İlçede bulunan Tarihi konaklar ve evler, ziyaretçilerine hoş görüntüler sunar.
Bolu iline bağlı şirin bir ilçedir Mudurnu. Tarihi çok eskilere dayanır. İlçede bulunan Tarihi konaklar ve evler , ziyaretçilerine hoş görüntüler sunar. İstanbul’a yaklaşık 300 Ankara’ya 200 kilometre Bolu'ya 52 kilometre uzaklıkta bulunan İlçenin bir çok görülmeye değer doğal güzellikleri bulunmaktadır.
Mudurnu adını tavukçuluğu ile duyurdu, büyük kentlerimizde.
*Oysa ki Bizans kalesi, eski tarihi evleri, ilginç bakırcılar çarşısıyla görülmeye değer bir yer olduğunu farkedeceksiniz Mudurnu'ya geldiğinizde. Hele Abant’a yakınlığı düşünülürse bu kadar gözden uzak kalmaması gerekirdi Mudurnu’nun.
* Abant’tan 15 dakikalık yolculukla ulaşılan Mudurnu’da göze ilk olarak sırtını dayadığı yüksek kayalıklar, ortasından sakin akan çay ve çoğu iyi durumda çok sayıda eski ev çarpar gözünüze.
*Mudurnu girişinde sizi Dev bir Tavuk heykeli dünya'nın en büyük tavuk heykeli karşılar sizi. Mudurnu’nun en ilgi çekici yerinin çarşısı olduğunu söyleyebilirim. Bu çarşıda sanki zaman durmuş, yüzyıldır hiçbir şey değişmemiş gibidir.
*Mudurnu’nun adını, şimdi kalıntıları görülebilen Bizans kalesinden aldığı söylenir. Kale Bursa Tekfuru tarafından kızı Matarni için yaptırılmış. Yıldırım Beyazıt Camii ve hamamı ilçenin merkezinde genişçe bir yer tutar. Babas ve Sarot kaplıcalarının mucizeli suları vardır.Babas kaplıcası Mudurnu'ya 5km civarındadır. Sarıot ise Taşkesti sınırları içersindedir. Bu iki kaplıcanın suları mutsuzları mutlu, düşkünleri kuvvetli yapar. Tavsiye:Vaktiniz el verdiğince bu kaplıcalardan hiç olmassa birine girip bu şifalı sulardan yararlanmanız tavsiye olunur.
*Mudurnu Merkezde yeni Restore edilen Yeni Caminin yanında bulunan Armutçular konağı görülmeye değer ve bölgenin en kıymetli konaklarındandır. Yakın zamana kadar içinde oturulan, Konak 2006 yılının sonlarında Turizm bakanlığı desteğiyle restore işlemi başlamış olup halen devam etmektedir. Tavsiye:Mudurnu'ya gelipte bu konağı görmesseniz çok şey kaybetmişsiniz demektir.
*Biraz önce kısaca geçtiğimiz Mudurnu Yıldırım Beyazıt hamamı 2007 şubat ayı içersinde restoresi tamamlanarak hizmete açılmıştır. Hamam kubbeleri, göbek taşı ve hem erkekler hemde bayanlar kısmının açılarak hem Turizm için hizmet vermeye hemde Mudurnululara hizmet vermeye başlamıştır.Tavsiye: Mutlaka bu hamamı incelemeniz tavsiye olunur.
*Mudurnu'ya gezmek için geldiniz. Eğer hafta sonu Mudurnu programı yaptıysanız siz çok şanslısınız demektir. Çünkü hafta sonunda Mudurnu bir başka güzeldir. Sebebine gelince. Mudurnu'nun pazarı Cumartesi günüdür. Sabah erken saatlerde Mudurnu köylerinden gelen Tereyağları, Yoğurtlar, Kızılcık marmelatları, Korova şurupları, Mudurnu Keşi,Tarhana,Her derde deva Mudurnu Kekik Suyu, yine her derde deva soğuk algınlığına bire bir Kızılcık Tarhanası daha sayamadığım bir çok çeşit Mudurnu köy ürünlerini ,Mudurnu Meydanında ziraat Bankası yanında Mudurnu Kazanlar Köylü pazarında bulabilirsiniz. Burada satış yapan teyzeler sizlere güler yüzlü ve tatlı dilleriyle hitap ederek buyrun ne istersiniz neye baktınızdı diye sormaktan kendilerini alıkoyamazlar. Bu tip bir davranış Mudurnu insanının ne kadar cana yakın ne kadar insan sevgisiyle dolu olduğunu gösterir.Tavsiye: Mutlaka bunu yapın.Çünkü burada satılan ürünlerin fiyatı hem uygun hemde lezzetlidir.
*Mudurnu'da gezeceğiniz önemli bir merkez ise demirciler, bakırcılar çarşısıdır. Burada 49 lakaplı Mehmet ARIBAKIR, Bakır ustalığında Mudurnu bakırcılar çarşısının son ustasıdır. Mehmet ARIBAKIR ın Dükkanının Vitrinini cami Alemlerinden tutunda süs eşyası olarak kullanılan küçük ibrikler süsler.Bakırcılar çarşısının girişinde ise Abdullah KAYAYOL a ait dükkanda ise kendi yaptığı küçük hediyelik eşyalar bulunur.
Bakırcılar çarşısında çeşmenin hemen karşısında artık mudurnu'da nam yapmış Nacakcı ustası Nacakcı İsmail KOCABAY a ait dükkan vardır.Nacak imalatı sadece Cumartesi günleri yapar hafta içi ise aşağı çarşıda bulunan dükkanındadır. Tavsiye: Eğer Mudurnu ürünü alıp hediye olarak götürmek isterseniz bakırcılar çarşısında arkadaşlarınıza hediye olarak götüreceğiniz bir çok el yapımı ürünü bulabilirsiniz. Hiç olmassa 1 er tane eşinize dostunuza hacı dedelerden NAL alıp götürerek güzel bir hediye olabilir.
*Mudurnu'da gezimiz devam ediyor. Pazar yeri
Bakırcılar çarşısı derken birde Mudurnu Merkezde alışveriş yapabileceğiniz Küçük bir Mudurnu evi bulunmaktadır. Bu evin içinde Mudurnu emeği hanımların yaptığı ürünler pazarlanmaktadır.
Ev hanımları yaptıkları işleri fiyatlarını kendileri belirleyerek buraya müşteri bularak ev ekonomilerine katkı olması babıyla bırakırlar.
*Mudurnu'da bir gününüzü bu şekilde tamamlayabilirsiniz.