Aslı Aydıntaşbaş; Ancak seçimin sonucunu, Erdoğan’ın başarısından ziyade muhalefetin ''başarısızlığı'' belirledi.
Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet tarihinde ilk kez halkoylamasıyla seçilen cumhurbaşkanı oldu. Bu kadarını zaten tahmin ediyorduk.
Ancak seçimin sonucunu, Erdoğan’ın başarısından ziyade muhalefetin “başarısızlığı” belirledi. Ak Parti’nin adayı, üç aşağı beş yukarı 30 Mart’ta aldığı 20 milyon oyu korurken, MHP-CHP bloğundan 5 milyon oy kaybı oldu! (20’den 15 milyona düşüş)
Rakamlar yalan söylemez
Bu kadarını beklemiyorduk!
Başka şekilde ifade edeyim. CHP-MHP bloğunun 12 yıl sonra 30 Mart’ta ilk kez Ak Parti oylarını yakalamasıyla, cumhurbaşkanlığı yarışı (il genel meclisi oylarını baz alırsak), % 43.5’e karşı % 43.5 olarak başladı. Dün akşam tabeladaki skor %51.8’e %38.5’di.
Rakamlar yalan söylemez. Her iki muhalefet partisi de önümüzdeki süreçte bu tarihi fırsatı 4 ay gibi kısa bir sürede heba etmiş oldukları gerçeğiyle yüzleşmek zorunda.
Demode bir kampanya
Muhalefetin “Ekmek için Ekmeleddin” projesinin başarısız olmasının birçok nedeni var tabii. Demode bir kampanya, tepeden inme aday belirleme süreci, tanınmayan bir aday, partilerin adaya yeterince destek vermemesi, seçmeni motive edememeleri, tutarlı bir iletişim dili tutturamama, kampanyanın seçmeni yakalayan bir “hikâye” üzerine kurgulanmaması vs.
Ama bence en önemlisi, demografi. Yaş ortalamasının 29 olduğu bir ülkede, Tayyip Erdoğan gibi bir iletişim sihirbazının karşısına 70’in üzerinde bir aday çıkarırsanız, olacağı budur. Ben açıkçası Ekmel Bey’e üzülüyorum. Türkiye’ye önemli hizmetlerde bulunmuş, kıymetli bir devlet adamı. CHP ve MHP genel merkezlerini koruma adına feda edilmemeliydi.
Günah keçisi aramayın
Kimse çıkıp seçmene kızmasın. “Neden plajda kaldınız? Neden dönmediniz” demeyin. Siyaset, halkın beğenisi için yapılır. Muhalefet insanları motive edememişse, günah keçisi aramaya hakkı yok...
Yine de seçim sonuçları beni umutlandırdı. Selahattin Demirtaş’ın Kürt hareketinin çok daha ötesinde, neredeyse % 10 oy almasına sevindim. Hem Türkiye’de bir arada yaşama arzusunu en güzel ifade eden lider olduğu için, hem de iki cephede de kalıpları, tabuları, duvarları bir bir yıktığı için. Demirtaş, BDP’nin % 6’sını % 9.7’ye, 2.7 milyon oyunu 4 milyona çıkardı. Bu azımsanacak bir güç değil. Bu hızla giderse, artık Kürt Hareketi ya da Türk muhalefeti gibi ayrımlar yok olabilir, HDP 2015’te Yunanistan’daki Syriza, Almanya’daki Yeşil Parti gibi bir başarı yakalayabilir.
Birçoklarını tedirgin etti
En önemlisi, Türkiye’de değişim isteyen dinamik kitlelerin sesi olabilir.
Eminim bu durum, birçoklarını tedirgin etmiştir. HDP’de bile bu “Türkiye projesine” hazırlıklı olmayanlar olabilir. Ama endişeye gerek yok. Türkiye yeni bir sol lider kazandığı için hepimiz sevinmeliyiz. Umarım CHP artık sol ve muhalif oyların “çantada keklik” olmadığını görür, Kürt siyaseti de kendi kalıplarının ötesinde yeni ve rekabetçi bir siyaset üslubuna alışır.
Aslı Aydıntaşbaş Milliyet