Mustafa Sönmez: Türkiye yükselen ülkeler arasında en riskli ülke durumunu bir türlü düzeltemiyor
TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan, "Sanayinin Sorunları ve Analizleri : 'Güvensizlik aşılamıyor, döviz pusuda" başlıklı şubat sayısı yayımlandı.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO), iktisatçı-yazar Mustafa Sönmez’in katkısıyla hazırladığı sanayinin sorunları bülteninde "Güvensizlik aşılamıyor, döviz pusuda" başlıklı bir analiz kaleme aldı. Analizde "Ekonomik Güven Endeksi’nin” 100’den küçük olması, genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği yansıtıyor. Ekonomik Güven Endeksi, 2018 Ocak ayında 106 dolayındaydı. Temmuz 2018’de başlayan döviz türbülansı ile 97’ye kadar indi. İzleyen aylarda iniş sürdü ve Mayıs 2019’da 82’ye yaklaştı, dibe vurdu ve sonra biraz toparlanmaya başladı. 2020 Ocak ayı Ekonomik Güven Endeksi 97 olarak ölçüldü. Bu, 2018 başındaki değerin hâlâ 9 puan gerisinde olmakla birlikte aynı zamanda inişin başladığı Temmuz 2019’a da ancak geri dönüşü temsil ediyor" denildi.
"AKP rejiminin özellikle dış yatırımcıların gözünde güvenirliğinin ölçümü ise “ülke risk primi” (CDS) ile yapılabilir. Bu göstergeye bakıldığında Türkiye yükselen ülkeler arasında açık ara en riskli ülke durumunu bir türlü düzeltemiyor" ifadelerin yer aldığı Mustafa Sönmez'in analizinde risk priminin en iyi göründüğü Ocak 2020’de Türkiye’nin CDS’i 256 göründüğü aynı zaman diliminde Türkiye’ye en yakın risk primi olan Güney Afrika’nınki 169 ile Türkiye’nin riskinin yüzde 66’sından ibaret olduğu belirtildi.
Analizde ayrıca şu noktalara vurgu yapıldı:
"Dışarıdan hissettirilen güvensizlik kredi derecelendirme kuruluşlarının kredi notlarından da okunabiliyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının en önemlileri, S&P, Moody’s ve Fitch, Türkiye’nin notunu 2019 ortalarında hep birlikte indirip kredi verilemez seviyesine çektiler ve bu notu düzeltme konusunda henüz bir eğilim yok. İçeride siyaseti ve ekonomiyi yönetmekte güçlük çeken AKP rejimi ekonomik küçülmeyi durdursa da arkasından gelen cılız bir büyüme ile henüz gerilemiş güveni geri getirmeyi başaramıyor.
2 Mart’ta TÜİK tarafından yapılacak açıklamada, 2019 Dördüncü Çeyrek GSYH’nin yüzde 5 dolayında büyüdüğü görülebilir. 2019 yılının tamamı için GSYH verisi ise muhtemelen yüzde 0,5 dolayında büyüme olacak. Düşürülen faizler ve kontrole alınan döviz kuru ile birlikte, sanayi üretimi 2019’un son çeyreğinde kısmen toparlandı. Bu toparlanışta, görece artan iç talep ve fiyat kırarak hızlandırılan ihracat etkili oldu denilebilir. Yine de yılın tamamında sanayi üretimi yüzde 0,6 düşüş gösterdi.
Merkez Bankası’nı iyice kontrole alarak düşük faizli kredi musluklarını açmak, ekonomide bir ısınma başlatmış görünüyor. Buna, döviz kurunun Merkez Bankası rezervlerinin kamu bankaları üstünden piyasa sürülmesiyle, kontrol altında tutulması çabası da eşlik ediyor. Ne var ki, bu ekonomiyi zorla ısıtma çabaları güveni geri getirmeye yetmediği gibi, kısa sürede enflasyonu tırmandırma, cari açığı büyütme ve döviz fiyatlarını yukarı çekme riskini içinde barındırıyor. Otoriter siyasi yapılanmanın hem içeride tüketici ve girişimciye hem de dışarıda özellikle finansörlere güven vermemesi, 2020’ye girerken de en önemli sorun olarak varlığını koruyor"
Mustafa Sönmez'in bültende kaleme aldığı analizin tamamına ulaşmak için tıklayın
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları