loading
close
SON DAKİKALAR

Nakliyat-İş, 15-16 Haziran direnişinin 47. yılında eylemlerine devam ediyor

Nakliyat-İş, 15-16 Haziran direnişinin 47. yılında eylemlerine devam ediyor
Tarih: 17.06.2017 - 13:01
Kategori: Sendika

Nakliyat-İş ve Birleşik Metal-İş sendikaları, 15-16 Haziran direnişinin 47. yılında, 19 Haziran günü Eskişehir'de ortak eylem yapacak.

Nakliyat-İş Sendikası, 15-16 Haziran işçi direnişinin 47. yılında eylemlerine devam ediyor. 15-16 Haziran direnişinin yıl dönümünde İstanbul, Konya ve Ankara’da kitlesel eylemler yapan Nakliyat-İş, 19 Haziran Pazartesi günü de Eskişehir’de eylem yapacak.

15 Haziran Perşembe günü Konya’da sendika temsilciliğinde toplanan sendika üyeleri, Kayalı Park’a kadar kortej oluşturarak yürüyüş yaptı. Saat 12:00’da başlayan basın açıklamasında Eskişehir Anadolu Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Ünver, ortak bildiri metnini okudu.

Aynı gün Ankara'da Çankaya Belediyesinde alt işvereninde, taşeronda çalışan üyelerin katılımı ile basın açıklaması yapıldı. 14:30'da bir araya gelen sendikalılar buluşma noktasından Kızılay YKM önüne kadar önlük, flama ve dövizlerle yürüdüler. Burada saat 15:00'da Örgütlenme Daire Başkanı Erdal Kopal ortak bildiri metnini okudu.

16 Haziran Cuma günü de İstanbul Taksim’de sendika üyelerinin kitlesel katılımı ile yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı. Odakule önünde toplanan kitle, buradan yöneticilerle birlikte sloganlar atarak bayrak, flama ve dövizlerle yürüyerek Galatasaray Lisesi'nin önüne geldi. Burada Genel Başkan Ali Rıza Küçükosmanoğlu,  basın açıklaması yaptı.

“Kazanılmış tüm haklarımıza yönelik yerli-yabancı parababalarının, örgütlerinin, iktidarların saldırılarına karşı yeni örgütlü 15-16 Haziran direnişleri örgütlemeliyiz” denilen basın açıklamalarında; “Yaşasın 15-16 Haziran Direnişimiz”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, “İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız”, “Kıdem Tazminat Hakkımız Gasp Edilemez”, “Kölelik Yasalarına Hayır”, “Zorunlu BES’e HAYIR” “Zorunlu Arabuluculuk Yasasına HAYIR” “Kiralık İşçilik Yasasına HAYIR” “Taşeron Cehennemine HAYIR” dövizleri taşındı ve sloganları atıldı. 

Yapılan eylemlerde okunan ortak bildiri metni şöyle: 

"Yaşasın Şanlı 15-16 Haziran Direnişimiz
Kıdem Tazminatımızın Gasp Edilmesine, Grev Yasaklamalarına, Arabuluculuk Yasasına HAYIR

Türkiye İşçi Sınıfının Mücadele Tarihi içerisinde Şanlı 15-16 Haziran Direnişinin önemli bir yeri vardır. 15-16 Haziran Direnişi kitlesel katılımı, ekonomik, toplumsal ve siyasi mücadeledeki sonuçları tarihsel önemdedir. Yüzbinleri aşan İşçi Sınıfı 15-16 Haziran günleri İşçi Sınıfının devrimci sendikal örgütünü DİSK’i kapatmaya yönelik girişimlere karşı İşçi Sınıfının sermaye sınıfına onun iktidarı olan AP’ye karşı cevabıdır. 

İşçi Sınıfımız CIA uzmanları tarafından 1952 yılında kurdurulan TÜRK-İŞ’e mahkûm etmeye karşı İşçi Sınıfımızı isyan başkaldırısının adıdır, 15-16 Haziran. 15-16 Haziran Direnişinde kaybettiğimiz İşçi kardeşlerimizi Yaşar Yıldırım, Mehmet Gıdak ve Mustafa Bayram’ı rahmetle ve saygıyla anıyoruz.

Türkiye İşçi Sınıfı, DİSK’in kapatılmasına, örgütlenme haklarının elinden alınmasına karşı, “DİSK kapatılamaz” sloganı ile 168 fabrika ve 150 bine yakın işçiyi kapsayan direnişte, işçiler İzmit ve Gebze’den Kadıköy’e, Levent’ten Mecidiyeköy ve Taksim’e, Bakırköy’den Topkapı ve Edirnekapı’ya kadar yürüdüler. İstanbul’un iki yakasındaki işçilerin bir araya gelememesi için vapur seferleri bile iptal edildi; Galata Köprüsü açılarak geçişe kapatıldı. 16 Haziran 1970 tarihinde İstanbul ile Kocaeli Merkez ve Gebze ilçesinde sıkıyönetim ilan edildi. 3 ay süren sıkıyönetim sonunda işten çıkarılan işçi sayısı 5 bini aştı. DİSK yöneticileri ile birlikte çok sayıda işçi tutuklandı. 

Söz konusu yasa değişikliklerini içeren hükümler 2 yıl sonra, Anayasa Mahkemesince Anayasaya aykırı bulunarak iptal edilmiştir. Sermaye sınıfı o dönem yapmak istediklerini, ancak 12 Eylül 1980 Faşist Darbesinden sonra DİSK’i kapatıp, yasaları işverenler lehine değiştirerek, İşçi Sınıfını yalnızca sarı-gangster sendika Türk-İş’e mahkûm ederek uygulayabilmişlerdir. 

Bugün, Şanlı 15-16 Haziran Direnişimizin 47. yılında, yerli-yabancı parababaları ve onların siyasi iktidarı İşçi Sınıfımızın kazanılmış haklarına saldırmaya devam ediyor. Ulusal istihdam stratejisi programında yer alan işçi örgütlenme ve sendika düşmanı politikalar düzenlemeler hayata geçiriliyor. 

Özel istihdam büroları kiralık işçilik yasasını, zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemini düzenleyen BES’i işçi sınıfımızın tepkilerine karşın çıkardılar. Esnek çalışmayı. Daha yaygın etkin duruma getirmek için düzenlemeler yapılıyor. Kazanılmış hakları ortadan kaldıran “süresi belirli hizmet akdi” ile çalıştırılma da yaygınlaştırılıyor.
Kamu ve özel işletmelerde milyonlarca işçi kardeşimiz taşeron cehenneminde çalıştırılıyor. Taşerona verilen kadro sözü yıllardan beri yerine getirilmiyor. 
İş güvencemiz, geleceğimiz olan 81 yıllık kıdem tazminatı hakkımız yerli-yabancı parababaları direktifleri ile gasp edilmeye çalışılıyor.
Grev hakkının ortadan kaldıran, grev yasaklamalarıyla işçi düşmanlığı ile karşı-karşıyayız. Metal, Lastik, Banka, Cam, Petrol-Kimya işkollarında grevler, hukuksuz keyfi şekilde yasaklanıyor.

Meclis gündeminde olan Arabuluculuk yasası olarak da adlandırılan iş mahkemesi kanununda yapılmak istenen değişiklikler de yıllardan beri işveren örgütleri olan TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu) ve TOBB’nin (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) istediği değişikliklerdir. Sermaye ve örgütleri işçilerin yasal hak aramalarına da kısıtlama getirmek, işçilerin mağduriyetlerinden yararlanarak haklarını gasp etmek istiyorlar. Çağdaş Evrensel Hukuk kurallarına da dönüşmüş olan iş hukukunda ki işçi lehine yorumu sınırlamak istiyorlar. 

Ülkemizde servetin ve gelirin paylaşımının giderek daha da adaletsiz duruma geldiği bu süreçte yerli-yabancı parababaları servetlerini, karlarını daha da artırmak istiyorlar.
(En zengin %1’in serveti toplam servetin %54,3’dür).
OHAL ve KHK’larla hukuksuz olarak işten çıkartmalar devam etmektedir.

• Kıdem Tazminatımızın Gasp Edilmesine,
• Grev Yasaklamalarına,
• Zorunlu Arabuluculuk Yasasına,
• Zorunlu BES’e,
• İş Cinayetlerine,
• Kiralık İşçilik Yasasına,
• Taşeron Cehennemine,
• Örgütlenme ve Mücadelemizin Önündeki Engellemelere,
Kazanılmış Tüm Haklarımıza Yönelik Yerli-Yabancı Parababalarının Örgütlerinin İktidarların Saldırılarına Karşı Yeni Örgütlü 15-16 Haziran Direnişleri Örgütlemeliyiz.

Yaşasın 15-16 Haziran Direnişimiz
Yaşasın DİSK Yaşasın Nakliyat-İş"


Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları