Devrimci Yol liderlerinden Nasuh Mitap,ölümünün 1.yılında memleketi olan Kırklareli’nde yoldaşları, ailesi ve dostları tarafından anılacak.
Devrimci Yol liderlerinden Nasuh Mitap,ölümünün 1.yılında memleketi olan Kırklareli’nde yoldaşları, ailesi ve dostları tarafından anılacak.
Ömrünü devrime adamış ağır bedeller ödemiş bir devrimci.
Nasuh Mitap 1960’lı yılların sonunda Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girdi. Bu dönemde devrimci mücadelenin içinde öne çıkan Mitap, Türkiye Devrimci Gençlik Federasyonu (Dev-Genç) içinde yer aldı.
1974’te cezaevinden çıkan Nasuh Mitap, Devrimci Gençlik’in yeniden kuruluş sürecinde de en ön safta çalışma yürüttü. Mitap, 1977 yılında Türkiye tarihine damgasını vuracak olan Devrimci Yol hareketinin kurucuları arasında yer aldı.
‘İdam’la yargılandı
Pek çok bölgede halkın devrimci mücadelesini büyüten, Türkiye’nin en geniş ve kitlesel devrimci hareketi olan Devrimci Yol’un önderlerinden biri olan Nasuh Mitap, 12 Eylül 1980 darbesinin de ‘doğal’ hedeflerinden biriydi. Mitap, cuntanın ardından yakalanarak tutuklandı. Sorgulama sırasında yoğun işkenclere maruz kalan Mitap, bir kez daha Ankara Mamak Askeri Cezaevi’ne götürüldü. Devrimci Yol Ana Davası’nda idam istemiyle yargılanan isimlerden biri olan Mitap, Mamak’ta tek kişilik hücresinde de çok ağır işkencelere maruz kaldı.
‘Evet, ben devrimciyim’
Nasuh Mitap, Devrimci Yol Ana Davası’nda karar öncesi son sözü sorulduğunda tarihi sözlere imza attı. Devrimci mücadelenin içinde yer almaktan onur duyduğunu vurgulayan Mitap, şunları söylemişti: “Savunmalarımda suçlu değil haklı olduğumuzu, devrimciliğimden dolayı yargılanıyor olduğumu anlattım. Evet ben devrimciyim, halkıma ve bütün insanlara sömürüsüz, baskısız, özgürlük, bolluk ve mutluluk dolu bir gelecek sağlamak için mücadele etmeyi insanlığın ulaşabileceği en yüce ideal ve dava olarak görüyorum. Ve böyle bir davanın saflarında yer almaktan onur duyuyorum. Mahkemenizin vereceği karar ne olursa olsun esas olarak tarih önünde devrimciliğimin gereklerini yerine getirememekten dolayı yargılanacağımı biliyorum. Ve bu yargılamada aklanmayı umut ediyor ve diliyorum, sosyalizme, ülkemin ve halkımın özgür, bağımsız ve aydınlık geleceğine olan inancımı tekrar bildiriyorum. İnsanlığın en yüce değerleri için, bütün dünya işçilerinin ve ezilen halkların kurtuluşu için mücadele eden bütün devrimcilere buradan selam ediyorum.”
Nasuh Mitap, 11 yıl hapishanede kaldı. Cezaevinde olduğu süre boyunca gördüğü işkencenin tahribatıyla geri kalan yaşamı boyunca mücadele eden Mitap, 1 Mayıs 2013’te bir mide ameliyatı geçirdi. Ameliyatın ardından kanser tedavisine başlayan Mitap, 3 Kasım 2014 günü hayata gözlerini yumdu.
Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü