Wikileaks'i savunan sahte bir makale yayınlayan New York Times rezil oldu...
New York Times’ın eski genel yayın yönetmeni Bill Keller’ın imzasını taşıyan ve Wikileaks’i savunan bir makale dün ABD’de günün konusu oldu. Ancak işin ilginç tarafı sosyal medyada New York Times’ın teknoloji editörü dahil onlarca kişi tarafından paylaşılan makale sahteydi ve işin arkasında
Wikileaks ile destekçileri vardı.
Söz konusu makalede Wikileaks’i güçlü bir dille savunan yazar, grubun sızıntılarının
ABD Anayasası’nın birinci maddesi altında korunması gerektiğini ifade ediyordu.
Yazıda Keller, “New York Times’a Visa, Mastercard ve American Express’in Wikileaks’in ifşa ettiği
ABD hükümetine ait belgeleri yayımladığı için mali bir blokaj uygulanacağına dair dedikoduların yayıldığı şu günlerde kendimi Wikileaks’i savunmak gibi zor bir durum içinde buldum” diyordu.
Hatta makalede Keller’ın kısa bir süre önce GigaOm’a gönderdiği Wikileaks’le ilgili e-postadan da parçalar vardı. Keller’ın daha önceki yazılarına benzerlikler taşıyan makaledeki bazı dil sorunları ise yazının duygusal bir tavırla ve aceleyle kaleme alındığı izlenimi veriyordu.
Diğer yandan sahte bir PayPal blog’uyla da New York Times’ın Wikileaks’le yaptığı işbirliğine destek verildi.
Wikileaks 'şaka'yı üstlendiİlerleyen saatlerde Wikileaks’ten yapılan açıklamada grubun bu şakayı “destekçileri” ile birlikte gerçekleştirildiği ifade edildi.
Açıklamada, “Evet, kabul ediyoruz.
Wikileaks (Assange & ekibi) ve muhteşem destekçilerimiz NYTimes’da çıkan sahte banka yasağı şakasının arkasındadır. Eğer NYTimes ‘kaynak’larını ekonomik sansürden koruyamazsa, o zaman biz onların yerine yaparız” denildi.
Adı geçen destekçilerin ise “Do Not Block NYTimes” isimli grup olduğu tahmin ediliyor. “Do Not Block NYTimes” Anonymous bünyesinde kurulmuş bir grup. Amaçları ise
New York Times gazetesini ve Wikileaks’i ABD’nin askeri sırlarını kamuoyuna sızdırmakla suçlanan “Block the NYTimes” grubuna yanıt olarak kuruldu.
New York Times, Wikileaks’in ABD’nin askeri sırlarını yayımlamaya ilk başladığı sıralardaki ortaklarından biriydi. Irak ve Afganistan dosyalarındaki ortaklığın
ABD Dışişleri Bakanlığı’na ait belgelerin yayınlandığı Cablegate’le sürmesi üzerine
ABD hükümetinden gazeteye ağır baskı gelmişti.
New York Times daha sonra Wikileaks’le işbirliğini bitirme kararı almıştı.
Aynı dönemde Visa, Mastercard, PayPal gibi para aktarım kanalları da gelen baskılar üzerine Wikileaks’in bağış hesaplarını kapatmıştı.