Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü İsmail Güneş, Nükleer Enerji Santrallerinin küresel ısınmaya etkilerine ilişkin değerlendirmesinde, ''Nükleer enerji temiz enerji olarak geçiyor. Küresel ısınmaya olumsuz bir etkisi yok'' dedi.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü İsmail Güneş, Meteoroloji Genel Müdürlüğünde basın mensuplarıyla tanışma toplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Teknik altyapı olarak kurumu daha ileri götürmeyi planladıklarını anlatan Güneş, 2012 yılı sonuna kadar yüksek teknolojili radar sistemi sayısını 11'e yükselteceklerini söyledi.
Uzun vadeli meteorolojik verilere yönelik soru üzerine Güneş, süre uzadıkça tahminlerin isabet oranının azaldığının altını çizdi. Güneş, bu nedenle kısa vadeli tahminlerin tutarlılık oranlarının daha yüksek olduğunu dile getirdi.
Yağış oranlarında artış
Genel Müdür İsmail Güneş, bu seneki yağış oranlarına ilişkin bilgileri de paylaştı. Güneş, ''İç Anadolu bölgesinde yağışlar geçen senenin yüzde 17 üzerinde. Yağışlar bu yıl geçen yıla göre Marmara'da yüzde 16, Ege'de ise yüzde 14 azalmış durumda. Uzun yıllar ortalamasına göre yağışlar, Marmara'da yüzde 11, Ege'de yüzde 7, Akdeniz'de yüzde 14, Türkiye genelinde yüzde 11 arttı'' dedi.
Nükleer enerji 'temiz' enerjiymiş
Nükleer Enerji Santrallerinin küresel ısınmaya etkilerine yönelik soru üzerine Güneş, ''Nükleer enerji temiz enerji olarak geçiyor. Küresel ısınmaya olumsuz bir etkisi yok'' dedi.
Yuttaşların doğru bilgilendirilmesinin önemine de işaret eden Güneş, bugün bir yayın organında ''çok kuvvetli yağış uyarısı'' yapıldığını ancak kendilerinin böyle bir raporunun olmadığını söyledi.
Hava Tahminleri Dairesi Başkanı Hüseyin Yozgat da mevsimsel tahminler hakkında bilgi verdi. Uzun vadeli tahminlerin değişken olabileceğini anımsatan Yozgat, ''Önümüzdeki 3 aylık dönem yağış açısından mevsim normalleri civarında seyredecek. Sıcaklık bakımından Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun 1-2 derece normalin üzerinde olmasını bekliyoruz'' dedi.