loading
close
SON DAKİKALAR

O sayıda neler vardı?

O sayıda neler vardı?
Tarih: 07.07.2013 - 17:41
Kategori: Medya

'Pire için yorgan yakmak' deyimi 54'üncü sayısını Gezi Parkı'na özel çıkardığı için NTV Tarih dergisinin kapatılmasıyla gerçek olmuştu...

NTV Tarih dergisinin Temmuz sayısı, yönetimin aldığı karar doğrultusunda yayınlanmadı. Yayınlanmamakla kalmayıp, derginin yayını da durduruldu. 53 sayı boyunca başarılı bir çizgide yayın yapan NTV Tarih dergisinin sonunu getiren ise “Yaşarken Yazılan Tarih” başlığıyla, Gezi eylemlerinden yola çıkarak hazırlanmış bir özel sayı çıkarılmış olmasıydı.
Doğuş Yayın Grubu’nun bu kararının ardından NTV Tarih Genel Yayın Yönetmeni Gürsel Göncü istifa ettiğini açıkladı.

O SAYIDA NELER VARDI?

Gürsel Göncü, Facebook’ta kurulan ‘Yaşarken Yazılan Tarih’ adlı sayfada basılmayan Temmuz sayısındaki konuları yazdı.

İşte NTV Tarih’in ilk kez çıkardığı özel sayı olan Temmuz sayısının konuları:

* YAŞARKEN YAZILAN TARİH: GÜN GÜN, SAAT SAAT GEZİ EYLEMLERİ

Gezi Parkı süreci, Türkiye tarihi açısından benzeri görülmemiş gelişmelere sahne oldu. İstanbul’dan başlayarak yurt geneline yayılan gösterilerin ilk 19 günü boyunca yaşanan dönüm noktalarını belirledik.

* TARİHÇİLER DEĞERLENDİRDİ

Çevreci taleplerle başlayıp giderek Türkiye’yi sarsan bir nitelik kazanan hareketleri, gelecek nasıl okuyacak? Tarih kitapları bu olaylardan nasıl bahsedecek? 13 kıymetli akademisyen, Feroz Ahmad, Ahmet Turan Alkan, Mehmet Ö. Alkan, Halil Berktay, Bülent Bilmez, Vahdettin Engin, Ahmet Ersoy, Selçuk Esenbel, M. Şükrü Hanioğlu, Yavuz Selim Karakışla, Asım Karaömerlioğlu, Metin Kunt, Salih Özbaran cevapladı.

* TARİH DEĞİL POLİTİKA TEKERRÜR EDİYOR

Siyasi otoriteler, her şeye siyaset açısından baktıkları için tarihin tekerrür ettiğine inanır; üstelik olayların geçmişteki benzerlerini iyi seçmişlerse, haklı gibi görünebilirler. Oysa tekerrür eden tarih değil, politikanın kendisidir. Ahmet Kuyaş, bu doğrultuda Gezi Parkı olaylarını analiz etti.

* TÜRKİYE’Yİ SARSAN 3 HAFTADAN UNUTULMAZ KARELER

Mayıs ayında Taksim’de başlayan eylemler, kısa sürede yurt geneline yayıldı. Gezi Parkı eylemleri sırasında yaşanan olayların sembolü haline gelen kareler, gelecekte tarih ne ve nasıl yazarsa yazsın, Türkiye’yi sarsan 3 haftanın tanıkları olarak kalacak.

* OSMANLI DÖNEMİNİN ‘İSTEMEZÜK’ İSYANLARI

I. Mehmed’in ölümünden II. Abdülhamid’in tahttan indirilişine kadarki 428 yılda İstanbulluları ölüm korkusuyla yüz yüze getiren yaklaşık 100 olay gerçekleşti. Kent ortalama 5 yılda bir hop oturup hop kalktı. Necdet Sakaoğlu, ‘istemezük’ ayaklanmalarını yazdı.

MÜJDE! O SAYI YARIN İNTERNETTE!

NTV Tarih Genel Yayın Yönetmeni Gürsel Göncü, Facebook sayfasında yaptığı açıklamayla Temmuz sayısı basılmayan NTV Tarih dergisinin Pazartesi günü internet ortamında yayımlanacağı müjdesini verdi.
‘Herhangi bir hukuki problem olmaması için uğraşıyoruz’ diyen Göncü, Temmuz sayısını dergi formatında da basabilmeyi başardıkları takdirde elde edilecek satış gelirinin Gezi eylemleri sırasında hayatını kaybedenlerin ailelerine bağışlanacağını açıkladı.

DOĞUŞ GRUBUNUN İLK SANSÜRÜ DEĞİL

Ferit Şahenk’in patronu olduğu Doğuş Holding’e bağlı NTV haber kanalının Gezi Parkı direnişini ekranlara taşımaması nedeniyle NTV binası önünde protesto eylemleri gerçekleştirildi. Protesto eylemleri NTV ile kalmadı, Doğuş Holding’e bağlı Garanti Bankası, Nusr-et Et Lokantası ve diğer şirketler de protestolardan nasibini aldı.

NTV en sonunda direnişi görmeye başladı ancak en kilit noktaları sansürleyerek, polis şiddetini görmezden gelerek ve sadece provokatörlere yoğunlaşarak direnişi haksız kılmaya çalıştı. Bunun üzerine halk yine protestoyla karşılık verdi.
Doğuş Yayın Grubu’na bağlı Star TV, SÖZCÜ’nün ‘Atatürk’lü Türk bayrağı hediyesi’nin duyurulduğu reklamı da yayımlamayarak Başbakan Erdoğan’dan ne kadar korktuğunu ve çekindiğini gösterdi.

Mustafa Saygılar / Sözcü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları