Pamukkale'de gezilecek antik yerler
Dünyaca ünlü pamuk gibi travertenleri ile ünlü Pamukkale Denizli il merkezine 18 kilometredir. Birçok antik kent ve dinsel yapının olmasından dolayı burası kutsal kent olarak adlandırılır.
Dünyaca ünlü pamuk gibi travertenleri ile ünlü Pamukkale Denizli il merkezine 18 kilometredir. Birçok antik kent ve dinsel yapının olmasından dolayı burası kutsal kent olarak adlandırılır. İlk Çağda yaşayan Strabon ile Ptolemaios’a göre, Karia bölgesine sınır olan Laodikeia ve Tripolis kentlerine yakınlığı ile Pamukkale’nin –asıl adıyla Hieropolis’in – bir Frigya kentidir. Kentin Bergama krallarından II. Eumenes tarfından M.Ö. II. yüzyılda kurulduğu ve Bergamanın kurucusu Telephosun karısı Amazonlar kraliçesi Hiera’nın adını aldığı biliniyor. Roma döneminde büyük depremler yaşayan kent baştan sona yenilenmiştir. Daha sonra Bizans döneminde de önemli bir merkez olan Hierapolis 12. yüzyılda Türklerin eline geçmiştir.
Surlar
MS. 5. yüzyılda, kuzey, güney ve doğu yönlerinde surlarla çevrilmiştir. Büyük kısmı bugün yıkılmış halde olan surlara, 24 adet kare planlı kule yerleştirilmiştir. iki anıtsal kapı ve iki küçük kapı olmak üzere 4 girişi vardır. Kuzey ve güney anıtsal kapıları ana caddeye açılır.
Büyük Hamam Kompleksi
Bugün, masif duvarları ve bazı tonozları ayakta kalabilmiş olan yapının iç mekanlarının mermerle kaplı olduğuna dair izler bulunmaktadır. Hamamın planı diğer tipik Roma hamamları gibidir. Önce girişte büyük avlu, iki yanında büyük holler bulunan kapalı dikdörtgen bir alan ve esas hamam yapısı yer alır. Palaestranın yan kanatlarında, biri güneyde, diğeri kuzeyde olan iki büyük hol imparatora ve törenlere ayrılmıştır. Hamam kompleksinin kalıntıları MS. 2. yüzyıla tarihlenir. Büyük hole bitişik tonozlu kapalı mekanlar günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.
Apollon Tapınağı
Mevcut tapınak, eski ve dini mağara olarak bilinen Plutonion üzerine kurulmuştur. Yerli halkın en eski dini merkezi olan bu yerde Apollon, bölgenin Ana Tanrıçası Kybele ile buluşmuştur. Eski kaynaklar, Ana Tanrıça Kybele rahibinin bu mağaraya indiğini ve zehirli gazdan etkilenmediğini bildirirler. Apollon Tapınağında üst yapıya ait kalıntılar MS. 3. yüzyıldan geriye gitmemektedir. Tapınak alanına geniş basamaklarla çıkılır.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları