Kadına şiddeti engellemeye yönelik geliştirilen panik butonu uygulaması 18 Ekim'de başlayacak...
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadına şiddeti engellemeye yönelik teknik takip sisteminin pilot uygulamasının 18 Ekim'de
Bursa ve Adana'da başlayacağını belirterek, butonun bir cep telefonun yarısı büyüklüğünde olacağını bildirdi.
Şahin, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Girişimci İş Kadınları ve Destekleme Derneği'nce bir otelde düzenlenen "Özel Sektör ve Kamu İşletmelerinin Üst Yönetiminde Kadın Temsili Uluslararası Toplantısı"ndan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin kamuoyunda "panik butonu" olarak bilinen teknik takip sistemine ilişkin sorusu üzerine Bakan Şahin, ailenin korunmasıyla ilgili kanunda en önemli maddelerden birinin teknik takip olduğunu vurguladı.
Özellikle mahkemenin evden uzaklaşma kararı verdiği, eve yaklaşmaması gereken bireyle ilgili konularda her vakaya bir polis görevlendirme imkanının olamayacağına dikkati çeken Şahin, "Teknik takiple her vakanın başına bir polise gerek kalmayacak. Buton sistemi sayesinde süreç söz konusu bireyin eve yaklaştığı zaman kadının yeni kurulan teknolojik altyapıyla ilgili birimlere haber vermesiyle çalışıyor" diye konuştu.
Konuyla ilgili çalışmaların dünyadaki örnekleri incelenerek tamamlandığını ifade eden Bakan Şahin, şunları kaydetti: "İçişleri Bakanlığımız ve Emniyet Genel Müdürlüğümüzle şu an
Bursa ve Adana'da 150 butonu alarak ve 155 hattına entegre ederek, bağlantısını sağlayarak altyapısını oluşturduk. Ekiplerimiz iki şehirde çalışmalarını sürdürüyor. Hem bu işi yapacak personelin eğitimiyle uğraşıyor hem de teknolojik olarak bu bağlantının takibi ve uygulamasına yönelik çalışıyorlar. Ayın 18'inde Bursa'da bunun tanıtımını yapacağız. Pilot çalışmanın sonunda da görülen eksiklikleri gidereceğiz."
Bakan Şahin dağıtılacak butonların kolyelerin üzerine entegre olup olmayacağı sorusuna da "Buton şeklinde olacak. Kadınların çantasında taşıyacağı buton şeklinde. Ama değişik modelleri de uygulama başladığı zaman deneyebiliriz. Bir cep telefonunun yarısı büyüklüğünde bir buton olacak" yanıtını verdi.
Kimseye gümüş tepsiyle bir şey sunulmuyorBakan Şahin, çalışma toplantısındaki konuşmasında ise kadının her alanda yaşama katılması ve toplumsal statüsünün yükseltilmesine yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini bildirdi.
Bu konuyu sağlık, eğitim, istihdam ve kadınların karar alma mekanizmalarına katılmaları konularında işlediklerini ifade eden Şahin, yerel seçimlerin yaklaştığına dikkati çekti.
Kadınların yerel seçimlerde daha aktif rol alması gerektiğini dile getiren Şahin, şöyle devam etti: "Bu iş sadece erkek işi değil. Evinin maliyesini yöneten, bir bakkalı yönetebilen ve markete dönüştüren kadın kesinlikle çok güçlü bir belediye başkanlığı yapabilir. Bilgiyi yönetebiliyorsa, insanı yönetebiliyorsa kesinlikle bu dönemde çok iyi belediye başkanı olur. Ama siyasi görüşün, yaşam şeklin, kendini nerede rahat hissediyorsan alana girmen ve yarışman, o yarışta mücadele etmen, başarman gerekiyor. Zaten erkekler de yoğun yarış içinde bu alanlarda. Kimseye de zaten gümüş tepsiyle bir şey sunulmuyor."