Patatesi pişirip soğuttuğunuzda glisemik indeksi düşer diyette iken yiyebileceğiniz, glüten içermeyen, dengeli, düşük kalorili ve doyurucu bir seçenek olur.
Patatesi pişirip soğuttuğunuzda glisemik indeksi düşer diyette iken yiyebileceğiniz, glüten içermeyen, dengeli, düşük kalorili ve doyurucu bir seçenek olur.
- B vitamini kaynağıdır; B1, B2,B6 vitaminlerini içerir.
- Patates hiç yağ içermez
- Patates C vitamini kaynağıdır.
- Patates lifli bir besindir. Sağlıklı sindirim fonksiyonlarını destekler, bağırsakları çalıştırıcı ve temizleyici özelliği vardır. Kabızlığa karşı etkilidir.
- Ayrıca patates mükemmel ve doğal bir kolesterol düşürücüdür.
- Glüten hassasiyeti olanlar rahatlıkla tüketebilir.
- Güçlü bir potasyum kaynağı olan patates aynı zamanda demir ve bakır yönünden de oldukça zengindir.
Patates yüksek tokluk indeksine sahiptir
Lifli yapısıyla, sindirimi yavaşlatan patates tokluk hissi oluşmasına da yardımcı olur. Patatesin kalori değeri sanıldığı gibi çok yüksek değildir. Patates, ekmeğe göre daha düşük kalorili ama tokluk indeksi ekmekle karşılaştırıldığında daha fazladır.
Patatesin sodyum-potasyum içeriği
Patates tuzlu çeşniler ve soslarla hazırlanmadığı sürece sodyum içermediğinden kan basıncını kontrol zorunda olanlar ve böbrek hastalıkları uygun bir seçenektir. Bünyesinde potasyum oranı ise örneğin makarnaya göre yüksektir, dolayısı ile düşük sodyum uygun potasyum oranı ile kalp-damar sağlığı için önerilir.
Patatesi yağ ve protein ihtiva eden besinlerle birlikte tüketin
Patatesin, glisemik indeksini düşürmek için yağ ve protein ihtiva eden besinlerle birlikte tüketin veya pişirildikten sonra soğutun.
Patatesin kendisi oldukça faydalıdır. Kızartması, püresi, salatası, yemeği, kumpir gibi tüketimi çok çeşitli olan patates; pişirilirken, özellikle yağda kızartıldığında, yerken eklenen sağlıksız soslar ile oldukça kalorili ve kan şekerini hızla yükselten bir besine dönüşür.
Dayanıklı Nişasta Nedir?
Patatesi pişirdikten sonra buzdolabında bekletirseniz dirençli nişasta dediğimiz özelliği ortaya çıkar.
Patatesin bünyesindeki nişasta, pişirilip buzdolabında soğutulduğun da hem glisemik indeks oranı düşer hem de bu şekilde bünyesindeki nişasta sindirime dirençli “dayanıklı nişasta” özelliği kazanır. Böylelikle ince bağırsak yerine bu nişasta, kalın bağırsak kısa zincirli yağ asitleri ile sindirilir. Bu nedenle, dirençli nişasta diyet lifi ile benzer özelliklere sahiptir, bağırsak hareketi düzenliliğini korumada, kan şekerini düzenlemede yardımcı olur.
Patatesin İçindeki Nişastanın Özelliği
Patatesin kanımızda şekere dönüşen nişastasının yapısı, amilaz ve aminopektin şeklindedir. Nişastalı gıdalar sulu ortamlarda pişirildiğinde su alarak şişerler. Sindirimi hızlıdır. O nedenle haşlanmış hali ile tüketilirse kana hızla karışan Glisemik indeksi yüksek bir gıda özelliği taşır.
Dayanıklı nişastanın nasıl oluştuğunu kısaca bir daha gözden geçirelim; Patates içindeki nişastada bulunan amiloz ve amilopektin pişerken bünyesine alınan su ile jelleşir. Nişasta jeli soğuduğunda ise yeniden kristalleşen amiloz çözünmez hale geçer ve dayanıklı nişasta özelliği kazanır
Diyete Uygun Patates Nasıl Hazırlanmalı?
Tam yağlı peynirler ile granite edilmiş ve kızartılmış patatesler yerine;
Patatesleri, haşlandıktan sonra buzdolabında soğutup ve üstüne sirke/limon gibi bir sos çok az sızma zeytin yağ ve taze yeşillikler ile salata hazırlarsanız, ayrıca biraz iri parçalar şeklinde doğrarsanız, glisemik indeksini azaltmanız mümkün olur böylelikle, sizi uzun süre tok tutan sağlıklı bir öğün oluşturursunuz.
Diyet Yaparken Ne Kadar Patates Tüketelim
Patatesin karbonhidrat içeriğinin fazla olduğunu unutmamalısınız. Diyetteyken haftada iki gün öğlen öğününde olmak üzere bir büyük ya da iki küçük haşlanmış ve soğutulmuş patatesi salata olarak tüketebilirsiniz.
Taze Patatesleri Tercih Edin
Taze patatesler, yüksek nem ve düşük nişastaya sahiptirler. Bu patateslerin kabukları çok ince olduğundan genelde kabukları ile soyulmaksızın pişirilip yenilebilir. Glisemik indeksleri daha düşüktür.
Banu Kazanç