Bu yıl 12'ncisi gerçekleştirilen Uluslararası Antalya Piyano Festivali'nin açılışı muhteşem bir konser ile yapıldı
Konserde, Fazıl Say’ın bestelediği ’Trompet Konçertosu’, Shostokovich’in ’Piyano, Trompet ve Yaylı Çalgılar Konçertosu’ seslendirildi. Şef Gürer Aykal’ın yönettiği konserde, Say’ın yazdığı İstanbul Senfonisi izleyenlerden büyük ilgi gördü. 12’nci Uluslararası Antalya Piyano Festivali, Antalya Kültür Merkezi’nde (AKM) sunuculuğunu Yekta Kopan’ın yaptığı açılış konseri ile başladı.
Konseri, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ayten Kayalıoğlu ve CHP eski genel başkanı Deniz Baykal da izledi. Konser öncesi bir konuşma yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya’yı marka haline getiren bir
festival gerçekleştirildiğini söyledi. Akaydın, festivalin düzenlenmesinde katkısı olan önceki belediye başkanlarına da teşekkür etti.
Konserin ilk bölümünde Fazıl Say’ın bestelediği ’Trompet Konçertosu’, Şef Gürer Aykal önderliğinde Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ile ünlü trompet sanatçısı Gabor Boldoczki tarafından seslendirildi. Daha sonra Fazıl Say ve Gabor Boldozcki, Shostokovich’in ’Piyano, Trompet ve Yaylı Çalgılar Konçertosu’nu birlikte yorumladı.
Konserin ikinci bölümünde ise, Fazıl Say’ın tüm dünyada büyük ilgi gören İstanbul Senfonisi eseri yer aldı. Solistliğini kanunda Hakan Güngör, neyde Burcu Karadağ, vurmalı çalgılarda ise Aykut Köselerli’nin yaptığı İstanbul Senfonisi, şef Gürer Aykal yönetiminde Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’nca seslendirildi. Eser sergilenmeden önce, Fazıl Say ve Gürer Aykal İstanbul Senfonisi hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi. 7 bölümden oluşan eserle ile ilgili konuşan Fazıl Say, eserin 1940’lı yılların romantik İstanbul’unun arayışını anlattığını söyledi.
Eserin Nostalji, Tarikat, Sultan Ahmet Camii, Hoş giyimli genç kızlar Adalar vapurunda, Haydarpaşa Garı’ndan Anadolu’ya gidenler üzerine, Alem gecesi ve final bölümünden oluştuğunu ifade eden Fazıl Say, "Final bölümde günümüz İstanbul’una dönüyoruz. 15 milyonluk metropol baskısı, sıkıntılar, hayatın güzel olan tarafı artık azaldı, çoğunluk çirkin ve stresli olan tarafı. Onu anlatarak başlıyor. Ama yedinci bölüm sıkıntıdan kurtulmayı istiyor. Onu bulduğu nokta ilk bölüme gelmek. Orhan Veli’nin anlattığı noktaya gelmek" diye konuştu.
Şef Gürer Aykal ise, "Biz şefler yaşayan besteciyi sevmeyiz" esprisiyle Fazıl Say’ın Türkiye’nin yüz akı olduğuna dikkati çekti ve Say’ın yeni yazdığı senfonisini 20 Temmuz’da yöneteceğini kaydetti.
Söyleşinin sonunda Fazıl Say’ın İstanbul Senfonisi seslendirilmesine geçildi. İçerisinde mehter marşı, tarikat müzikleri, vapur ve dalga seslerinin yer aldığı eser solandakilerce pür dikkat takip edildi. Konser sonunda izleyiciler eseri dakikalarca ayakta alkışladı. İzleyenlerin talebi üzerine eserin kısa bir bölümü daha tekrar edildikten sonra, açılış konseri son buldu.