Plastiğin zararı: 17-19 yaş aralığındaki gençlerin idrarında BPA çıktı
17-19 yaş aralığındaki gençler üzerinde yapılan bir araştırmada, gençlerin yüzde 86’sının idrarında, erkeklerin üreme kabiliyetini düşürmek başta olmak üzere birçok ciddi hastalığa sebep olabileceği düşünülen BPA maddesine rastlandı.
yesilist.com'dan Deniz Aytekin'in haberi şöyle:
Exeter Üniversitesi’nin yürüttüğü çalışmaya katılan 17-19 yaş arasındaki 94 genç, bir hafta boyunca paslanmaz çelik su şişesi ve camdan yapılmış yemek kapları kullanıp plastik ve konserve ambalajlı ürün satın almayarak BPA’dan uzak bir yaşam sürmeyi denediler. Bifenol A olarak da bilinen BPA’nın yarı ömrü 6 saat gibi bir süre olduğundan insan vücusundan geçişi diğer zararlı kimyasallara göre nispeten hızlıdır. Buna rağmen deneme haftasının sonunda yapılan incelemede gençlerin %86’sının idrarında BPA örneklerine rastlandı (mililitre başına ortalama 1,9 nanogram).
Çalışma sonunda BPA’dan uzak durmaya çalışan gençlerin çoğunda BPA seviyelerinde düşüş görülmedi. Çalışmaya katılanlar, ambalajlardaki belirsiz ibareler nedeniyle hangi ambalajlarda BPA bulunduğunu tespit etmekte güçlük çektiklerini belirttiler. Exeter Üniversitesi moleküler biyoloji ve genetik bölümü profesörlerinden Lorna Harries, ideal bir dünyada bireylerin vücutlarına hangi maddelerin gireceğine karar verme özgürlüğü olması gerektiğini, şu anda ise durumun böyle olmadığını belirtti.
Aynı üniversitenin ekotoksikoloji profesörlerinden Tamara Galloway ise BPA gibi endokrin seviyelerini değiştiren kimyasalların üreme hormonlarına zarar vermekten çok daha ciddi hastalıklara neden olduğuna dair kanıtların her geçen gün arttığını belirtiyor.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları