Putin, Donetsk ve Lugansk ile Herson ve Zaporojye bölgelerinde sıkıyönetim ilan etti
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kiev rejiminin müzakereleri reddettiğini ve Rusya topraklarına dahil edilen yeni bölgeleri terör metotları kullanarak vurduğunu ifade etti.
Rusya Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Putin, Kiev rejiminin eylemleri nedeniyle Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporojye bölgelerinde sıkıyönetim ilan edildiğini duyurdu.
Putin, "Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporojye bölgelerinde Rusya'nın bünyesine dahil edilmeden önce sıkıyönetim uygulandığını hatırlatırım. Şu anda da, Rusya mevzuatı kapsamında sıkıyönetim uygulamasını başlatmamız gerekiyor. Bundan dolayı, Rusya Federasyonu'nun bu dört bölgesinde sıkıyönetim uygulanmasına ilişkin kararnameyi imzaladım. Belge, hemen Federasyon Konseyi'nin onayına sunulacak" dedi.
Ukrayna'nın referandum sonucu Rus topraklarına katılan bölgelere yönelik tutumunu eleştiren Rusya lideri, "Dört yeni bölgenin Rusya'ya bağlanmasına ilişkin anayasal kanunlar yürürlüğe girdi. Kiev rejimi, bildiğiniz gibi, halkın iradesini ve seçimini tanımayı reddetti, müzakere önerilerini geri çeviriyor. Aksine bombardımanlara devam ediyor. Siviller ölüyor. Neo-Naziler aleni bir şekilde terör metotları kullanıyor, yaşam destek tesislerinde sabotajlar düzenliyor ve yerel yetkililerin temsilcilerine suikast düzenliyor" diye konuştu.
Putin, imzaladığı kararnameyle hükümete, ilgili kurumlardan alınacak önerilere uygun olarak, sıkıyönetim ilan edilen bölgelerde uygulamaya koyulacak önlemlere ilişkin öneriler sunma talimatı verdi.
Kararname uyarınca sıkıyönetim uygulanan dönem boyunca Rusya'da 30 Ocak 2022 tarihli Sıkıyönetim Kanunu'nda öngörülen diğer önlemler de uygulanabilecek.
'4 bölgede azami müdahale seviyesi rejimi ilan edildi'
Rusya lideri Putin, sıkıyönetim ilan edilen 4 bölgede 'azami müdahale seviyesi rejimi' ilan edilmesini öngören kararnameyi de imzaladı.
Bu kararname uyarınca 4 bölgenin üst yetkilileri, ekonomik seferberlik, sivil savunma, halkı ve toprakları koruma faaliyetleri yürütme yetkilerinin yanı sıra Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin, diğer kuvvetlerin, askeri oluşumların, kurumların ihtiyaçlarının ve halkın ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik önlemleri uygulama yetkilerine sahip olacak.
Ayrıca Ukrayna sınırında bulunan Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol şehri ile Krasnodar, Belgorod, Bryansk, Voronej, Kursk, Rostov bölgelerinde 'orta müdahale seviyesi rejimi' ilan edildi. Bu bölgelerin üst düzey yetkililerine de 4 bölgedeki yetkililerle aynı yetkiler verildi.
Rusya'nın Merkezi Federal Bölgesi ile Güney Federal Bölgesi'nde bulunan bölgelerde 'yüksek hazırlık seviyesi rejimi', Rusya'nın geri kalan bölgelerindeyse 'temel hazırlık seviyesi rejimi' ilan edildi ve bu bölgelerin üst düzey yöneticilerine çeşitli yetkiler verildi.
'4 bölgede bölgesel savunma uygulamasına geçilecek'
Kararnameye uyarınca Rusya'ya bağlanan 4 bölgede bölgesel savunma uygulamasına geçilecek ve kurumlar arası koordinasyon organları (bölgesel savunma merkezleri) kurulacak.
'Özel askeri harekata yönelik koordinasyon kurulu oluşturulacak'
Öte yandan Kremlin'in sitesinde yayınlanan Devlet Başkanı Talimatı'na göre, özel askeri harekat sırasında doğan ihtiyaçların karşılanması için Bakanlar Kurulu bünyesinde bir koordinasyon kurulu oluşturulacak ve Başbakan Mihail Mişustin kurula başkanlık edecek.
'Putin, sıkıyönetim kararnamesini Federasyon Konseyi'nin onayına sundu'
Rusya Federasyon Konseyi Anayasa Komitesi Başkanı Andrey Klişas, Putin'in yeni bölgede sıkıyönetim ilan edilmesini öngören kararnameyi Federasyon Konseyi'nin onayına sunduğunu açıkladı.
Patruşev: Donbass ve Ukrayna’nın güneyinden yaklaşık 5 milyon kişi soykırımdan kaçarak Rusya'ya geldi
Rusya Güvenlik Konseyi’nin bugünkü toplantısından sonra düzenlenen basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulunan Konsey Sekreteri Patruşev, Donbass ve Ukrayna’nın güney bölgelerinden yaklaşık 5 milyon kişinin neo-Nazi Kiev rejiminin soykırımdan kaçarak Rusya'ya geldiğini söyledi.
Rusya Güvenlik Konseyi’nin küresel göç krizi koşullarında oluşan yeni meydan okumaları ve tehditleri tartıştığı bilgisini veren Patruşev, Rusya'da da bu bağlamda göç alanındaki durumun değiştiği bilgisini verdi.
Bu durumda kamu otoritelerinin göç alanındaki öncelikli görevlerinin netleştirilmesinin gerektiğine dikkat çeken yetkili, “Güvenlik Konseyi’nin toplantısında 2022’nin sonuna kadar Rusya Federasyonu'nun 2019-2025 devlet göç politikasının mevcut konseptine değişikliklerin yapılmasına, ayrıca revize edilmiş konseptin hayata geçirilmesi ile ilgili somut önlemler planının hazırlanmasına karar verildi” vurgusunu yaptı.
‘Göç kanallarını kullanan teröristleri tespit etme görevi belirlendi’
“Kolluk kuvvetleri ve özel servisler, göç kanallarını terör eylemleri ve diğer suçları işlemek için kullanan uluslararası terörist ve aşırılık yanlısı örgütlerin üyelerini belirlemekle görevlendirildi” bilgisini veren Patruşev, ayrıca dost olmayan ülkelerin hararetli Rusya karşıtı politikasının sonucunda zor duruma düşen yurtdışındaki yurttaşların korunması amacıyla ek önlemlerin geliştirildiğini vurguladı.
Rusya’nın içindeki kamu düzenini korumaya yönelik çalışmalara da değinen Patruşev, “Göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde kanun ve düzeni korumak için geniş çaplı önlemler planlandı. Ülkemizde bulunma kurallarını ihlal eden yabancı uyruklu vatandaşların denetimini ve sorumluluklarını sıkılaştıracak mevzuat değişiklikleri öngörüldü” açıklamasında bulundu.
‘Avrupa'daki enerji krizi dünyada yeni bir göç dalgasını tetikleyebilir’
Ekonomide uygulanan kısıtlamaların da insanları ikamet yerlerini değiştirmeye zorladığına dikkat çeken yetkili, “Batı'nın yasadışı tek taraflı yaptırımları birçok ülkede nüfusun yaşam standardında önemli bir düşüşe, gıda ve ilaç da dahil olmak üzere temel ihtiyaç ürünlerine erişimin kısıtlanmasına yol açtı” diyerek şöyle devam etti: “Batı’nın yaptırımlarının Avrupa'da neden olduğu enerji krizinin yeni bir göç dalgasına katkıda bulunacağı varsayılabilir.”
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları