Bilim insanları sabit disklerin belleğini altı kat artırmanın yolunu buldu: Tuz!
Singapurlu
bilim insanları, sadece tutam sodyum klörür kullanarak sabit disklerin bellek gücünü altı kat artırmanın yolunu buldu.
Günümüzde sabit diskler üzerlerine rasgele yerleştirilen gözle görülemeyecek büyüklükte tanecikler içeren manyetik plakalara sahip. Dönen bu plakalar belli bir düzene sahip olmayan 10’lu kümeler halinde yer alıyor ve her bir küme bir bit veri oluşturuyor. En son üretilen sabit diskler ise 6.4 santimetre karelik alanda 500 gigabyte veri saklayabiliyor.
Singapur’daki Materyal Araştırma ve Mühendislik Enstitüsü’nde (IMRE) Joel Yang’in başını çektiği ekiple yapılan araştırmada ise mühendisler plakalar üzerindeki hazneleri 7-8 nanometre büyüklükten 10 nanometreye çıkararak, her biri bir bit veri saklayacak plakaları düzenli bir sıra haline sokma kararı aldı.
Yapılacak değişikliğin temel girdisi ise tuz. Işın litgrafisiyle disklerin üzerine nano ölçeklerde yapılar yerleştiriliyor. Ancak Yang, sodyum klörür kullanarak nano yapıların daha yüksek çözünürlüğe sahip olabileceğini tespit etti.
Keşfedilen metotla, 6,4 santimetre karelik alana 1.9 terabit bilgi sığdırabildiği ve bu kapasitenin 3.3 terabite çıkarılabileceği anlaşıldı. Modern sabit disklere kıyasla altı katlık kapasite artışı, sabit disklerin gelecekte aynı plaka üzerinde altı terabyte bilgi saklayabileceğine işaret ediyor.