CHP Fatih ve İBB Meclis Üyesi Soner Özimer, sürücülerin şikayetleri üzerine konuyu İBB Meclisi'ne taşıdı...
İstanbul’un birkaç noktasında uygulanmaya konulan “Toplu taşıma yolu uygulaması” yani, uygulamada
sağ şerit tercihli toplu ulaşım uygulaması sistemi mecburen sağ şeride geçmesi gereken sürücüleri çileden çıkartmaya devam ediyor.
Sokağa girmek için sağ şeride girmek zorunda olan binlerce sürücü Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) ile tespit edilerek para cezası çarptırılıyor.
Sürücülerin şikâyetleri doğrultusunda konuyu İBB Meclisi gündemine yazılı soru önergesi olarak taşıyan CHP Fatih ve İBB Meclis Üyesi Soner Özimer önergesini mecliste kendisi okudu.
CHP’li Özimer hazırladığı önerge de ,“Demokratik ülkelerde kurallar insanların rahatlığı için konulur, insanlardan
ceza sopasıyla para toplamak için değil” serzenişinde ve uyarısında bulunarak,“Millet caddesi üzerinde yaşayan insanlar sokaklarına girmek için sağ şeride geçmek zorundalar, kısa süreli birilerini indirmek içinde sağ şeride girmek zorundalar“ hatırlatmasında bulunarak Başkan Kadir Topbaş’a, “03.Eylül.2012 tarihinde başlayan bu uygulamada bu güne kadar kaç kişiye
ceza kesilmiştir.
Toplam kesilen
ceza miktarı ne kadardır. Kesilen bu cezayı hangi kurum tahsil etmektedir? Çift şeritli yollarda şeridin birini otobüs yolu yapıp kapayarak trafiği rahatlatacağınızı gerçekten düşünüyor musunuz? Burada yaşayan kişilerin sağ şeridi kullanmadan sokaklara giriş yapabilmeleri veya birilerini indirmek için sağ şeridi kullanmadan indirme yapmaları konusunda ne tavsiye edersiniz? Binek araçlar otobüs yoluna girip çıktığında
ceza kesilmekte, birçok otobüste gerek birbirini sollarken gerekse istedikleri zaman sol şeride geçmekte bu otobüslere
ceza uygulanmakta mıdır? Sorularını sordu.
“Toplu taşıma yolu uygulaması” nedeni ile mecburen 5 saniyeliğine sağ şeride girdiğinizde EDS ile para cezasına çarptırıldığınızı biliyor musunuz? İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2012 yılı Aralık ayı Meclis toplantılarında Fatih Belediyesi ve İBB Meclisi CHP Üyesi Soner Özimer’in hazırladığı ve Başkan Kadir Topbaş’ın yazılı cevaplanmasını istediği yazılı soru önergesi şöyle;
Toplu taşıma yolu uygulaması 03.Eylül.2012 tarihinde uygulanmaya başlamıştır. Bu yeni uygulamada
sağ şerit tercihli toplu ulaşım uygulaması olarak isimlendiriliyor.
Sabah 00.07–10.00, akşam 16.00–20.00 saatleri arasında uygulanıyor. Uygulamayla yılda 650 bin litre yakıt tasarrufu sağlanacağı, Karbondioksit (CO2) salımının da 1.500 ton azalma olacağı söylenmekte, fakat ne kadar
ceza kesilecek ve bu kesilen cezalar hangi kamu kurumuna gelir olarak aktarılacağı söylenmiyor.
Fatih Belediyesi Meclis Üyesi olarak her gün Toplu taşıma uygulaması ile ilgili 5–10 telefon almaktayım. Telefonlarda orada yaşayan vatandaş sokağa girmek için sağ şeride geçtiğinde, birini indirip bindirmek için sağa yanaştığında ya da unutkanlık yüzünden buraya girip çıktığında 3- 5 saniye için
ceza kesilmekte olduğundan bahsedilmekteler.
Cezalardan biriyle geçtiğimiz günlerde bende muhatap oldum. Yolun sağına eşimi indirmek için yanaşıp hareket ettim, bu olay tamamen 5 saniye sürmüş, bunu gelen kamera kayıtlarından fark ettim. EDS kayıtlarına göre 22.11.2012 günü saat 18.54.17 de sağ şeride uygun olarak yanaşıyor, eşimi arabadan indiriyorum, 18.54.22 de sağ şeritten çıkıyorum, tamamen 5 saniye. Konuyla ilgili EDS kayıtlarını önergemin ekinde sunuyorum.
Demokratik ülkelerde kurallar insanların rahatlığı için konulur, insanlardan
ceza sopasıyla para toplamak için değil. Millet caddesi üzerinde yaşayan insanlar sokaklarına girmek için sağ şeride geçmek zorundalar, kısa süreli birilerini indirmek içinde sağ şeride girmek zorundalar.
Millet Caddesi 3 şeritli toplu taşıma yolu uygulamanın yaygınlaşacağı söyleniyor. Örneğin, Eyüp Bahariye Caddesi 2 şerit olup çok yoğun olan bir cadde. Burada uygulama trafik sıkışıklığına rahatça yol açabilecek konumda. Fatih ilçemizde Haliç kenarında Ayvansaray Caddesi de 2 şerit ve bir şeridi otobüs yolu olarak hazırlanmış durumda ve tarihi eserlerden dolayı bu cadde bir yerinde tek şeride düşüyor.
İşte tam oraya koyacağınız EDS kameraları sayesinde ister istemez o yola giren herkese
ceza keserek bunu da ne yapalım otobüs yoluna girdiniz diyerek çözebilirsiniz. Bu kapsamda aşağıdaki sorularımın yazılı olarak cevaplandırılmasını rica ediyorum.
1. 03.Eylül.2012 tarihinde başlayan bu uygulamada bu güne kadar kaç kişiye
ceza kesilmiştir. Toplam kesilen
ceza miktarı ne kadardır. Kesilen bu cezayı hangi kurum tahsil etmektedir. Kesilen cezanın Belediyemize bir katkısı varımıdır?
2. Çift şeritli yollarda şeridin birini otobüs yolu yapıp kapayarak trafiği rahatlatacağınızı gerçekten düşünüyor musunuz?
3. Burada yaşayan kişilerin sağ şeridi kullanmadan sokaklara giriş yapabilmeleri veya birilerini indirmek için sağ şeridi kullanmadan indirme yapmaları konusunda ne tavsiye edersiniz?
4. Binek araçlar otobüs yoluna girip çıktığında
ceza kesilmekte, birçok otobüste gerek birbirini sollarken gerekse istedikleri zaman sol şeride geçmekte bu otobüslere
ceza uygulanmakta mıdır?
5. Sağ şeride girerek park eden araç çıkış yapmadığından
ceza kesilmediği söylenmekte doğruluk payı var mıdır?
6. Trafiği rahatlatmak için başka dâhiyane fikirleriniz varsa bizlerle paylaşır mısınız?
Vişne Haber Ajansı
ETİKETLER : türkiye, istanbul, gerçeği, haberleri, son dakika, sağ şerit, ceza, ibb, chp, soner özimer, kadir topbaş