loading
close
SON DAKİKALAR

Sağlık Bakanı Koca: 'Ramazanı tedbirleri gevşetmenin bahanesi olarak görmemeliyiz'

Sağlık Bakanı Koca: 'Ramazanı tedbirleri gevşetmenin bahanesi olarak görmemeliyiz'
Tarih: 23.04.2020 - 10:40
Kategori: Sağlık, Yaşam

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Bilkent Yerleşkesi’nde video konferansla gerçekleşen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mücadele sürecine ilişkin bilgi vererek, “Koronavirüsle mücadelede her yeni gün daha iyiyiz, daha ilerideyiz. Elimizdeki veriler, bize salgının kontrolümüz altında olduğunu gösteriyor. Ancak bu kontrol siz tedbirleri esnetirseniz bir anda boş bir umuda dönebilir” diye konuştu. 

“Bugün düne göre önemli oranda hasta sayısı düştü”

Son 24 saatte koronavirüs verilerini paylaşan Koca, şunları kaydetti:

“Bugün 37 bin 535 test sonuçlandı. Bu sonuçlara göre 3 bin 83 yeni hasta tespit edildi. Yani bugün düne göre önemli oranda hasta sayısının düştüğünü görüyoruz. Toplam vaka sayımız 98 bin 674’e ulaştı. Son 24 saat içinde 117 hastamızı kaybettik. Düne göre yine bir düşüşümüz var.

Yoğun bakımdaki hasta sayımız bugün 1814. Bunların 985’inin solunumu yapay yolla sağlanıyor. Hem yoğun bakım hastalarımızda hem de entübe hastalarımızda belirgin azalma görülmüştür. Hastalığı yenen 1559 vatandaşımızla birlikte iyileşen hasta sayımız bugün 16 bin 477’ye ulaştı.”

Servis yatağı, yoğun bakım yatağı ve ventilatör doluluk oranlarını bir grafik yardımıyla değerlendiren Koca, şu bilgileri verdi:

“Salgın başlar başlamaz tedavileri daha sonra da yapılması mümkün hastalarımızın tedavilerini erteledik. Bu sayede hastanelerimizde ciddi bir rahatlama sağlayarak salgına hazırlık yapmıştık. Bu dönemde yatak doluluk oranlarını yüzde 70’lerden yüzde 30'lara çektik. Yüzde 80’lere yakın seyreden yoğun bakım yatak doluluk oranlarımızı da şu an yüzde 60’lara indirmiş durumdayız. Pandemiye rağmen şu anda bile gerek servis gerek yoğun bakım odalarımız pandemiden önceki kadar bile dolu değil.”

Avrupa’daki yoğun bakım yatak doluluğu ile Türkiye’deki yoğun bakım yatak doluluk oranını karşılaştırmanın ilginç bir sonuç ortaya koyduğunu dile getiren Koca, “Genel yatak doluluk oranı olarak, ülkemiz çok iyi durumda. Türkiye’de her üç servis yatağından sadece bir tanesi doludur, iki tanesi boştur. Avrupa’da bütün yatakların dolu halde olduğu, stadyumlarda, AVM’lerde, fuar alanlarında hasta bakıldığı düşünüldüğünde aradaki fark çok net görülmüş olacaktır” şeklinde konuştu.

“Türkiye, yüzde 2,3 ile en düşük ölüm oranına sahip ülkelerden”

Bakan Koca, zatürreyle doğrudan ilişkili, ülkelere göre ölüm oranlarına ilişkin grafikleri de göstererek, şunları kaydetti:

“ABD’de ölüm oranları yüzde 5,3, İspanya’da yüzde 10,5, İtalya’da yüzde 13,2, Almanya’da yüzde 3,5, Birleşik Krallık yüzde 13,5, Fransa yüzde 17,3, Çin yüzde 5,5, Belçika yüzde 14,7. Bu tabloda Türkiye’nin yüzde 2,3 ile en düşük ölüm oranına sahip ülkelerden biri olduğunu görüyorsunuz. Bu, bizim hastalığı belirtiler ilerlemeden kontrol altına aldığımızı ve etkili bir tedavi uyguladığımızı kanıtlamaktadır.”

“Entübe edilenler yüzde 58’den yüzde 10’a kadar düştü”

Erken teşhis ve tedavideki başarı ile yoğun bakıma girenlerin ve solunum cihazına bağlananların vefat oranlarının düştüğünü vurgulayan Koca,  “Yoğun bakım hasta sayımız da son günlerde düşüşe geçti. Eğer bu derece hazırlıklı olmasaydık, riskli grupların bir çoğunda çok yüksek vefat oranları olurdu.  

Bu dönemde yoğun bakımda vefat edenlerin oranının yüzde 74’lerden, entübe edilenlerin oranının yüzde 58’lerden yüzde 14’e hatta yüzde 10'a kadar düştüğünü görüyoruz. Bu da tedavide ne kadar başarılı bir sonuç elde ettiğimizin çok çarpıcı bir örneği. Dünyada halen entübe edilen vakaların yüzde 50 oranında kaybedildiğini de özellikle söylemek istiyorum.”

“Hayatını kaybedenlerin yüzde 8’i 60 yaşından küçük”

Bakan Koca, kimsenin, “Bu salgında bana bir şey olmaz” deme gücüne sahip olmadığını vurgulayarak, “Hayatını kaybedenlerin yüzde 8’i 60 yaşından küçük ve başka herhangi bir hastalığı olmayan kişilerdir. Dolayısıyla bu anlamda tedbiri her yaş grubunda elden bırakmamak gerekiyor” diye konuştu.

“Sokağa çıkma yasağını harfiyen uygulamalıyız”

Virüsün ve hastalığın her gün daha iyi tanınmasının, mücadelede bilinç kazanılmasının önemine vurgu yapan Koca, “İzolasyondan, sosyal mesafe kuralından taviz vermemeliyiz. Sokağa çıkma yasağını harfiyen uygulamalıyız. Bu yasak değil, fırsattır. Salgının nasıl seyredeceği tedbirlerimize sıkı sıkıya bağlı olmamızla mümkün olacaktır” ifadelerini kullandı.

“Ramazanı tedbirleri gevşetmenin bahanesi olarak görmemeliyiz”

Cuma günü başlayacak ramazan ayına ilişkin de vatandaşlara çağrıda bulunan Koca, “Ramazan, kendine has canlılığı ve sosyal yaşantıları beraberinde getirir. Kalabalık iftarları, sosyal ortamları, ramazan sohbetlerini lütfen gelecek yıla erteleyelim. Bu rahmet ayı hastalıklarla sonuçlanmasın” şeklinde konuştu.

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları