loading
close
SON DAKİKALAR

Sağlık Bakanlığı'ndan çağdışı tedavilere onay: Sülük hastanesi kuruluyor

Sağlık Bakanlığı'ndan çağdışı tedavilere onay: Sülük hastanesi kuruluyor
Tarih: 19.09.2017 - 11:45
Kategori: Sağlık, Yaşam

Alternatif tıp’ adı altındaki sülüklü, hipnozlu tedavi merkezleri Bakanlığın desteği ile hızla yaygınlaşıyor.

Alternatif tıp’ adı altındaki sülüklü, hipnozlu tedavi merkezleri Bakanlığın desteği ile hızla yaygınlaşıyor.

BirGün'den Burcu Cansu'nun haberine göre, üç yıl önce bir yönetmelik ile uygulamaya konulan Geleneksel, Tamamlayıcı, Alternatif Tıp Uygulamaları ile sağlık alanında Ortaçağ’a dönüş yaşanıyor.

İstanbul Yeditepe Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi gibi köklü üniversitelerde Uygulama Merkezleri, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de Eğitim Merkezi açıldı. Sağlık Bakanlığı Bursa’da da "sülük, arı ve müzik terapi" gibi 14 branşta hizmetin verileceği "Tamamlayıcı Tıp Merkezi" kuruluyor. Emine Erdoğan’ın ilk günden bu yana hamiliğini üstlendiği bu uygulamalar, kamu desteği ile bilimsel tıbbın alternatifi olmaya başladı.

ÜÇ YILLIK ÖYKÜ

Sağlıkta gericileşmenin üç yıllık öyküsü şöyle:

Sağlık Bakanlığı Geleneksel, Tamamlayıcı, Alternatif Tıp Uygulamaları Yönetmeliği 2014 yılında uygulamaya girdi. “Merdiven altı” olarak isimlendirilen bilimsellikten uzak geleneksel yöntemler meşrulaştırıldı. Yönetmelikle uygulamaların, bakanlıkça yetkilendirilmiş ünite ile uygulama merkezlerinde “uygulama sertifikası” bulunan tabip ve sadece diş hekimliği alanında olmak üzere diş tabibi tarafından yapılabilmesinin önü açıldı. Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği ile de hekimlere ve sağlık uzmanlarına hacamat, sülük muayenesi, alkol bağımlılarına hipnoz tedavisi gibi yöntemlerin eğitimi verilerek muayenehane açma hakkı tanındı. Fitoterapi için 200 saat, sülük tedavisi için 100 saatlik eğitimlerin ardından, sertifikası olan muayene açmaya başladı. “Alternatif tıp” adı altında homeopati yöntemi Hacettepe Üniversitesi'nin uygulama kapsamına seçmeli ders olarak alındı. Daha sonra bir çok üniversitede hekimlere, diş hekimlerine ve eczacılara eğitimler verilmeye başlandı. Katılımcılar 400 saat teorik, 100 saat vaka çalışması olmak üzere toplamda 500 saat ders gördü.

ÖNCE HACAMAT SONRA DİN ADAMI

2015 yılında hastanelere din görevlisi görevlendirildi. Hasta ve hekim odalarına dini semboller yerleştirildi. Ankara Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başta olmak üzere hastanelere hastane yönetiminin aldığı kararla hastane personelinin, hekim ve hastaların odalarına kıble yönünü gösteren işaretler ile seccade koyuldu. Hastanelerde Kuranı Kerim ve "Peygamberin Hayatı” kitabı dağıtıldı.

GERİCİ UYGULAMA ÜNİVERSİTELERDE

Ayrıca son üç yılda, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uygulama Merkezleri ve Eğitim Merkezleri Türkiye genelinde yaygınlaştı. Uygulama merkezleri listesinde, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Yeditepe Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi başta olmak üzere çok sayıda üniversite yer aldı.

SON BİR YILDA HIZ KAZANDI

2016 yılının Ocak ayında sadece Gazi Üniversitesi’ne akupunktur uygulamaları için eğitim yetkisi verilirken 2017 yılında Ege, Cumhuriyet, İstanbul Medipol, Ankara, Bezmialem, Gazi, Yıldırım Beyazıt üniversiteleri Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Eğitim Merkezi olarak yetkilendirildi. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Eğitim Merkezleri arasında da Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi köklü üniversite hastaneleri yer aldı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları