Yaz; güneş, deniz, kum kadar, susuzluk, halsizlik, beslenme sorunları ve klasik yaz hastalıklarını da beraberinde getiriyor. Su ve sudan zengin gıdalarla beslenme, yakıcı güneş ışınlarını hissetmeye başladığımız şu günlerde hayati öneme sahip.
Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ekrem Aslan, Ramazan ayı sonrası beslenme düzeni için önerilerde bulundu.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, bayramı sağlıklı geçirmek için önerilerde bulundu.
5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün ana teması, bu kötü gidişata dur demek için hava kirliliği olarak kabul edildi. Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği de ‘Hava Kirliliğini Yen’ sloganıyla hayata geçirilmesi gereken önlemleri sıraladı.
Ramazan Bayramı’na sayılı günler kaldı… Sevdiklerimizle keyifli sohbetlerin edileceği, birbirinden lezzetli ikramların yer alacağı bayram sofraları bizi bekliyor. Ancak bugünlerde uzak durmanız gereken tehlikeli üçlü var: Baklavalar, pişiler, kızartmalar…
Ramazan’ın ardından eski beslenme alışkanlıklarına geri dönüşün kilo artışına davetiye çıkardığını söyleyen Diyetisyen Fatih Erkan, güne hafif bir kahvaltıyla başlayıp gün içinde de az ve sık yemenin sağlığımız açısından faydalı olacağını söylüyor.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, modern yaşamın kalp damar hastalıklarının artışında rol oynayan en önemli faktörleri ve almamız gereken önlemleri anlattı.
Ramazan ayı boyunca günde iki öğün beslenmeye alışan metabolizmaya bayramda aniden yüklenilmesi sindirim sistemi rahatsızlıkları başta olmak üzere; diyabet, kalp ve tansiyon rahatsızlıkları yaşanmasına neden olabiliyor.
Uzman Psikolog Özlem Soysal, anksiyete bozukluğu hakkında bilgi verdi.
Bilkent Şehir Hastanesi’nde ‘acil’ ameliyatlar dahil her işlem, CCN Holding’in protokolüne takılıyor. 911 hattı aranarak onay alınması nedeniyle hastalar bekletiliyor. Ankara Tabip Odası’ndan Karakoç, “Hantal prosedürleri yüzünden işler aksıyor” diyor
Seyahat ettiğiniz yeri yeniden keşfetmek, farklı özellikleri tanımak veya o ülkede yaşayan insanları gördüğünüzde farklı olaylar ve olgularla yüzleşmek aslında kendinize ve en önemlisi sağlığınıza ne kadar değer verdiğinizi gösterir.
Anne adaylarının 9 aylık heyecanlı bekleyişi sırasında sık yaşadıkları yorgunluk, göz kapaklarında şişme, saç dökülmesi, unutkanlık gibi sorunlar tiroid bezinin az çalışmasından kaynaklanabiliyor.
MS’in görülme sıklığı hem ülkemizde hem de dünyada giderek artıyor. Dünyada yaklaşık 3 milyon, ülkemizde ise 50 bin Multipl Skleroz (MS) hastası olduğu tahmin ediliyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, 30 Mayıs Dünya MS Günü kapsamında yaptığı açıklamada, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Aktif doğum ülkemizde yeni yeni duyulan bir kavram. İlk kez duyanların biraz şaşkınla ve biraz da merakla karşıladıkları bu kavram, İngiliz ünlü aktivist Janet Balaskas tarafından tüm dünyaya yayılmaya çalışılıyor. Kavramı öğrenen anne adayları yeni ve iyi bir deneyimi yaşayacak olmanın heyecanını yaşıyor.
Toplumun yaklaşık %20’sinde görülen mide ve gırtlak reflüsü, yaşamı olumsuz etkiliyor. Belirtileri sık sık ülser ile karıştırılan reflü hastalığında zaman geçirmeden bir uzmana başvurulması büyük önem taşıyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Öneş, yaz öncesi 8 beslenme önerisini sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Ramazan ayında en çok sorulan soruların başında gelen “Oruç tutarken kilo almamak için neler yapılmalı?” sorusunun yanıtını Diyetisyen Burçin Yücel anlattı.
Yaşı 35’in üzerinde olan, diyabet veya yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları bulunan anne adayları yüksek riskli gebelik sınıfında yer alıyor.
Son 6 ay içerisinde kalp krizi geçirmiş, stent takılmış ya da by-pass ameliyatı olmuş kalp hastalarını uyaran Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özlem Karaca, “Uykusuzluk, susuzluk ve ağır yemekler de kalp krizine yol açabilir” dedi.
Günümüzde yaklaşık olarak yeni doğan her 1000 bebeğin 1 ila 4’ünde işitme kaybı saptanıyor. Yaklaşık yılda 1 milyon 290 bin bebeğin dünyaya geldiği ülkemizde bu rakam 1500 ila 2000 kadar işitme kayıplı bebeğin doğduğu anlamına geliyor.
Sağlıksız beslenme, fazla kilo, hareketsizlik, stres derken günümüzde reflü hastalığı hızla yaygınlaşıyor. Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Esin Özlem Atmış “Hatta hava sıcaklıklarındaki artışa bağlı gazlı ve asitli içeceklerin, çiğ sebze ve meyvelerin tüketimi artacağından, midede asit üretimi tetiklenerek reflü atakları artabiliyor.