Dermatolog Uzman Doktor Ayşe Gül Erdoğan, bahar aylarında doğru cilt bakımı için önemli önerilerde bulundu.
Çok sık duymadığımız kanser türlerinin başında ‘ağız kanseri’ geliyor. Ağız kanserinde oran azımsanmayacak kadar yüksek, tüm kanser türleri içerisindeki yüzde 5 ila 7’lik bir orana sahip.
Prof. Dr. Atila Tanyeli, hem bağışıklığı zayıflamış kanser hastaları hem de kanserden korunmak için ailelere önerilerde bulundu.
Kanserle ilgili son yıllarda yapılan açıklamaların toplumda yanlış algılara neden olabildiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, "Kanser artık grip gibi bir hastalık, cümlesi de bu açıklamaların başında geliyor" dedi.
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, Karadeniz Bölgesi’ndeki kanser vakaları ile ilgili olarak, “Karadeniz’deki kanser vakalarını ben Çernobil’e bağlıyorum” dedi.
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın, "Kanserde son dönemde, artış hızının bir plato çizdiğini, artışın yavaşladığını veya durduğunu görüyoruz" dedi.
Türkiye'de son birkaç yıldır aşı karşıtı söylemler arttı. Hacettepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Bu durumun toplum sağlığı açısından ciddi bir tehlikeye yol açabileceğini ve salgınların kaçınılmaz hale geleceğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, 'geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları'nın yaygınlaştırarak hastanelerde uygulanmaya başlayacak olmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Gümüş'ün aktardığına göre hacamatı aile hekimleri yapacak.
Doç. Dr. M. Ali Kaplan, 1-7 Nisan Kanser Haftası öncesinde, kanserden korunmak için 9 öneri hakkında bilgi verdi.
76 ülke baz alınarak yapılan araştırmada, 2000 ile 2015 yılları arasında antibiyotik kullanımının yüzde 65 artış gösterdiği belirlendi.
Nöroloji Uzmanı Dr. Birsen Aydın, genç yaşlarda görülen unutkanlık sorununun en büyük nedeninin, gençlerin akıllı telefon ve bilgisayarla çok fazla vakit geçirmesi olduğunu söyledi.
Aşıların gerekliliği ve farklı hastalıklara neden olup olmadığı tartışması uzun süredir gündemi meşgul ediyor. Uzman Dr. Efsun Sızmaz, bu iddiaların bilimsel bir dayanağının olmadığına dikkat çekerek “Aşı toplum sağlığının iyileştirilmesi açısından insanlık tarihinin en önemli buluşlarından biridir” dedi.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından TÜBİTAK'ın katkılarıyla 3001 projesi olan ve yaklaşık 60 bin TL bütçeli bağışıklığı güçlendirici ve antibakteriyel, antifungal ve antiviral etkiye sahip propolisli sakız yapıldı.
Türk Klinik Mİkrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, "Bilimsel düşüncenin geri planda kalmasıyla birlikte aşı karşıtı görüşlere inananların sayısı giderek arttı" dedi.
SGK, geri ödeme kapsamına aldığı 5 kanser ilacının ismini açıkladı.
Prof. Dr. Ercan Abay, depresyonun 9 belirtisini sıraladı ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
İç hastalıkları ve kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, kanserin genetik olmadığını söyledi ve ithal ürünlerin çoğunun GDO'lu olduğunu savundu. Karatay, "Fındık fıstık çıtır çıtır hem kan yapar hem ısıtır. Fıstık yerseniz fıstık gibi, turp yerseniz turp gibi olursunuz" dedi.
Dr. Emine Yüzbaşıoğlu, suyun hayatımızdaki önemine dikkati çekti ve su içmek için çok önemli 9 nedeni sıraladı.
Hükümetin ilaç üretiminde yurt dışına bağımlılığı azaltmak için molekül icat eden araştırmacıları, yeni şirketler ve üniversiteleri destekleyeceği öğrenildi.
Günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar ve hatta sosyal medya nedeniyle uzun süre ekrana bakmak göz sağlığımızın bozulmasına neden olabiliyor.
Ölümcül hastalıkları da beraberinde getiren obezite en çok kadınları vuruyor. Doç. Dr. Samet Yardımcı, “Öncelikle hastanın yakınlarının, çevresinin bilinçli olması gerekiyor. ‘Ne var ki tut boğazını’, ‘rejim yap’, ‘az ye’, ‘spor yap’, ‘ ‘bak komşunun kızı kaç kilo verdi’ demeyin” diyerek uyardı.