Ak Parti Sözcüsü Çelik'in ''Saldırıya uğradı, tek bir fotoğraf karesiyle gerçek saptanamaz'' diye savunduğu Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in tekmeden önceki görüntüleri de ortaya çıktı...
Olayın videosuSoma’da 301 madenciye mezar olan facia sonrası ilçeye giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ı protesto eden bir kişiyi tekmeleyen Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel’in doktor raporunun ardından olay anına ilişkin yeni görüntüleri de ortaya çıktı. A Haber ’de yayımlanan görüntülerde, Erdoğan’ı taşıyan konvoya yönelik protestoların olduğu ve o esnada da bazı protestocuların araçlara
tekme atmaya çalıştığı, Yerkel’in tekmelediği kişinin de Erdoğan’ı taşıyan konvoydaki bir araca
tekme atmaya çalıştığı sırada korumaların müdahale ettiği daha sonra da yerde yatan kişiye Yusuf Yerkel’in vurduğu görülüyor. Yerkel’ın olay yerinden ayrılması da görüntüde yer alıyor. Görüntülerde, protestocuların araçların dışında herhangi bir kişiyle fiziki teması bulunmuyor.
Tek bir fotoğraf karesiyle gerçek saptanamaz
Oysa Yusuf Yerkel, saldırıya uğradığı gerekçesiyle olayın ardından Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden 7 gün iş görmez raporu almıştı. Yerkel’in doktor raporunu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik açıklamıştı. Çelik Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel’in bir vatandaşı yerde tekmelerken çekilen fotoğrafı, “Yusuf Yerkel, yerde tekmelediği kimsenin kendisine saldırdığını, kendisini yaraladığını, 7 günlük rapor aldığına dair açıklama yaptı” diye savunmuştu. Yerkel, bu açıklamanın bir gün sonrası cuma namazında Başbakan Erdoğan’ın yanında kameralara yansımıştı.
Rapora Radikal ulaşmıştı
Yerkel’in aldığı sağlık raporuna Radikal ulaşmıştı. Sağlık raporuna göre Yerkel,
tekme attığı gün olan 14 Mayıs’ta saat 20.00’de sağ dizde şişlik ve ağrı şikâyetiyle Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giderek Doktor Servan Gökhan’a muayene oldu. Yerkel, muayenede, sağ dizindeki ağrı ve şişliğin düşme nedeniyle oluştuğunu söyledi. Sağ dizinin filmi çekildikten sonra Yerkel’e iş göremezlik raporu verildi. Raporda Yerkel’e şu tanı konuldu: “Sağ dizde yaklaşık 10X10 cm ödem (şişlik), ekimoz (kızarıklık) ve yumuşak doku şişliği, sol omuz ve göğüs ön yüzde ekimoz ve yumuşak doku şişliği mevcuttur. Extremite (kol ve bacak) hareketlerinde hassasiyet ve yürümede güçlük mevcut olup hastada yaygın yumuşak doku travması mevcuttur.” Yeni ortaya çıkan görüntülerde raporda belirtilen düşme ise yer almıyor.
Türk Tabipleri Birliği (TTB),
tekme atan müşavire rapor veren doktor hakkında soruşturma başlattı. TTB Genel Sekreteri Beyazıt İlhan, öncelikle rapordaki bilgilerin gerçek bulguları yansıtıp yansıtmadığının araştırılacağını, gerçeğe aykırı tanı konulduğunun tespit edilmesi halinde doktorla ilgili yaptırım uygulanacağını anımsatarak şöyle konuştu: “Konuyu hem SGK hem de Sağlık Bakanlığı nezdinde araştırdık. Böyle bir rapora imza atmak suçtur. Hekimlik meslek ilkeleri bakımından 6 aya kadar meslekten men cezası verilir. Bir hekimin böyle asılsız bir rapor vermesini asla kabul etmeyiz ve üstünü örtmeyiz. Gereken neyse bunu yapacağız. Öncelikle doktor hakkında soruşturma açacağız. Disiplin işlemlerini Ankara Tabip Odası (ATO) yapacak. Hastane ve hekimin ifadesi alıncak, rapor hazırlanacak.”
Müezzinoğlu: Muayene ve rapor herkesin hakkı
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, gazetecilerin ‘Yusuf Yerkel’e rapor veren hekimle ilgili herhangi bir soruşturma ya da raporun üzerinde bir şüphe var mı” sorusuna şu yanıtı verdi: "Bir hekimin raporunu soruşturmak, çok olağanüstü durum olmadığı sürece, 3-5 günlük hekim raporlarını bizim inceleme gibi bir şeyimiz yok. Türk Tabipleri Birliği bu anlamda bir çalışma başlatmış. Bir vatandaşın, hangi koşulda olursa olsun hekime muayene olma, tedavi olma ve rapor alma hakkı var. Hekimin de bu konuda yemini çerçevesinde görevini yapma sorumluluğu vardır."