Sanayi üretimi 12 aydır daralıyor!
Türkiye ekonomisinin hayati göstergelerinden biri olan sanayi üretimi 12 aydır üst üste daralıyor! Ağustos ayında sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 azaldı. Ekonomistlere göre büyümenin en önemli göstergesi olan sanayi üretimi alarm veriyor.
Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 azaldı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2019 yılı Ağustos ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,4 azaldı.
2019 yılı Ağustos ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 9,2 ve imalat sanayi sektörü endeksi %2,7 azalırken elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,9 arttı.
‘ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİ BÜYÜME DÖNEMİ OLARAK BEKLEYEMEYİZ’
Sanayi üretimi verisini büyüme rakamlarının en büyük göstergesi olarak tanımlayan ekonomist Enver Erkan Sözcü'ye yaptığı açıklamada sanayi üretimindeki aylık daralmanın beklenenden daha büyük olduğunu söyledi. Üçüncü çeyrek büyümesi için pozitif beklentinin sanayi üretimi verisi ile azaldığını ifade eden Erkan, “Sanayide net bir toparlanma yok. Ara mal ithalatı zayıf. İç talep ve dış talep zayıf. Üçüncü çeyreğin de bir büyüme dönemi olmasını bekleyemeyiz” diyor.
“3. ÇEYREĞE AİT İLK İKİ SİNYAL KARIŞIK GÖRÜNÜM SERGİLEDİ”
Gedik Yatırım tarafından yapılan sanayi üretimi analizinde ise şu ifadelere yer verildi:
“Sanayi Üretimi ağustosta aylık bazda %2,8 ve yıllık bazda %3,6 oranında daraldı. Aylık bazda gözlenen daralmaya en yüksek katkı 2,4 puan ile imalat sektöründen geldi. Ana sanayi grupları bazında aylık olarak yalnızca enerji grubunda artış görülürken ara malı, dayanıklı tüketim, dayanıksız tüketim ve sermaye malı gruplarının tamamı aylık bazda negatif katkı verdi. İmalat sanayine ait 24 alt kırılımdan 21’inin aylık bazda negatif katkı vermesinin dikkat çekici olduğunu not edelim.
Ekonomik büyümenin en önemli öncü göstergelerinden olan sanayi üretiminden 3. çeyreğe dair gelen ilk iki sinyal karışık bir görünüm sergiledi.
Sanayi Üretimi’nde önceki ay gözlenen hızlı toparlanmanın oluşturduğu baz etkisi, son veride gözlenen aylık daralmanın sebeplerinden biri olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, TCMB’nin Temmuz ayı sonunda gerçekleştirdiği 425bp’lik indirimin reel ekonomiye gecikmeli yansıyacak olması nedeniyle bu verideki etkisinin oldukça sınırlı olduğunu düşünmekteyiz.
Ancak, eylül ayı ortasındaki 325bp’lik indirim ile birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği toplam 7.5 puanlık güçlü faiz indiriminin finansal koşullardaki sıkılığı azaltıcı etkisi yılın geri kalanında verilerde daha net olarak gözlenebilir. Bu tarz faiz değişikliklerinin etkisinin ekonominin geneline tam olarak yansıması genellikle 3-6 ay arasında gerçekleşmekte. Ayrıca, ekonomik büyüme tarafında baz etkilerinin yılın ikinci yarısı itibariyle olumluya dönecek olmasını da göz önüne alarak, yıllık büyümede üst üste 3 çeyrek dönemde gözlenen daralmanın ardından 2019’un 3. çeyrek dönemi itibarıyla yeniden pozitif seviyelere geçilerek kademeli toparlanmanın gözlenmeye başlayacağı yönündeki beklentimizi koruyoruz.”
MOODY’S YÜZDE 0.25 BÜYÜME BEKLİYOR
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye ekonomisinde 2019 yılında yüzde 0.25 büyüme beklediklerini açıkladı. Kurum Şubat ayında yaptığı değerlendirmede ekonominin yüzde 2 seviyesinde daralacağını öngörmüştü. Kurum, Yeni Ekonomi Programı’ndaki büyüme hedeflerinin, programdaki diğer makroekonomik tahminler ile uyumlu görünmediğini savundu. Yeni Ekonomi Programı 2019 yılında yüzde 0.5 büyüme bekliyor.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları