Fransa’nın beşinci cumhuriyete geçtiği Ekim 1958’den bu yana sol ilk kez Senato’da mutlak çoğunluğu elde etmiş oldu.
Seçim öncesi Sosyalistler 115, Komünistler 20, Yeşiller'in ise 4 senatörü bulunduğu halde pazar günü yapılan seçim sonunda Senato’da tablo değişti. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin iktidar partisi Halk Hareketi Birliği’nin (UMP) Senato’daki üyesi sayısı ise 147’den 144’e geriledi. Merkez partilerin 29 olan senatör sayısı da 26’da kaldı. Avrupa’da büyük yankı bulan bu gelişme Almanya’da da dikkatle izlenmeye başlandı. Deutche Welle, Sosyalistler’in Cumhurbaşkanı aday adayları gelecek ilkbaharda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimini göz önünde bulundurarak sonuçların şu anki Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy için “hezimet” olarak değerlendirildiğini bildirdi.
Fransa’da Senato, milletvekilleri ve bölge, il ve belediye meclis üyelerinden oluşan ve “büyük seçmenler” adı verilen grup 72 bin kişilik "süper seçmenler" grubu tarafından seçiliyor. Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin ofisinden yapılan kısa açıklamada sonuçların "not edildiği" belirtildi.
Son tablo ile Sarkozy ve ekibinin iki kamaralı parlamentoda zorlanacağı ifade edildi. Alt kanadın sağcı iktidarın, üst kanadın ise sol muhalefetin elinde olduğu bir ortamda sol muhalefet özellikle ekonomik konulardaki yasaların geçmesini zorlaştıracak veya erteletmeye çalışacağı belirtildi.
Senato'nun solun eline geçmesi Sarkozy ve iktidar partisini en çok yolsuzluk dosyaları konusunda zor durumda bırakacağı öne sürüldü. Senato’da çoğunlukta olduğundan bu dosyalar hakkında daha önce parlamento araştırma komisyonları kurulamadığı halde Senato’nun solun denetimine geçmesiyle bunun teorik olarak değiştiği ifade edildi.
Senato’nun yeni başkanını belirleyecek seçim 1 Ekim cumartesi günü yapılacak. Şu anki UMP'li Başkan Gerard Larcher yeniden aday olacağını bildirdi. Solun ise henüz ortak bir aday göstermedi. Ancak, Sosyalist Parti’nin grup başkanı Jean-Pierre Bel en kuvvetli aday olarak gösterildi.