Şartlar kabul edildi, LÖSANTE'ye ruhsat verilmedi
LÖSANTE’de, Sağlık Bakanlığı ruhsat vermediği için 70’i yoğun bakımda olmak üzere 325 yatak hasta bekliyor. LÖSEV, 8 yılda hastalara ve ailelerine 194,7 milyon lira tutarında yardım yaptı.
Sağlık Bakanlığı ruhsat vermediği için LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi’nde 2015 yılından bu yana 70’i yoğun bakımda olmak üzere 325 yatak boş bekletiliyor. Hastane, Sağlık Bakanlığı’nın ruhsat vermesi ile yoğun bakım servisleri, ameliyathaneleri, radyoterapi kliniği, yetişkin kemik iliği nakli servisleri, kalp damar cerrahisi kliniği, yoğun bakım servisleri ile tam kapasite çalışabilecek.
Lösemili Çocuklar Vakfı’nın (LÖSEV) “Bir tuğla da sen koy” kampanyası ile yola çıkarak, toplanan bağışlarla yaptığı LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi 2015 yılında 400 yataklı, tam teşekküllü ve yeni teknoloji ile donatılarak açıldı. BirGün'den Burcu Cansu'nun haberine göre; Sağlık Bakanlığı sadece 75 yatağa ruhsat verdiği için 325 yatakta hizmet verilemiyor. Yoğun bakımdaki 80 yataktan da sadece 10'unun ruhsatı bulunduğu için 70 yatak da boş bekletiliyor.
ŞARTLAR KABUL EDİLDİ RUHSAT VERİLMEDİ
Dört yıldır kapasitesinin yüzde 20’si ile hizmet verebilen LÖSANTE, defalarca ruhsat talebinde bulundu. Sağlık Bakanlığı, 25 Şubat’ta LÖSANTE’ye “Kamu hastanesi gibi hiçbir ilave ücret almaksızın sunmayı taahhüt ettiğiniz takdirde talepleriniz tekrar değerlendirilecektir” yazısı gönderdi. Bunun üzerine LÖSEV’den “Teklifinizi kabul ediyoruz. Tam ruhsat ve tam doktor kadrosu bekliyoruz. Beş iş günü içerisinde tam ruhsatımızı bekliyoruz. Herkes sözünde dursun ve artık bu sorun kökünden çözülsün. Artık daha fazla çocuğumuzu ve hastamızı kaybetmeyelim” açıklaması geldi. LÖSEV yetkilileri ve lösemili çocukların aileleri Sağlık Bakanlığı önünde bir araya gelerek, beş iş günü içerisinde ruhsat verileceğini “müjdeledi”. Fakat LÖSEV’in, Sağlık Bakanlığı’nın şartlarını kabul etmesine karşın bugüne kadar ruhsat verilmedi.
Aradan geçen dokuz ayın ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Hastalardan 280 TL ile 400 TL arası fark ücreti alınıyor. Hastalardan fark almamak şartı ile 400 yatak basamak basamak açılabilir” dedi.
Bakan Koca’nın sözleri ile ilgili LÖSEV yetkilileri, " LÖSEV tam 20 senedir tek bir lösemili çocuk hastadan tek kuruş para, fark almamıştır. Bırakın para almayı, tüm çocuklara maddi yardımlar, et, giysi, gıda ve kırtasiye yardımları yaparak onları hayata bağlamıştır” açıklaması yaptı.
LÖSANTE'nin yüzde 50'sinde yetişkin hastalara, yüzde 50'sinde de çocuklara hizmet veriliyor. Lösemi ve onkoloji hizmet sunumunda dünya ile yarışan LÖSANTE'de kanser hastalarına tamamen ücretsiz sağlık hizmeti sunuluyor. Bunun dışındaki sağlık hizmetlerinde ise bir çok özel hastaneye kıyasla daha az olmak üzere fark ücreti ve tetkik ücreti alınıyor. Bu ücretler ile lösemi hastalarına yardım edilirken diğer yandan da hastanenin ve çalışan sağlık emekçilerinin gideri karşılanmaya çalışılıyor.
LÖSEV, 2010-2018 yılları arasında lösemili ve kanser hastalarına toplam 194 milyon 700 bin 903 TL yardımda bulundu. LÖSEV’in Mart 2019 bültenine göre, 40 milyon 821 bin 505 TL annelerin banka hesabına yatırıldı. 51 milyon 924 bin 362 TL tutarında et, bakliyat, giysi, eşya yardımı yapıldı Sağlık ve tedavi yardımları için ailelere 96 milyon 885 bin 537 TL, eğitim ve sosyal yardımlar için de 5 milyon 69 bin 452 TL verildi.
***
İSTİSMARA İZİN VERMEYİZ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM’de gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, LÖSEV ile yaşanan “LÖSANTE” tartışmasına ilişkin soruları yanıtladı. Hastanede, özel sağlık hizmeti verilerek hastalardan gelir elde edildiğini, hiçbir kurumun lösemili çocukların tedavisi için katkı payı alamayacağını ifade eden Sağlık Bakanı Koca, şunları söyledi:
“Biz fark almayız, diye kimse kendini ayrıcalıklı kılmasın. Hiç kimse kendisini kanunlar üzerinde göremez. Normalde kimse, ‘hastanemi yaptım, binamı yaptım verin bana ruhsatı’ gibi bir cümle ile kapıma gelemez. Çünkü Sağlık Bakanlığı bir planlama yapıyor ve bu dönemde biz LÖSEV’e ayrıcalık yapıyoruz. Niye? O çocukların hatrına yapıyoruz bunu. Eğer burası lösemili çocuklar için kullanılabilecek bir hastane ise 60 yatak izni verilen bir hastanenin neden 25 yatağı sadece lösemili çocuklar için kullanılıyor?
‘400 yatak lösemili çocuklar için kullanılıyor’ diye bilmiyor muyuz? Niye 60 yatağı kullanılmak üzere müracaat ediliyor. Denetim yaptığımızda, en fazla 60 yatağın lösemili çocuklar için kullanılabileceğini görüyoruz. Mevzuatta yeri olmamasına rağmen sırf lösemili çocukların hatrına kamu yararı gözetilerek 100 yatağa çıkarıyoruz bu izni. Yani lösemili çocuklar için verilmeyen bir izin yok.”
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları