Gece- gündüz arasındaki yüksek sıcaklık farkı ve soğuk nedeniyle domateste kızarma sorunu ve verim düşüklüğü ortaya çıktı.
Gece- gündüz arasındaki yüksek sıcaklık farkı ve soğuk nedeniyle domateste kızarma sorunu ve
verim düşüklüğü ortaya çıktı. Bitkilerin soğuktan strese girmesi nedeniyle üremede gecikme yaşanan sebzeler arasında biber, patlıcan, kabak ve salatalık bulunuyor. Söz konusu bu sorunlar ürün fiyatlarında artışa neden olduğu kadar, ihracatta da sorunlara yol açıyor. Yağışlar nedeniyle
domates ve kabak gibi ürünlerde ıslaklık ve nem nedeniyle bozulmalar oluşması, ihracatı olumsuz yönde etkiledi.
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, iklimsel faktörlerden kaynaklı ürün çıkışında yaklaşık yüzde 30 oranında rekolte düşüşü yaşandığını söyledi. Ali Çandır, bölge üretiminde soğuğun etkisi ile ortaya çıkan bu soruna ek olarak, birçok ilde yaşanan yoğun kar nedeniyle de ürünün pazara ulaşımında problemler olduğunu dile getirdi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Sebze Meyve Tarım Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Küçükoğlu, gece ile gündüz arasındaki sıcak farklılıkları ve gece soğuğunun yüksek olması nedeniyle rekoltenin yanı sıra, ürün kalitesi açısından da problemlerle karşılaştıklarını söyledi. Küçükoğlu, ürün rekoltelerinde düşüklük fiyat artışına neden olurken, kalitede yaşanan sıkıntıların da tam tersine fiyatları düşürdüğünü kaydetti.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Şube Müdürü Rıza Uysal, soğuk nedeniyle hem rekoltede hem de ürün kalitelerinde bazı problemler olduğunu doğruladı. Rıza Uysal, geçen yılın ilk 10 günlük verilerine göre Antalya Toptancı Hal’e girişi yapılan ürün miktarında yüzde 6 oranında azalma olduğunu vurguladı. Domateste kalitenin düşmesine bağlı fiyatın da düştüğünü belirten Uysal, ancak kaliteli domateste fiyatın arttığını anlattı. Uysal, mevsimsel ve yetiştirme şartlarına bağlı olarak kabak, patlıcan, salatalık ve biber gibi ürünlerde hem miktarın düştüğünü hem de fiyatlarında yüzde 30 ila 50 arasında artış olduğunu aktardı.
Antalya Toptancı Hali’nde faaliyet gösteren Altun Gıda’dan Abdo Bıçakçı, söz konusu nedenler yüzünden domatesin kızarma problemi yaşadığını, biber çeşitlerinde de soğuğun erken üremeyi engellediğini söyledi. Bıçakçı, kabakta ve salatalıkta da olgunlaşmanın geciktiği, günaşırı alınabilen ürünlerin 3-4 güne sarktığını anlattı. Patlıcanın da soğuğu sevmeyen sebzelerden olduğunu söyleyen Bıçakçı, bu yüzden siyah olması gerekirken mor renk aldığını ve renk problemi olduğunu dile getirdi. Bıçakçı, bu tür nedenlerden dolayı birçok sebze türünde fiyatların arttığını ekledi.
Aksu’nun Boztepe bölgesinde örtüaltında
domates üretimi yapan İzzet Tunç, soğuk nedeniyle bitkilerin strese girdiğini ve kalitede ciddi sorunlar yaşandığını anlattı. Üretici Tunç, ısıtma maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle birçok üreticinin bitkinin istediği oranda ısı ortamını sağlayamadığını, kalitede yaşanan düşüklüğün de fiyatı aşağı çektiğini söyledi. Buna karşın modern üretim tesislerinde gerekli ısı sağlanarak elde edilen ürünlerin kalitesinin, kaliteli ürün azlığı nedeniyle de fiyatların arttığını dile getirdi.
Bu yılın yaş meyve ve sebze ihracatı açısından sıkıntılarla başladığını belirten Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, yılın ilk döneminde yüzde 5 azalma yaşandığını kaydetti. Bu azalmanın domateste yüzde 10, salatalıkta yüzde 20 oranında ihracatı düşürdüğünü anlatan Satıcı, dış pazarlarda yaşanan talep daralması sonucu özellikle Rusya başta olmak üzere ihracat yapılan birçok ülkede siparişte azalma yaşandığını kaydetti.
İhracatçının kalite nedeniyle yaşanan sorunlar yüzünden zarar ettiğini belirten Satıcı, "Havaların soğuk geçmesi sera ürünlerinde verim ve kalite kaybına yol açtı. Bu durum da ihracatçımızın rekabet gücünü olumsuz etkilemektedir. Aynı şekilde ürün fiyatları özellikle domateste geriledi. Bu durum üreticimizi de olumsuz etkilemektedir" diye konuştu.