CHP Kocaeli İl Kadın Kolları Örgütü, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin yıldönümünde ortak basın açıklaması yaptı...
Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli İl Kadın Kolları Örgütü tarafından 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin yıldönümünde tüm ilçe kadın kolları başkanları ve örgütleri ile seçilmiş partili kadınlar Atatürk büstü önünde toplanarak ortak basın açıklaması yaptı. İl Kadın Kolları Başkanı Sevim Özen ve yönetim kurulu tarafından düzenlenen basın açıklamasına tüm ilçelerin kadın kolu başkanları hazır bulunurken, belediye meclis üyesi kadınlar ile ana kademe yönetimlerinde bulunan kadınlarda katıldı.
CHP Kocaeli Kadın Kolları ortak basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi;
"Seçme ve seçilme hakkının tanınması; Kadın Hareketinin siyaset yapmaya dair taleplerinin ve mücadelesinin devamı olarak Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde TBMM’de 5 aralık 1934 tarihinde gerçekleşmiştir. Kadınların 19 y.y.da başlayan haklı mücadeleleri ve Mustafa Kemal Atatürk’ün eşsiz öngörüsü sonucunda bir çok Avrupa ülkesinden daha önce seçme ve seçilme hakkı elde edilmiştir.
1908’de kurulan ilk kadın derneği,1919’da kadınların Kastamonu mitingi,1923’te Nezihe Muhittin tarafından kurulmak istenen Kadınlar Halk Fırkası ve 1923’te siyasal haklar için kurulan Türk Kadınlar Birliği gibi olguların; 1930’da yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkının,1933 ‘de muhtar ve köy ihtiyar kurulu üyeliği seçme ve seçilme hakkının, 1934’te de TBMM’de, seçme ve seçilme hakkının elde edilmesinde katkısı çok büyük olmuştur. Türkiye’nin ilk kadın milletvekilleri 1935’te CHP milletvekilleri olarak TBMM’ye girmiştir.
Aradan geçen 78 yıllık süreçte biz kadınların kazanımlarını daha da ileriye taşıması beklenirken, bugün itibariyle gelinen nokta hiç de iç açıcı değildir. 12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinde "TBMM’deki, 550 milletvekilinden sadece 78 ‘i, hükümetteki 26 bakandan 1’i kadındır. Ülkemizde yerel yönetimlerde kadın oranı % 2.5 ‘tir. 2 bin 924 belediye başkanın 26’sı, 34 bin 210 muhtardan 65’i kadındır. 2012 yılında karar alma süreçlerine katılım durumuna bakıldığında da karşımıza aynı kötü tablo çıkmakta. 81 valinin 1’i, 103 rektörden 5’i, 428 vali yardımcısından 7’si, 795 kaymakamdan 22’si, 80 müsteşar yardımcısından 3’ü kadın. 26 müsteşar arasında hiç kadın yok!
Sendikaların, , TOBB, , TZOB, TESK gibi STK’ ların Yönetim Kurullarında da hiç kadın yok.
“Anayasa ve yasa önünde kadın erkek eşittir” demek, yeterli değildir. Kadınlar, anayasa ve yasalarla zorunlu kılınan özel önlemlerle desteklenip güçlendirilmedikçe, “sonuçlarda eşitlik” sağlayamıyor. Asıl olan, “sonuçlarda eşitlik” anlayışıdır . Seçme ve seçilme hakkı bir yurttaşlık hakkıdır. Anayasa ile güvence altına alınmış olan bu hak, erkek egemen yapının kontrolüne terk edilmemelidir. Bu nedenle biz kadınlar, devrimci talebimiz olan yüzde elli yani eşit hak istemini savunuyoruz. Eğitimde, siyasette, yönetim kadrolarında, karar alma mekanizmalarında yani hayatın her alanında erkeklerle eşit haklara sahip olmak istiyoruz.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak, eğitim, sağlık, istihdam, siyaset ve toplumda kadınların erkeklerle eşit, özgür ve dayanışma içinde yaşayabilecekleri bir Türkiye yaratmak ve cumhuriyetle kazanılmış haklarının korunarak yaşatılması için mücadele ediyoruz. Kadınların seçimle ve atamayla gelinen tüm karar ve yönetim organları da dahil olmak üzere hayatın her alanında Eşit Temsil Eşit Katılımının sağlanması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kadın erkek eşitliğini demokrasinin ve tüm toplumun güçlenmesi için olmazsa olmaz koşullardan biri olarak görüyoruz.
Vişne Haber Ajansı