loading
close
SON DAKİKALAR

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine CHP'den tepki

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine CHP'den tepki
Tarih: 15.02.2018 - 11:16
Kategori: Ekonomi

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin basın açıklamasında bulunan CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, milli sanayi açısından en stratejik kurumlarının başında şeker fabrikalarının geldiğini belirterek, özelleştirmenin halk sağlığına ihanet etmek olduğunu söyledi. ...

Şeker pancarı tarımının ve endüstrisinin korunarak desteklenmesi gerektiğini ifade eden Mehmet Göker "özelleştirme yapılması hangi akla hizmettir" diyerek tepki gösterdi. 

CHP'li Göker'in açıklaması şöyle: 

Türkiye'nin şeker pancarı üretimi için çok büyük önem taşıyan şeker fabrikalarının yeniden satışa çıkarılacağı iddiaları basınımıza yansımıştır. Ülkemizde 25'i kamu, 8'i özel sektöre ait olmak üzere 33 şeker fabrikası faaliyette bulunmaktadır.

1955 yılından beri faaliyet gösteren Burdur Şeker Fabrikası yılda ortalama 600 bin ton pancar işleyerek Burdur ekonomisine devasa bir katkı sağlamaktadır. Burdur’umuzda 8 bölgede 80 bin ila 120 bin dekar arasında pancar ekimi yapan yaklaşık 2 bin 200 pancar üreticisi bulunmaktadır. Pancar alım zamanında geçici işçilerle birlikte yaklaşık bin kişinin çalıştığı Burdur Şeker Fabrikası şehrimizin can damarıdır.

Yapılacak en son özelleştirmenin şeker fabrikaları olması gerektiğini defalarca söylememize rağmen maalesef AKP Hükümeti, bu yanlışın peşinde koşmaya devam etmektedir. Şeker pancarı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en fazla katma değer ve istihdam yaratan ürün olarak göze çarpmaktadır. Şeker fabrikaları sadece birer fabrika değil, 100 binlerce insanın ekmek kapısı durumundadır. Üretilen şeker pancarı üreticilerin, yaş küspe hayvancıların, şeker de tatlandırıcı sektörünün lokomotifi konumundadır. Söz konusu bu fabrikaları "Kâr etmiyor" mantığıyla yola çıkarak özelleştirmeye çalışmak doğrudan 100 binlerce insanın, dolaylı olarak da milyonlarca insanın ekmeğiyle oynamakla eşdeğerdir.

Milli sanayi açısından ülkemizin en stratejik kurumlarının başında gelen şeker fabrikalarını özelleştirmek aynı zamanda halk sağlığına ihanet etmekle eşdeğer olacaktır. Avrupa ülkelerinde nişasta bazlı şeker kotası ortalama yüzde 1-2’lerde seyrederken, Türkiye'de bu oran yüzde 10’lar seviyesindedir. Mısır şurubundaki yüksek früktozun pek çok sağlık sorununa neden olduğu herkes tarafından bilinmektedir.

Yüksek şeker potansiyeline sahip ülkemizde şeker pancarı tarımının ve endüstrisinin korunarak desteklenmesi gerekirken özelleştirme yapılması hangi akla hizmettir.

Kamuoyuna yansıyan bu haberlerin doğru olmaması sadece Burdurluların değil tüm Türkiye’nin beklentisidir…

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları