loading
close
SON DAKİKALAR

Selimiye Kışlası için sinsi plan

Selimiye Kışlası için sinsi plan
Tarih: 26.04.2017 - 11:16
Kategori: Şehir

Selimiye Kışlası’nın içinde bulunan tüm yollar imar planlarında askeri alana çevrildi, CHP’li Meclis üyesi tepki gösterdi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın, kapatılan Kuleli Askeri Lisesi’nin tarihi binasının müze olarak kullanılacağını 180 dönüm arazi için de başka bir çalışma yapıldığını söylemesiyle askeri alanlar tekrar gündeme geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde ise geçen hafta Selimiye Kışlası’na ilişkin dikkat çekici bir karar alındı. Kışla içerisinde kalan tüm “yollar” imar planlarında “askeri alana” çevrildi. CHP’li Meclis üyesi Esin Hacıalioğlu “Bir taraftan askeri alanlar boşaltılıyor, bir yandan da zaten kışla içinde olan yollar kaldırılıyor. Araziyi çöpsüz üzüm haline getiriyorlar. İmara açmak için bütün pürüzler temizleniyor” dedi

İBB Meclisi’ne gelen teklif raporda Üsküdar’daki Selimiye Kışla sınırları içerisindeki yaklaşık 40 yıldır kullanıma açık olmayan yollar olduğu bu yolların açılması halinde 1. Ordu Komutanlığı’nın “fiziki emniyeti için zafiyet yaratacağı” gerekçesiyle bu yolların imar planlarında iptal edilerek askeri alana alınması istendi. Maliye Hazinesine ait kışla içindeki yollar şu an Selimiye Kışlası’na hizmet ediyor. Teklif rapor CHP’li Meclis üyelerinin “ret” oyuna karşın AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Bu kararın askeri alanların imara açılmasına yönelik bir adım olup olmadığı sorularını akıllara getirdi.

‘Tehlike var’

Karara tepki gösteren CHP’li Meclis üyesi Esin Hacıalioğlu Cumhuriyet’e şöyle konuştu: “Bir yandan askeri alanı boşaltıyorlar, diğer yandan arazi çöpsüz üzüm haline getiriliyor. Ciddi bir tehlike var. İmara açmak için bütün pürüzler temizleniyor. Yollar zaten Maliye Hazinesi’ne ait. Neden kaldırılıyor? Otel mi yapacaklar ya da bir vakfa mı verecekler?”

ANIT GİBİ BİR YAPI

1. Ordu Komutanlığı merkez binası olarak kullanılan Selimiye Kışlası, III. Selim tarafından Nizâm-ı Cedid askerleri için inşa ettirildi. Yeniçerilerin ayaklanması ile yıkılan bu kışla II. Mahmut devrinde kâgir olarak yeniden yapılmış, Sultan Abdülmecid döneminde de yenilenmiştir. Ortasında büyük bir avlu olan dikdörtgen biçimindeki yapı, İstanbul’un anıt yapılarından birisidir.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları