Almanya merkezli Deutsche Post DHL kargo şirketinin Türkiye merkez ofisindeki işten çıkarmaların ardından Tüm Taşıma İşçileri Sendikası'na (TÜMTİS) öncülüğünde başlatılan eylem 17'nci gününe girdi.
Almanya merkezli Deutsche Post DHL kargo şirketinin Türkiye merkez ofisindeki işten çıkarmaların ardından Tüm Taşıma İşçileri Sendikası'na (TÜMTİS) öncülüğünde başlatılan eylem 17'nci gününe girdi.
Eylem, TÜMTİS üyesi dokuz işçinin işten çıkarılmasının ardından şirketin İstanbul Yenibosna'da bulunan Türkiye merkez binasının karşısında başladı.
17 Temmuz'da başlatılan eylemde yer alan TÜMTİS Genel Örgütlenme Sekreteri Muharrem Yıldırım, ‘haksız yere işten çıkarıldıklarını' söylediği işçilerin haklarını geri almada kararlı olduklarını ifade etti.
Sputnik muhabiri Elif Sudagezer'e açıklama yapan Yıldırım süreci" Yaklaşık 1 yıl önce arkadaşlarımızı sendikalı yapmak için çalışmalara başladık. Ocak ayında gerekli çoğunluğu sağladık, hemen ardından bakanlığa müracaat ettik. 23 Şubat'ta Bakanlık bize gerekli şartları yerine getirdiğimizi söyledi ama işveren buna itiraz etti. Bu itirazı dava süreci takip etti. Dava sürecinde işçilerimiz baskı gördü; şirket ücret zammı yaparken sendikalı-sendikasız ayrımı yaptı" diye anlattı.
‘İŞÇİLERE GÖZDAĞI NİTELİĞİNDE'
Terfi süreçlerinde de sendika üyesi işçilerin ‘adeta cezalandırıldığını' söyleyen Yıldırım "Arkadaşlarımız çeşitli bahanelerle işten çıkarıldı. Kapattıklarını söyledikleri bir departmana yeni işçi alımı yapılıyor, bir başka bölümde ise ‘İngilizce bilmediği' gerekçesiyle çıkartılan arkadaşımızın bölüm şefinin de İngilizce bilmiyor olması gibi bir durum söz konusu. Üstelik işçilerin işten çıkarılmasının üzerinden bir ay geçmeden, şirket yeni işçi alıyor. Bariz bir şekilde, işveren baskısına boyun eğmeyen arkadaşlarımıza yapılan diğer işçilere gözdağı vermeyi amaçladı" dedi.
Şirketten sendikalaşma sürecine ilişkin itirazlarını geri çekmesini ve işten çıkarılanların işe iadesini talep ettiklerini söyleyen Yıldırım "Bekleyişimiz sürüyor, mücadelede galip gelene kadar ısrarımız sürecek. Biz yetkilileri diyaloga davet etmiş olsak da şirketten herhangi bir tepki gelmiş değil" dedi.
Şirketin işçilerin seçeceği sendikaya saygı duyacağı yönünde vermiş olduğu taahhüdü yerine getirmediğine işaret eden Yıldırım "Onların protokol yaptıkları ülkelerde iş yeri barajı gibi şartlar yokken burada çifte standartlı davranıyorlar. Bu yanlıştan dönerlerse işverenle masaya oturmaya hazırız" diye ekledi.