Tanrıkulu, ''Terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle zarara uğrayan kişilerin, zararlarının karşılanması'' konusunu TBMM'ye taşıdı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Terör eylemleri veya terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle maddî zarara uğrayan kişilerin, zararlarının karşılanması” konusunu TBMM’nin gündemine taşıdı.
Tanrıkulu’nun, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunduğu soru önergesi şöyle;
“27.07.2004 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun çerçevesinde terör eylemleri veya terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle maddî zarara uğrayan kişilerin, bu zararlarının karşılanması öngörülmektedir.
Bu Kanun kapsamında,
1. Hangi illerde başvurular sonucu Zarar Tespit Komisyonları kurulmuştur?
2. Yasa kapsamında hangi illerde toplam kaç başvuru yapılmıştır?
3. Söz konusu başvurulardan kaç tanesi kabul görmüş, kaç tanesi reddedilmiştir?
4. Yapılan bu başvurular sonucunda başvurucuların ne tür zararları karşılanmıştır?
5. Yapılan bu başvurular sonucunda zarar gören kimselere ödenen ve ödenmesi planlanan para miktarı nedir?
6. Yasanın uygulamasının yıllara göre farklı bir uygulaması olmuş mudur?
7. Diyarbakır Valiliği Zarar tespit komisyonu başta olmak üzere diğer illerde de kurulmuş olan zarar tespit komisyonlarının 2007 yılı öncesi ve sonrası zarar hesap yöntemi değişmiş olmasında kaynaklı (2007 yılı önce sonuçlandırılmış başvuruculara ait zarar görmüş yani kurumuş veya yakılmış ağaçlara ve yaş ağaçlara köyün boş kaldığı yıl süresine göre gelir hesabı yapılmazken, 2007 yılından sonraki sonuçlanmış başvurulara gelir hesabı yapılmıştır.) başvuruculara ait oluşan binlerce Türk Lirası zararın ödemesi yapılacak mıdır? Bakanlığınız bu hak kaybına sebebiyet veren Anayasamızın eşitlik prensibine aykırı uygulamadan haberdar mıdır? Haberdar ise bu haksızlığı gidermek için bir çalışması olacak mıdır?
8. 5233 Sayılı yasanın 13. maddesinin 5442 Sayılı yasanın 5. maddesi ile değiştirilmesiyle Bakanlığın 50 bin TL’yi geçen zararlar için bakanlık Onayı ile ödemenin yapılacağının kararlaştırılabileceği düzenlenmiştir. Bakanlığınızın bu konuda almış olduğu bir karar var mıdır? Bu kapsamda kaç başvuru Bakan imzasından geçmiştir?
9. Kaç kişi zarar tespit komisyonunun hazırladığı sulhnameyi kabul etmemiş veya başvurusu reddedilmiş olmasından kaynaklı yargı yoluna gitmiştir?
10. Yaralanma, sakatlanma, ölüm ve mal varlığında meydana gelen eksilmeye yönelik başvuruların illere ve niteliklerine göre sayısal dağılımı nedir?
11. 5233 Sayılı Yasa kapsamında hayatını kaybetmiş olanların yasal mirasçılarına yıllara göre 15.000-20.000 TL arası tutarda cüzi ödemeler yapılmıştır. Sayın Başbakan meclis grup toplantısında Uludere de yaşamını yitirenlerin mirasçılarına 123.000 TL ödeme yapılacağını belirtmiştir. Aynı şekilde mağdur olmuş ve 5233 Sayılı Yasa kapsamında daha önce sonuçlanmış dosyaların hak sahiplerine de aynı ödeme yapılacak mıdır? Bakanlığınızın bu konuda bir çalışması olacak mıdır? “