Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun ‘İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı’ Projesi raporu açıklandı.
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun ‘İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı’ Projesi raporu açıklandı. Araştırmaya göre, beyaz yakalı kadınların yüzde 75’i en az bir kez şiddete maruz kalmış.
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, kadınların yakın ilişkide karşı karşıya kaldıkları şiddete karşı harekete geçmelerini amaçlayan bir proje hazırladı. Hollanda hükümeti, Matra Fonu ve UNFPA’nın fon desteğiyle yürütülen ve ‘İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı’ (Business Against Domestic Violance -BADV) adlı proje kapsamında hazırlanan ‘Yakın İlişkide Şiddetin Beyaz Yakalı Kadın Çalışanlara ve İşletmeye Etkisi Araştırma’ raporu, dün Sabancı Center’da düzenlenen toplantıda açıklandı.
Hollanda Başkonsolosu Robert Schuddeboom, açılış konuşmasında, “Şiddet kurbanlarının küçük düşme korkusuyla yaşananları anlatamayacağı bir dünyayı hoş göremeyiz. Politik, sosyal, ekonomik ve cinsiyet anlamında kadın-erkek eşitliği şiddetle mücadelenin önemli bir unsurudur” dedi.
‘HAYALDİ GERÇEK OLDU’
Ana tema konuşmalarınıysa, UNFPA Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Zeynep Başarankut Kan ve Hürriyet Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Danışmanı Emel Armutçu yaptı. Armutçu, Sabancı Üniversitesi’nin girişimiyle iş dünyasında aile içi şiddet konulu bir araştırma yapılmış olmasını sevinçle karşıladığını belirterek, şöyle konuştu:
“Böyle bir başlık 10 yıl önce hayal gibi bir şeydi. Ortada ciddi bir problem vardı ama kimse konuşmuyordu. Türkiye’de şirket yönetimlerinin bu sorunu ciddiye alarak, insan kaynağına yönelik çalışmalar gerçekleştirmeleri şart. Şimdi sorsanız, işverenler ‘Hayır, bizde böyle bir şey yok’ diyecekler ama çok iyi biliyoruz ki var. Gelişmiş ülkelerde şirketler çoktandır bu soruna karşı ittifaklar oluşturuyor.”
İŞTE ÇARPICI RAPOR
Erkeklerin sadece %40’ı kabul ediyor
Araştırma sonuçlarını, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat açıkladı. 19 gönüllü şirketten 1715 çalışanın verdiği cevaplar temel alınarak gerçekleştirilen araştırmada katılımcı profili ortalama 35 yaşında, üniversite mezunu ve çoğunlukla (%62) evli bireylerden oluşuyor. Kadın ve erkeklerin temsil oranları neredeyse eşit. Cevap verenlerin ortalama geliri 3500 TL. Ankete katılan kadınların %30’dan fazlası yönetici konumunda. Araştırmanın sonuçları özetle şöyle:
Çoğunluğu üniversite mezunu beyaz yakalı kadın çalışanların %75’i en az bir kez şiddetin bir türüne maruz kalmış. Çalışan kadınların %40’ı psikolojik-duygusal şiddete, yüzde 35’i sosyal şiddete, yüzde 17’si ekonomik şiddete ve yüzde 8’i fiziksel şiddete maruz kalıyor.
ŞİDDETE RAĞMEN DEVAM GEREKÇESİ ‘MADDİ’
Şiddete rağmen ilişkiye devam edilmesinin nedeni ekonomik gerekçeler (%84) olarak algılanıyor. Şiddet gören kadınların %16’sı bu nedenden ötürü ilişkisini devam ettirdiğini kabul ediyor. Çalışanların %35’i kendisinin ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılamada maddi gelirini yetersiz buluyor.
Erkeklerinse yüzde 40’ı eşine veya birlikte olduğu kişiye kötü davrandığını kabul ediyor. Üniversite mezunu erkeklerde (%37.5) eşine veya birlikte olduğu kişiye şiddetin bir türünü içeren kötü davranışta bulunduğunu kabul ederken bu oran lise mezunu erkeklerde (%24.5).
Zeynep Bilgehan - Hürriyet