Simpsonlar çizgi dizisine RTÜK'ten 52 bin TL ceza geldi...
RTÜK ünlü çizgi dizi The Simpsons’ta, tanrı ve şeytanın vücutlandırıldığı, tanrının şeytanın emrinde gösterilerek kahve ikram ettirildiği ve alkolizme özendirdiği için yayıncı kanal CNBC-e’ye 52 bin 951 TL para cezası verdi. Böylece Türkiye, dünyada bir çizgi filme ceza veren ilk ülke unvanını aldı.
Dünyanın en ünlü çizgi dizilerinden olan ve 1989’dan beri 23 yıldır kesintisiz yayınlanan The
Simpsons (Simpsonlar)
RTÜK tarafından cezalandırıldı. Dizinin 1 Kasım 2012’de yayınlanan 48 dakikalık bölümünde inançların aşağılandığı ve alkolizme özendirildiği belirtilerek yayıncı kuruluş CNBC-e’ye 92 bin 951 TL ceza kesildi.
RTÜK üyeleri 28 Kasım’da yapılan toplantıda uzmanların raporu ile
RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi’nin hazırladığı dizinin geleneksel hale gelen Cadılar Bayramı bölümünden klipleri izledi. İzlenilen iki klipte Simpson Ailesi’nin reisi Homer Simpson’ın, inançlı komşusu Flanders’i cinayet işlemeye yönelterek, Tanrı’nın olmadığını söylemesi, Tanrı’nın şeytanın emrinde gösterilmesi, şeytanın Tanrı’dan kahve istemesi ile Noel’in alkol tüketmek için iyi bir fırsat olduğunu belirtmesi cezaya konu oldu. Yapılan oylamada cezanın oy birliğiyle değil, oy çokluğuyla çıktığı ifade edildi. Cezaya RTÜK’ün CHP’li üyeleri Hülya Alp ve Süleyman Demirkan’ın muhalefet ederek karşı oy kullandığı öğrenildi.
‘Konuşma ve görüntülerle inançları aşağılıyor’RTÜK kararında ise “Simpsons adlı çizgi karakterlerden oluşan bir Amerikan ailesinin bireylerinin yaşadığı konuyu anlatmakta olan dizideki karakterlerden biri, ötekinin dini inaçlarını kullanarak onu cinayetlere ve şiddete yönlendirmekte, tanrının olmadığına ilişkin söylemlerle, kutsal kitap İncil’in yakıldığı sahneler ile tanrının ve şeytanın vücutlandırıldığı sahneler gösterilmekte, Tanrı’nın şeytanın emrinde olduğu ve ona kahve ikram etmesi gibi inançları aşağılayan görüntü ve konuşmalarla devam eden bir yayın yapıldığı tespit edilmiştir. İkinci görüntüde ise Amerika’daki ekonomik krizin sona ermesi için Noel’de para harcanılması, alkol alınması ve alkolizm için Noel’in iyi bir fırsat olduğu ifade edilerek alkolü özendirici ve teşvik edici yayın yapılmıştır” denildi.
RTÜK, daha önce de sigara cezası vermiştiKararda çocuk ve gençlerin yabancı kültürlerin etkisi ve bombardımanı altında oldukları, kültürümüze sahip çıkabilmekle, yabancı kültürlerin olumsuz etkilerinden korunabilmek için yayıncının çok daha dikkatli olması gerektiği de vurgulandı. Çizgi dizinin hangi inanç sistemine ait olursa olsun tüm inanlara saygısızlık yapan, maneviyata zarar veren bir yayın olduğu da ifade edildi.
RTÜK daha önce diziye Homer’ın kızı Lisa Simpson’un pasif içicilik yüzünden bağımlı haline gelerek sigaranın eleştirildiği bölümde sigara paketleri, elde tutulan sigaralar ve yoğun duman görüntüleri sık sık ekrana geldiği için 50 bin TL ceza vermişti.
‘ABD toplumunu kara mizahla eleştiriyor’Vatan’a konuşan
RTÜK Üyesi Süleyman Demirkan, “Benim takip etmediğim ama tüm dünyada seyredilen ve sevilen bir dizi. Amerikan toplumuna, tüketim alışkanlıklarına kara mizah yoluyla eleştiriler getirdiğini biliyorum. Mizahın gücü kullanılıyor. Dizide aile bağları, dürüstlük, çalışkanlık gibi kavramların vurgulandığını da öğrendim. Sadece bir dine değil, bütün dinlere karşı sorgulamalar yapılıyor. Ben fikir ve düşünce özgürlüğü içerisinde değerlendiriyorum. Yazarın ve senaristin özgürlük alanına müdahale edilmemesi görüşündeyim” dedi.
Litvanya’da çizgi romanı ceza aldıDünyanın en uzun soluklu çizgi dizisi “The Simpsons”, yayınlandığı hiçbir ülkede ceza almadı. Fakat çizgi-diziyle eş zamanlı olarak yayımlanan çizgi roman, Litvanya’da para cezası aldı. The Simpsons’ın ceza almasının sebebi ise etik olarak belirli zümrelere hakaret etmesi değildi. Litvanya’da yayımlanan çizgi romanın ceza almasının sebebi, Simpson ailesinin reisi Homer’ın çok sevdiği Duff marka birayı içmesi. Bira içerek reklam yasalarını çiğneyen Homer Simpson’ın kitleleri alkol tüketimine yönlendirdiğini düşünen Litvanya yönetimi, çizgi romanın yayımcısına 2011’de 4 bin dolar para cezası kesti.
İlker Akgüngör-Vatan