loading
close
SON DAKİKALAR

SODEV Barış Ödülleri 'Taksim Dayanışma'ya

SODEV Barış Ödülleri 'Taksim Dayanışma'ya
Tarih: 17.01.2014 - 21:31
Kategori: Sendika

2013 SODEV İnsan Hakları, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Ödülü 'Taksim Dayanışması'na verildi...

2013 SODEV İnsan Hakları, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Ödülü 'Taksim Dayanışması'na verildi...

2013 SODEV İNSAN HAKLARI, DEMOKRASİ, BARIŞ VE DAYANIŞMA ÖDÜLÜ’NÜN GEREKÇESİ

Sosyal Demokrasi Vakfı, bilindiği üzere, 2001’den bu yana her yıl “insan hakları, demokrasi, barış, dayanışma” alanlarında, o yıl içinde olağanüstü başarı kaydetmiş ve örnek oluşturabilecek çabalar göstermiş bir kişiye ya da kuruma “SODEV Ödülü” vermektedir.

2013’e insan hakları, demokrasi, barış ve dayanışma açısından bakıldığında, yıla damgasını vuran olay hiç kuşkusuz “Gezi Direnişi”dir. Hatta denebilir ki, Gezi Direnişi yalnızca Türkiye’nin yönlenişini etkilemekle kalmamış, 2013’te dünyanın da en çok dikkatini çeken olaylardan biri olmuştur.

Bu nedenle “2013 SODEV İnsan Hakları, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Ödülü”nün, Gezi Direnişi sırasında hayatlarını kaybetmiş gençlerimizin anısına, o süreçte başat rol oynamış bulunan Taksim Dayanışması temsilcileri aracılığıyla Gezi Direnişi’ne verilmesi uygun görülmüştür.

Son yıllarda dünyanın her tarafında farklı bir muhalefet anlayışının yükseldiğine tanık oluyoruz. İnsanlar kendi ülkelerine egemen olan haksız ve eşitsiz düzeni ve o düzenin öncülerini protesto etmek için sokaklara çıkıyorlar. Bu türden kitlesel eylemler, son birkaç yılda çok yüksek bir sayıya ulaşmıştır. Protesto eylemlerini tetikleyen somut olay, her toplu gösteride farklı çapta ve önemde olmakla birlikte; kalkışma, sonuçta daima yönetimin bütününe yönelik kitlesel bir isyana dönüşmektedir. İnsanlar, yüreklerini cendereye sokan sorunu parlamenter mekanizmalar yoluyla veya kamu alanında sivil yöntemlerle dile getirmekte çaresiz kaldıklarında, bu sorunu sokağa dökülerek açığa vurmak zorunda kalıyorlar.

Gezi Direnişi de, Gezi Parkı’nın ve yüzyıllık ağaçların toplumun görüşü alınmaksızın yok edilmesine, yurttaşların büyük çoğunluğunun benimsediği Cumhuriyet değerlerine fütursuzca saldırılmasına karşı kısıtlı bir yurttaş protestosu olarak başladı. Olağandışı şiddetle bastırılmak istenen gösteriler, kısa sürede yurt yüzeyine yayılarak otokrata başkaldırı, şiddete isyan ve mevcut antidemokratik düzene karşı kalkışmaya dönüştü.

Gezi olayları, büyük bir olasılıkla, tanığı olduğumuz niteliğiyle artık bir daha yinelenmeyecektir. Ancak yaşanmış olan Gezi Süreci hem bizlere, hem dünyaya, hatta anlamasını bilen karşıtlarına çok şey anlatmıştır. Türkiye toplumunun, otokratik bir yönetimin dilediği gibi “güdebileceği” bir insan kalabalığı olmadığını herkese göstermiştir. Yurttaşların çoğunluğunun ve en genç ve dinamik kesimlerinin özgürlük ve demokrasi taleplerinin, yaşanmış aydınlanma sürecinin gerisine sarkılarak karşılanamayacağını ortaya çıkarmıştır. En önemlisi de, sınır tanımaz baskıcılığı ve zorbalığıyla AKP rejiminin ve önderliğinin, hem Türkiye’ye hem bölgeye hem dünyaya ve hem de özgür ve demokratik değerlere sahip çıkma iddiasındaki insanlığa yüklediği maliyeti gözler önüne sermiştir.

Gezi Direnişi, Türkiye’nin orta ve uzun dönemde artık geriye gitmeyeceğinin, ileriye yöneleceğinin en belirgin göstergesi olmuştur. Gezi öncesine göre hepimiz daha umutluyuz. Bize bu umudu armağan eden Gezi direnişçilerini de, onları “çapulcu” diye niteleyenleri de tarih unutmayacaktır.

Direniş sırasında yitirdiğimiz Abdullah Cömert, Ahmet Atakan, Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Hasan Ferit Gedik, Medeni Yıldırım, Mehmet Ayvalıtaş aramızda yoklar. Onların anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Aylardır yaşam savaşı veren Berkin Elvan’a “haydi uyan artık çocuk…daha güzel günler göreceğiz” diyoruz. Ve de gösteriler sırasında yaralanmış, gözlerini kaybetmiş, kalıcı ruh ve beden hasarı görmüş tüm yurttaşlarımıza saygı ve minnetlerimizi sunuyoruz.

Bu ödül, yitirdiklerimizin anısına armağan olsun!

Ödül Seçiçi Kurul Üyeleri: Aydın Cıngı, Deniz Kavukçuoğlu, Enver Aysever, Ercan Karakaş, İbrahim Kaboğlu,
Meryem Koray, Süleyman Çelebi, Vecdi Sayar

Daha önce SODEV Ödülü verilenler: Yücel Sayman (2001), Handan İpekçi (2002), Barış Girişimi (2003), 78’liler Girişimi (2004), Türkan Saylan (2005), KA-MER (2006), Kazım Genç (2007), Mehmet Tursun ve Tek Gıda-İş Sendikası (2008), DİSK ve KESK (2009), Toplumsal Bellek Platformu (2010), Ahmet Şık (2011), Cumartesi Anneleri (2012)

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları