İstanbul Tabip Odası; 'Suç Kesinleşmediği Sürece Kişi Suçsuzdur, Ülkemizde hukuki süreçlerin yavaşlığı da hepimizin bilgisi dahilinde'…
İstanbul Tabip Odası olarak; gerek sağlık politikalarının piyasa odaklı insanı yok sayan yaklaşım ve uygulamalardan, gerekse hekimlerin bireysel eksiklik, ihmal ya da hatasından kaynaklanan tüm mağduriyetlerden üzüntü duyduğumuzu ve bundan dolayı mağduriyet yaşayan yurttaşlarımızın acısını paylaştığımızı açıklıkla ifade etmek istiyoruz.
Daha önce de birçok örneğini yaşadığımız, ancak son günlerde seri halinde okuduğumuz sağlık haberlerinde ve röportajlarda, sağlık kurumlarında yaşanan olumsuz tıbbi sonuçlarla ilgili olarak olayla ilgisi olan ya da yaşananlardan sorumlu olduğu iddia edilen meslektaşlarımızın kimlikleri açık olarak yazılmakta ve bu yazılarda peşinen suçlu kabul edildikleri bir dil hakim olmaktadır. Tıbbi hatalar, tedavi komplikasyonları, tedaviye yanıt alınmaması veya olumsuz sonuçlanması maalesef, hekimlik mesleki uygulamalarında karşılaşılabilen durumlardır. Bu tür olaylarda hekimin suçunun, kusurunun ya da kastının olup olmadığı yönünde hukuki süreçler bilimsel ve hukuki olarak çok boyutlu irdelenmekte ve bazen konunun uzmanı farklı bakışa sahip bir çok bilirkişi raporlarının değerlendirilmesi sonucunda bir karara varılabilmektedir. Gerek açılan davalar, gerekse de Tabip Odalarının mesleki etik soruşturmaları zorlu ve ayrıntıların çok önemli olduğu süreçlerdir.
Yargılama süreci tamamlanmadan, sağlıkla ilgili haberlerde, sağlık hizmetini sunan personelin, kimliğinin açık olarak yazılması, kişi özelinde, o sağlık çalışanını hedef haline getirebilir. Bunun yanında, genel olarak hasta ile hekim arasında bulunması gereken güven ilişkisine de zarar verebilmektedir.
Kuşkusuz ölümlere varan sonuçlarla baş başa kalanların mağduriyeti ile burada vurgulamaya çalıştığımız “hekimlere mesleki yargısız infaz” dilini eşitlemeye çalışmıyoruz.
Ülkemizde hukuki süreçlerin yavaşlığı da hepimizin bilgisi dahilinde…
Ancak tüm gerçekliklere rağmen medya organları ve meslek kurumları olarak hem hastaların yaşam ve sağlık hakkını, hem de hekimlerin kişilik haklarını aynı anda korumayı başarabilmeliyiz.
Tüm medya mensuplarına ve kuruluşlarına, sağlık ile ilgili veri ve haberlerin hassas bilgiler olarak değerlendirilmesi nedeni ile hastaların ve sağlık çalışanlarının mahremiyetine azami özen gösterilmesinin önemini bir kez daha anıtsatıyor, hekimlerin “önce zarar vermeme” etik değerinin gösterdiği şekilde, kaybettikleri ya da tedavisinde başarısız oldukları her hastalarında bir yakınlarını kaybetmiş kadar üzüldüklerini ve acı çektiklerini ifade etmek istiyoruz.
Unutulmamalı ki; her insan suçu yasalarla ispat edilmediği sürece suçsuzdur…
Saygılarımızla,
İSTANBUL TABİP ODASI
Vişne Haber Ajansı