Basın çalışanları, Suriye'de tutuklu bulunan gazeteciler için gösteri düzenledi...
Türkiye Haber Kameramanları Derneği üyeleri ile Ankara 'daki medya kuruluşlarının temsilcileri,
Suriye 'de tutuklu bulunan
gazeteciler Cüneyt Ünal ve Filistinli gazeteci Başar Fehmi Kadumi'nin serbest bırakılması için
Suriye Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenledi.
Cüneyt Ünal'ın fotoğrafıyla hazırlanan ve üzerinde “
Suriye meslektaşlarımızı geri ver” yazan afişleri kameralarına ve üzerlerine asan medya mensupları,
Suriye Büyükelçiliği'nin önündeki Anayasa Parkı'nda toplandı.
Arasında Ünal'ın eşi Nuran Ünal ile Kadumi'nin eşi Arzu Fehmi Kadumi, gazetecilerin yakınlarını ve çok sayıda medya mensubunun bulunduğu grup, “Cüneyt ve Başar'ı serbest bırakın”, “
Suriye meslektaşımızı geri ver” dövizleriyle Ünal ve Kadumi'nin fotoğrafları eşliğinde
Suriye Büyükelçiliği'ne yürüdü.
Grup adına basın açıklaması yapan
Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı Veli Talay Ulusu, habercilerin meslek yaşamları boyunca olayları izlerken tarafsız olmayı ilke edindiklerini ve bu ilkelerinde asla taviz vermediklerini belirtti.
Suriye 'de tutuklu bulunan Cüneyt Ünal'ın yıllarını mesleğine adamış bir haber kameramanı olduğunu ve 17 yıldır habercilik yaptığını ifade eden Ulusu, 15 yıldır derneklerinin üyesi olan Ünal'ın başarılarını aldığı ödüllerle kanıtladığını söyledi.
Ünal'ın tüm basın mensupları gibi zaman zaman işsiz kaldığını dile getiren Ulusu, bir televizyon kanalından gelen
Suriye 'deki olayları izleme teklifini, serbest habercilik yaptığı dönemde “evine ekmek parası götürebilmek adına” kabul ettiğini kaydetti.
Ünal'ın 21 Ağustos'ta kaybolduğu daha sonra da “teröristlik” iddiasıyla
Suriye televizyonlarında görüntülerinin yer aldığını hatırlatan Ulusu, “İddialarla ilgili,
Suriye 'deki olayları izlediği ortamda çektirdiği iddia edilen ve televizyonlarda yayınlanan fotoğraflar ise kanıt olarak ileri sürülmektedir. Dünyanın her yerinde savaşları ve çatışmaları izleyen haberciler bu tip hatıra fotoğrafları çektirirler. Ayrıca gösterilen bu fotoğrafların fotomontaj olabileceği de iddia edilmektedir. İster fotomontaj ister gerçek olsun bu fotoğraflar asla o insanların terörist oldukların kanıtı olamaz. Arkadaşımız
Cüneyt Ünal bir terörist değil, gerçek bir gazetecidir” dedi.
Ünal'ın
Suriye 'de tutuklu bulunmasının kimseye yararı olmadığına dikkati çeken Ulusu, “Durumun
Suriye yönetimini dünya kamuoyunun önünde güç durumda bırakması ve olumsuz etkilerinin olması kaçınılmazdır.
Suriye 'deki tutuklu habercilerin bir an önce serbest bırakılması için Dünya'daki tüm basın kuruluşlarını, Kızılay'ın ve Kızılhaç yetkililerini konuyla ilgili tüm kurum ve kuruluşları göreve davet ediyoruz.
Cüneyt Ünal ve Başar Fehmi Kadumi'nin yakınlarına sağ salim kavuşmalarının diliyorum” diye konuştu.
“Çocuğumun babasını geri istiyorum” Ünal'ın eşi Nuran Ünal da eşinin 17 yıldır kameramanlık yaptığını, döndükten sonrada devam edeceğini belirterek, “Eşim
Suriye 'ye sadece haber yapmak için gitti. Görevini icra etmek için gitti.
Suriye 'ye şunu söylemek istiyorum, onlar oraya tarafsız ve yansız olarak, sadece haber yapabilmek için gitti. Gazetecilerimizi geri istiyoruz. Çocuğumun babasını geri istiyorum, eşimi geri istiyorum” diye konuştu.
“Anne, babam bugün gelecek mi?” Arzu Kadumi ise eşinin 20 yıldır gazetecilik yaptığını ve haberleriyle herkesin takdirini toplayan iyi bir gazeteci olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Yaklaşık bir aydır Hatay'daydı. O sadece işini yapıyordu. Objektif olarak orada olayları dünyaya duyurmaya çalışıyordu. Kim bayram gününü, o güzel günü ailesiyle geçirmek istemez ki. Ben eşimi istiyorum. Çocuklarım 11 gündür, her gün bana soruyor. 'Anne babam bugün gelecek mi?' diyor. Onlara verecek bir cevabım yok.
Suriye hükümetinden Cüneyt ve Başar'ın bir an önce bırakılmasını istiyoruz. Onların bir taraf tuttuğu yok sadece işlerini yapıyorlar. Gazeteciler serbest bırakılsın.”
Gruptakiler alkışlar eşliğinde “Cüneyt'i bize ver”, “Başar'ı bize ver” sloganları atarak gösteriyi sonlandırdı.