Süt, TBMM gündeminde
CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, “okul sütü analiz sonuçları”yla ilgili soru önergesi verdi...
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, “okul sütü analiz sonuçları”yla ilgili soru önergesi vererek konuyu TBMM’nin gündemine taşıdı.
Demir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.
Konuyu “Okul Sütü Projesi” kapsamında dağıtılan sütlerden, Türkiye’nin çeşitli illerinde 1200'ü aşkın öğrenci zehirlenmiş ve hastanelik olmuştur. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, okul sütü programı kapsamında süt dağıtımı yapılan bütün illerden, “süt örneklerinin alınarak ayrıntılı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlere tabi tutulduğunu, bugüne kadar örneklerin hiç birisinde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine (stafilokok enterotoksini) rastlanmadığına” dair verilerin mevcut bulunduğunu açıklamıştır.” Şeklinde ifade ettiği önergesinde Demir Başbakan’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu.
1- Açıkladığınız analiz sonuçları, hangi illerdeki okullardan alınan numunelerden yapılmıştır? Analizi yapılan sütler, zehirlenme belirtilerinin görüldüğü okullardan alınmış numuneler midir?
2- Açıkladığınız sonuçların mikrobiyolojik ve bakteriyolojik analiz rakamları nelerdir? Bu veriler mevcut ise kamuoyuna açıklanacak mıdır?
3- Bahsedilen analizler akradite olmuş bir laboratuvar tarafından mı yapılmıştır? Hangi kurum ya da firmaya ait laboratuvarlar tarafından analizler yapılmıştır?
4- Bugüne kadar fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlere tabi tutulduğu belirtilen süt örneklerinin hiç birisinde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine rastlanmadığına dair verilerin, doğruluğu ve kabul edilebilirliği hangi uzmanlar tarafından değerlendirilerek basına ve kamuoyuna açıklanmıştır?
5- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı “bu program kapsamında ihale şartnamesi gereği de yurt içinde üretilmiş çiğ süt kullanımı zorunlu olduğundan sütlerin üretiminde süt tozu kullanılmasına izin verilmemektedir” şeklinde bir açıklama yapmıştır. Dağıtılan sütlerde “süt tozu “ kullanılmadığı analizlerle ispatlanmış mıdır? Süt İhalesi Teknik Şartnamesi nasıl hazırlanmıştır? Süt İhalesi Teknik Şartnamesi kamuoyuna ve medyaya açıklanacak mıdır?
6- Süt analizleri sürekli olarak yaptırılmaya devam edecek midir?
7- Proje kapsamında öğrencilere dağıtılan sütlerin içindeki “süt tozu” gibi katkı maddelerinin yurt dışından ithal edildiği iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Vişne haber ajansı
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları