Türk Tabipleri Birliği (TTB), AKP iktidarı tarafından yaygınlaştırılan ve teşvikler ile büyük bir pazara dönüştürülen geleneksel, alternatif ve tamamlayıcı sağlık uygulamaları ile mücadele için bir çalışma grubu kurdu.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), AKP iktidarı tarafından yaygınlaştırılan ve teşvikler ile büyük bir pazara dönüştürülen geleneksel, alternatif ve tamamlayıcı sağlık uygulamaları ile mücadele için bir çalışma grubu kurdu.
TTB’nin oluşturduğu “Geleneksel, Alternatif, Tamamlayıcı Sağlık Uygulamaları Çalışma Grubu” düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel geleneksel, alternatif ve tamamlayıcı sağlık uygulamalarının toplum sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekti.
BirGün'den Burcu Cansu'nun haberine göre; Bu uygulamaların devasa bir “pazar” haline dönüştüğünü kaydeden Tükel, “Kamusal hizmetlerle ilgili olumsuz söylemler, modern tıbba olan güveni zedeledi. Kamusal sağlık hizmetlerinin geriletilmesi, kişileri bireysel çözümlere yöneltti. Sağlık alanında tıp dışı alternatif arayışlar açısından zemin oluşturuldu. Bu uygulamalar kamu otoritesi eliyle desteklendi, kapsamı geniş tutuldu, yeterince denetlenmedi ve sürekli teşvik edildi. Bilim dışı bu uygulamaların yol açtığı, ölüme kadar varan tıbbi sorunlarla giderek daha fazla karşılaşıyoruz” diye konuştu.
Dini söylemlerle pazarlanıyor
Bu uygulamaların dini söylemler üzerinden pazarlandığını da vurgulayan Tükel, şu ifadeleri kullandı:
“Başka toplumlarda da var olan kupa terapisi, ‘Peygamber sünneti hacamat’ olarak hadisler eşliğinde pazarlanıyor. Tıbb-ı Nebevi kongrelerinde modern tıbbın konuları dini kavram ve uygulamalarla sorgulanıyor. Bu kongrelerin ya da Uluslararası Kupa Terapisi sempozyumlarının açılış konuşmalarının Başbakan eşleri ya da Sağlık Bakanları tarafından yapılması siyasi iktidarın bu uygulamalara olan yakınlığını kanıtlıyor.”
***
Halk sağlığı tehlikede
TTB Etik Kurulu da geleneksel, alternatif ve tamamlayıcı sağlık uygulamaları ile ilgili bir bilgi notu hazırladı. Bilgi notunda özetle şu değerlendirmede bulunuldu: “Kanıta dayalı olmayan uygulamalar ile kişilerin sağlığı ve buna bağlı olarak yaşamı riske ediliyor. Bu uygulamalar ile sağlık hizmeti alıyormuş algısı yaratılarak devlet kişilerin sağlık hakkına erişim ödevini yerine getirmekten kaçınıyor” denildi.