loading
close
SON DAKİKALAR

Tam Gün Yasası

Tam Gün Yasası
Tarih: 13.02.2012 - 05:26
Kategori: Sendika

Yargının hızlandırılması gerekçesiyle Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan kanun hükmünde kararnameden "Tam Gün Yasası" çıktı.

Danıştay tarafından durdurulan Tam Gün Yasası, AKP tarafından kanun hükmünde kararname ile uygulamaya kondu 

Yargının hızlandırılması gerekçesiyle Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan kanun hükmünde kararnameden "Tam Gün Yasası" çıktı. Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın kararlarına karşın hazırlanan kararname ile kamu sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin mesai saatleri dışında muayenehane açması ya da bir kuruluşta çalışması yasaklandı. 

AKP'nin Tam Gün Yasası'nı yasa yerine kanun hükmünde kararname yoluyla uygulamaya koyması ise dikkat çekici. Böylece uygulamaya konulması öncesinde herhangi bir tartışma yapılmasına izin verilmedi. Ayrıca Tam Gün Yasası'nın yürütmesi, Danıştay tarafından durdurulduğundan uygulanmıyordu. Hükümet, bu KHK'yi çıkarmakla birlikte Danıştay'ın olası iptal kararını da boşa çıkarmış oldu. 

TTB: Kölelik düzeni KHK ile geldi 
Tam Gün Yasası'nın kanun hükmünde kararname yoluyla uygulamaya konulmasına Türk Tabipleri Birliği (TTB) tepki gösterdi. TTB'den yapılan açıklamada "Hükümet tam gün kölelik düzenlemesini bu kez KHK olarak getirdi" denildi. 

KHK çıkarılmasına ilişkin yetki yasasında getirilen çalışma ve sınırlamalarının dayanağı olmadığını söylenen açıklamada, Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve İdare Mahkemeleri tarafından anayasaya aykırı bulunan yasakların hukuki dayanağı olmayan KHK'ler ile getirilmesinin dayanaksız olduğu belirtildi. 

Kararnamede ne yer alıyor? 
1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na bağlı olarak kamu sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin mesai dışında muayenehane açarak ya da bir kuruluşta çalışarak meslek icra etmeleri yasaklanmıştır. 

2- Çalışma yasaklarının istisnaları ise özel olarak izin verilen durumlardır. Bunlar; 

* Kurum tabiplikleri ile mahalli idarelerde çalışan hekimler 1219 Sayılı Yasanın 12. Maddesindeki özel düzenleme nedeniyle işyeri hekimliği yapmaya devam edebilecektir. 
* Üniversitelerde öğretim üyesi olanlar, üniversitede yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak, döner sermaye faaliyetleri kapsamında gelir elde edilen faaliyetlerde bulunmamak ve hiçbir biçimde ek ödeme almamak kaydı ile mesai sonrası sağlık kuruluşlarında ya da muayenehanelerinde çalışabilecektir. 
* GATA öğretim üyeleri de diğer öğretim üyeleri gibi hasta muayenesi ve tedavisi yapmamak ve ilgili yasalar uyarınca ödenen tazminat ve ek ödemelerden yararlanmamak kaydı ile mesai sonrası meslek icra edebilecektir. GATA dışında çalışan TSK personeli hekimler hiçbir biçimde mesai sonrası mesleklerini serbest olarak icra edemeyecektir." 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları