Hayatını kaybeden Cumhuriyet Gazetesi yazarı Server Tanilli 1 aralık (bugün), saat 10.00 da son yolculuğuna uğurlanacak.
Tanilli için ilk tören bugün
Cumhuriyet Gazetesi önünde düzenlenecek. Saat 10.00'daki törene Tanilli'nin öğrencileri ve sevenleri katılacak. Tanilli, Karacaahmet Şakirin camisinde kılınacak öğle namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek.
Kılıçdaroğlu: Aydınlanmanın hocasını kaybettik
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Server Tanilli'nin vefatına ilişkin "Uygarlığın, demokrasinin, devrimin, hukukun ve aydınlanmanın hocasını kaydettik" dedi.
CHP'den yapılan açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Server Tanilli'nin vefatı dolayısıyla Twitter'a yazdığı mesajda, "Uygarlığın, demokrasinin, devrimin, hukukun ve aydınlanmanın hocasını kaydettik. Kendisine rahmet ulusumuza başsağlığı diliyorum" dedi.
Server Tanilli kimdir?
1980'den önce Türkiye'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ve Devlet Güzel Sanatlar Yüksekokulu'nda "Uygarlık Tarihi" dersi veriyordu.
7 Nisan 1978 tarihinde sağcı militanların silahlı saldırısına uğradı. Saldırı yüzünden belden aşağısı tutmaz oldu. Fransa'ya gidip uzun yıllar Strazburg Üniversitesi'nde çalıştı. 2000 yılında yurda dönüş yaptı ve Cumhuriyet Gazetesi'nde köşe yazıları yayımlanmaya başladı.
1980 sonrasında düşün ortamını ve özellikle de gençliği etkilemiş olan "Uygarlık Tarihi (1973)", "Devlet ve Demokrasi: Anayasa Hukukuna Giriş" kitaplarını yazdı. "Uygarlık Tarihi" üniversitelerde ders kitabı olarak okutuldu.
Diğer kitapları arasında şunlar sayılabilir: "Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz?", "Yüzyılların Gerçeği ve Mirası" (6 cilt), "Candide ya da İyimserlik", "Yaratıcı Aklın Sentezi: Felsefeye Giriş", "Değişimin Diyalektiği ve Devrim", "Dünyayı Değiştiren On Yıl", "Fransız Devriminden Portreler", "Anayasalar ve Siyasal Belgeler", "Nasıl Bir Demokrasi İstiyoruz?", "İslam Çağımıza Yanıt Verebilir Mi?", "Din ve Politika", "Voltaire ve Aydınlanma".
Tanilli, 2006 yılında Sertel Demokrasi Ödülü'ne layık görülmüştü.