loading
close
SON DAKİKALAR

Tasarruf finansman şirketlerinin denetim altına alınmasını içeren kanun teklifi komisyonda

Tasarruf finansman şirketlerinin denetim altına alınmasını içeren kanun teklifi komisyonda
Tarih: 17.02.2021 - 12:16
Kategori: Siyaset

Tasarruf finansman şirketlerini düzenleyen kanun teklifi komisyonda görüşülmeye başlandı.

Tasarruf finansman işlemlerini ve bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin işleyişini düzenlemeyi amaçlayan kanun teklifi Meclis’e sunulmuştu. Kanun teklifli Meclis komisyonunda görüşülmeye başlandı. 

CHP İstanbul İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi kanun teklifinin gürüşlmeye başladığını "Tasarruf Finansman Şirketlerini düzenleyen Kanun Teklifinin Komisyon görüşmelerindeyiz. Yeni Çiftlikbanklar olmasın" ifadesiyle paylaştı. 

Teklif hangi maddleri içeriyor?

23 maddeden oluşan kanun teklifi, asgari sermaye tutarından sözleşme fesih sürecine kadar birçok düzenleme getiriyor. AKP’nin teklif ettiği Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile, tasarruf finansman şirketlerinin fon havuzundaki paralar amacı dışında kullanılamayacak ve haczedilemeyecek. Şirketler, faizsiz esaslara göre faaliyet gösterecek. Teklifle Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu’na, kurulması öngörülen tasarruf finansman faaliyetine ilişkin yapı ve süreçlerin daha iyi anlaşılabilmesi için “organizasyon ücreti”, “tahsisat”, “tasarruf finansman faaliyeti” ile “tasarruf fon havuzu” gibi kavramlar eklenecek.

Kanun teklifine göre tasarruf finansman şirketlerinin asgari sermaye tutarı 100 milyon lira olarak düzenlenecek ve BDDK’ye belli standart ve sınırlamalar getirme yetkisi verilecek. Tasarruf finansman şirketleri yalnızca konut veya taşıt ediniminden doğan borçları finanse edebilecek. Bu şirketler, tasarruf finansman sözleşmeleri dışında finansman sağlayamayacak ve yalnızca yurt içinde tescil edilmiş konut veya taşıt alımlarını finanse edebilecek. Şirketler, tasfiyeleri halinde tasarruf sahiplerine ödenmek üzere, tahsil ettikleri organizasyon ücretlerinin binde beşini gelir hesaplarından ayırmak zorunda olacak. BDDK, bu oranı firma bazında üç katına kadar artırmaya yetkili olacak.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları