TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç; '2021 yılında 535 kurum, 2022 yılında da 636 kurum Sayıştayımız tarafından denetlenmiştir'
TBMM Başkanvekili Bilgiç, Sayıştay'ın uluslararası kurallar çerçevesinde en ciddi, en kapsamlı denetimi Meclis adına yapan birim olduğunu belirterek "2021 yılında 535 kurum, 2022 yılında da 636 kurum Sayıştayımız tarafından denetlenmiştir."
TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, TBMM, Adalet Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığının 2023 yılı bütçelerinin Genel Kuruldaki görüşmelerinde TBMM Başkanlığı bütçesi üzerinde konuştu.
Meclis Başkanlığına yöneltilen yazılı soru önergelerinin yanıtlanmadığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını; bunların süresi içerisinde cevaplandığını ifade eden Bilgiç, buna ilişkin verileri sıraladı.
Yasama dokunulmazlığının suç işleme özgürlüğü anlamına gelmediğini söyleyen Bilgiç, bir milletvekilinin suç işlemesi durumunda dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik düzenlemelerin açık olduğunu kaydetti. Bilgiç, "Meclis Başkanlığının buradaki görevi, dokunulmazlığın kaldırılması isteminin karma komisyona havale edilmesinden ibaret olup karar verme şeklinde bir yetkisi bulunmamaktadır." diye konuştu.
Süreyya Sadi Bilgiç, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bütçe dışında yasa hazırlama ve teklif etme erkinin tamamen yasama organına geçtiğini anımsatarak bu süreçte milletvekilleri için Teknik Destek Bürosu oluşturulduğunu anlattı.
Büroda 5. Yasama Yılı'nda milletvekillerinin talepleri doğrultusunda 40'ı uluslararası anlaşmalara yönelik olmak üzere, 354 kanun teklifi taslağı hazırlandığını belirten Bilgiç, ayrıca TBMM Başkanlığına sunulan 720 kanun teklifi için 30 inceleme raporu ve 690 bilgi formu hazırlanarak kanun yapım tekniğine uygunluk açısından bunlarda da inceleme yapıldığını kaydetti.
Sayıştay denetimlerine yönelik eleştirilere değinen Bilgiç, "Sayıştay, uluslararası kurallar, INTOSAI kuralları çerçevesinde TBMM adına en ciddi, en kapsamlı denetimi yapan birimdir. 2021 yılında 535 kurum, 2022 yılında da 636 kurum Sayıştayımız tarafından denetlenmiştir." ifadelerini kullandı.
Resmi dilin Türkçe olduğuna işaret eden Bilgiç, Genel Kurulda Kürtçe konuşmaların tutanaklarda yer alma şekline yönelik eleştirilere değindi. Bilgiç, kimsenin Kürtçe konuşulmasına karşı olmadığını dile getirerek "Kürtçe ifadeler için tutanaklara, yıldız konuluyor ve dipnotta 'Hatip tarafından Türkçe olmayan kelimeler ifade edildi.' olarak geçiyor. Bunu, sanki bir Kürt ya da Kürtçe karşıtlığıymış gibi almanın ya da milletimize sunmanın, çok doğru ve vicdani olduğunu düşünmüyorum." değerlendirmesini yaptı.
TBMM Başkanvekili Bilgiç, Meclis çalışanlarının şartlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalara da değinerek sözlerini şöyle bitirdi:
"Milletvekili danışmanlarının kıdem tazminatı meselesi var. 2011'in sonunda, 2012'nin başında bu kanuni düzenleme yapılırken, milletvekili danışmanlarının kıdem tazminatı olmadıysa zaten ücretleri yüksek tutulmuştu. Bugün birinci danışman ve Meclisteki şef statüsündeki bir memuru mukayese ettiğinizde birinci danışmanın aşağı yukarı 6 bin 500 liranın üzerinde daha fazla ücret aldığını görüyoruz. İkinci danışmanda bu fark 5 bin lira. Üçüncü danışmanlarda da aynı işi yapanlara göre bu farkın 3 bin 500 lira civarında olduğunu biliyoruz. Meclis Başkanımız milletvekili danışmanlarımızın kıdem tazminatlarına ilişkin olarak bir hazırlık yaptırdı. Zannediyorum, önümüzdeki günlerde bu hazırlığı sayın siyasi partilerle de belki paylaşarak nasıl bir sistemde olacağına ilişkin gündeme geçirilir."
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları