TBMM genel kurulu toplandı; 12 Nisan'da neler oldu? neler önerildi? neler kabul edildi? neler reddedildi?
TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Haydar Akar başkanlığında toplandı. Genel Kurulda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.
Genel Kurul'da gündem dışı söz alan MHP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Özyavuz, peygamberler şehri Şanlıurfa'nın, bin yıllık kardeşliğin en yoğun yaşandığı şehirlerin başında geldiğini söyledi.
Şanlıurfa'nın, kültürel yapısının çeşitliliği ve milletin birliğinin temsili noktasında tarih boyunca örnek olduğunu dile getiren Özyavuz, "Şanlıurfa bölünmez bütünlüğümüzün teminatıdır. Şanlıurfa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümünü gönülden kutluyorum." dedi.
AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle de 8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nü kutladı.
Romanların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sevgisinin tarifsiz olduğunu belirten Bekle, "Bizim Cumhurbaşkanı'mıza muhabbetimiz, Kotra'da, Kasımpaşa'da başlamış bir sevginin hikayesidir. Sayın Cumhurbaşkanı'mız hiçbir zaman birileri gibi 'Romanlardan nasıl oy alırız' diye rakamsal hesapların peşinde olmamıştır. Mahallelerimizde kapı kapı dolaşıp, yüreğinde yüreğimizi hisseden lider olmuştur. Gönül sofralarımızda oturmuştur. İşte bu yüzden Romanlar, Sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın arkasında bugüne kadar dimdik durdu. Bundan sonra da dimdik duracaktır." diye konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir ise vakıf üniversitelerinde yaşanan sorunlara değindi.
Türkiye'deki 74 vakıf üniversitesinde 503 bin öğrencinin eğitim gördüğünü, bu üniversitelerdeki öğretim elemanı sayısının ise 30 binlere yaklaştığını belirten Özdemir, "Kimi vakıf üniversitelerinin fiziki ve akademik altyapıları yetersiz, sermaye ve mali yapıları şeffaf değildir. Bazı vakıf üniversitelerinde akademisyenler çok ciddi sorunlar ve mağduriyetler yaşamaktadır." ifadelerini kullandı.
TBMM Genel Kurulunda, siyasi partilerin grup başkanvekilleri yerlerinden söz aldı.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, milyonlarca emeklinin aylıklarının asgari ücretin altında olduğunu savundu.
TÜİK'in geçen ay açıkladığı verilere göre açlık sınırının 5 bin liranın üzerinde, yoksulluk sınırının ise 16 bin liraya dayandığını ifade eden Dervişoğlu, "Emeklilere asgari ücretin altında aylık verilmesini adil ve yerinde bulmuyoruz. En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır. Bununla birlikte aydan aya düşen alım gücü göz önünde bulundurularak 3 ayda bir enflasyon oranında emekliye ve memura zam yapılmalıdır." dedi.
MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül de Türk Tarih Kurumunun 91. kuruluş yıl dönümünü kutladı.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Büyük devletler kuran ecdadımız büyük ve şuurlu medeniyetlere sahip olmuştur. Bunu aramak, tetkik etmek, Türklüğe ve cihana bildirmek bizler için bir borçtur. Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır." sözlerini anımsatan Bülbül, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türk tarihinin araştırılması ve sağlıklı bir şekilde nesillerimize aktarılması için kuruluşuna öncülük ettiği Türk Tarih Kurumunun kuruluşunun 91. yılını kutluyoruz." dedi.
HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç da güvenlik güçlerinin HDP Cizre ilçe binasına yönelik operasyonunun tek sebebinin, HDP'nin çağrısı üzerine halkın nevruzda meydanları doldurması olduğunu iddia etti.
HDP'nin çağrısına karşı gösterilen ilgiye tahammül edilemediğini ileri süren Oluç, "Hani 'Kürt'e düşmanlık nedir?' diye soruyorsunuz ya işte budur. Cizre halkı sadece nevruzda sokağa çıkmadı. Biz her seçimde Cizre'de yüzde 80 ile 90 arasında oy alan bir partiyiz ve bundan sonra da böyle olmaya devam edecek. Bunu göreceksiniz. Bu baskılarınıza da Cizre halkı asla boyun eğmeyecek." diye konuştu.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Rusya'dan Gürcistan'a açılan Vladikavkaz Sınır Kapısı'nda yaklaşık 1000 Türk şoförünün aç ve susuz şekilde beklediğini belirtti.
Şoförlerin kişisel bakım ihtiyaçlarından da mahrum olduklarını ifade eden Özel, "Kendi ifadeleriyle açlık ve sefalet içindeler. Seslerini duyuramıyorlar. Dışişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkililerini, Vladikavkaz Sınır Kapısı'ndaki şoförlerimizin ihtiyaçlarına duyarlılık göstermeye davet ediyoruz." dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç'un, Cizre ile ilgili sözlerini kabul etmediklerini, devletin asla ve asla intikam alma duygusuyla hareket etmeyeceğini söyledi.
"Kürt'e düşman aranıyorsa düşman olarak PKK yeterlidir." diyen Ünal, "Teröriste terörist, PKK'ya 'katil' diyemeyeceksiniz ama sokaklarda 'katil polis' diye slogan atacaksınız. Burası aşiret devleti değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'dir." ifadelerini kullandı.
TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.
Genel Kurulda, gündem dışı konuşmalar ve grup başkanvekillerinin değerlendirmelerinin ardından siyasi parti gruplarının önerileri ayrı ayrı ele alındı.
İYİ Parti'nin "tarım sektöründe girdi maliyetlerindeki artış", HDP'nin "yoksulluk" ile CHP'nin "konut kiraları" konularında araştırma komisyonu kurulmasına dair önergelerinin ön görüşmelerinin bugün yapılması önerileri kabul edilmedi.
Öte yandan İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı'nın, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin doğrudan Genel Kurul gündemine alınması önerisi de reddedildi.
Genel Kurulda bazı uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını uygun bulan kanun tekliflerinin görüşmelerine geçildi.
Genel Kurulda ilk olarak Türkiye ile Özbekistan Arasında Güvenlik Alanında Eğitim ve Öğretime İlişkin İş birliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi ele alındı.
İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yönetiminin, Ukrayna'yı işgale yeltenerek çok büyük bir yanlış yaptığını ve suç işlediğini söyledi.
Rusya'nın savaş suçu, insani hukuk suçu işlediğine dair iddiaların çok kuvvetli gözüktüğünü ifade eden Sezgin, "Başkan Putin takıntı halinde kendi çarpık söylemine mahkum olmuş durumdadır. Önümüzdeki dönemde daha da vahim suçlar işlemesi halinde tutumunun ne olacağını şimdiden belirlemek durumundayız. Türkiye mevcut durumda ulusal çıkarlarımızın rehberliğinden şaşmamalıdır." diye konuştu.
MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, Türk milletinin bin yılları aşan tarihi geçmişinden bugüne, yurtta da dünyada da barışı, huzuru ve güveni kendine şiar edindiğini vurguladı.
En üst düzeyde gerçekleştirilen yoğun diplomasi trafiği sonucu Türkiye'nin sadece bölgesinde değil, küresel ölçekte de vazgeçilmez bir aktör ve denge unsuru olduğunun açıkça görüldüğünü belirten Aydın, "Pandemi ile birlikte görülen ekonomi, enerji ve gıda tedarik zincirindeki küresel krizlerin yanı sıra bölgemizde yaşanan savaş ve sıcak çatışmalar karşısında büyük bir soğukkanlılıkla çözüm üretme girişimlerimiz ve uluslararası ilişkilerin yeniden canlandırılması hamlelerimiz takdire şayan, yerinde girişimlerdir." değerlendirmesini yaptı.
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol ise AK Parti'nin Türkiye siyasi hayatına girmesiyle Elazığ siyasi hayatının değişim yaşadığını söyledi. Elazığ halkının bugüne kadar sandığa gittiğinde şartsız ve koşulsuz AK Parti'ye oy verdiğini belirten Erol, bugüne kadar 5 milletvekilinden 4'ünü alan AK Parti'nin bundan sonra yapılacak ilk seçimde çıkarabileceği milletvekili sayısının biri geçemeyeceğini ileri sürdü.
Genel Kurulda daha sonra Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Ekvator Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Arasında Güvenlik İş birliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi ile Türkiye ile Venezuela Arasında Güvenlik İş birliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi görüşüldü.
Bu arada, uluslararası anlaşmaların görüşülmesinden önce yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin TBMM Grup Toplantısında gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine dikkat çektiğini anımsattı.
Özel, "Maalesef anayasal olarak elimizden alınmış bir yetki var ancak yarın bir uluslararası anlaşmada bunu bir fiili gensoruya dönüştürerek bu konuda hükümetin sorumluluklarını, diplomatik sorunları, yargısal sorunları ve vicdani sorunları tartışacağız. Buradan tüm siyasi partilere çağrıda bulunuyoruz, yarın Cemal Kaşıkçı olayıyla ilgili elimizden alınmış anayasal gensoru yetkisini bir uluslararası anlaşmada fiili gensoruya dönüştürerek ülke gündemine getirmeyi ve tartışmayı düşünüyoruz." dedi.
TBMM Başkanvekili Haydar Akar, görüşmelerinin tamamlanmasının ardından birleşime ara verdi. Aranın ardından Akar, komisyonun yerini almaması üzerine birleşimi 13 Nisan 2022 saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları