TBMM genel kurulu toplandı; 4 Ekim'de neler oldu? neler önerildi? neler kabul edildi? neler reddedildi?
TBMM Genel Kurulu, 4 Ekim 2023, Çarşamba günü Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı.
TBMM Başkanvekili Bozdağ, gündeme geçmeden önce üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, "Hayvanları Koruma Günü"ne ilişkin yaptığı konuşmada, hayvanlara merhametle davranmanın insanlık için bir medeniyet göstergesi olduğunu söyledi.
Hayvanların korunmasının ahlaki bir sorumluluk değil aynı zamanda ekolojik dengeyi sürdürmek ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için de hayati önem taşıdığını belirten Durgut, "Günümüzde ne yazık ki tüketim çılgınlığı ve israftan beslenen bir sistemin neticesi olarak ekolojik dengeleri hiçe sayan endüstriyel hayvancılık hızla yaygınlaşmaktadır. Endüstriyel hayvancılık, milyonlarca hayvanın hayatını büyük bir acı ve stres içinde sürdürdüğü bir dünyayı temsil eder." dedi.
Durgut, yasaların uygulanması ve denetimin de önemli olduğunu vurgulayarak, "Hayvanları Koruma Kanunu ile hayvanlara karşı şiddete asla müsamaha gösterilmeyeceğini ortaya koymuş olsak da son dönemde karşılaştığımız olaylar yaptırımların daha etkin uygulanması gerektiğini göstermektedir." diye konuştu.
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, SMA Tip-1 hastalarının yaşadığı sorunlara ilişkin gündem dışı konuşmasında, Türkiye'de her yıl ortalama 10 bin çocuktan birinin SMA'lı olarak dünyaya geldiğini söyledi.
Hastalığın dört ayrı tipinin görüldüğünü, bunlardan en ağır ve tedavi masrafları en yüksek olanının ise SMA Tip-1 olduğunu anlatan Bayraktutan, ailelerin yardım kampanyaları düzenleyerek masrafları karşılamaya çalıştıklarını ifade etti.
Bayraktutan, tedavi masraflarının sosyal güvenlik kapsamına alınması ve evlilik öncesi genetik taşıyıcılık testinin yapılması gerektiğini dile getirdi.
YSP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Kocaeli'nin yerel sorunlarına ilişkin konuşmasında, sanayi kenti Kocaeli'nin son yaşanan yağışlar sonrasında büyük zarar gördüğünü söyledi.
TBMM Genel Kurulunda, grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un, Anayasa ve İçtüzük değişikliği konusundaki açıklamalarını anımsattı.
Kaya, "Adalet ve Kalkınma Partisinin, Cumhur İttifakı'nın ortaklarıyla sürece başlaması normal karşılanabilir ama bir Meclis Başkanı'nın anayasa değişikliği ve İçtüzük görüşmelerine bir protokol sırasına uymayarak ya da kendi içerisinde belli bir mantığı olmadan bir başka partinin Sayın Genel Başkanıyla görüşmeye başlamış olması, kanaatimce bu sürece tarafsız bir şekilde başlamadığının bir işaretidir. Meclis Başkanı'nın, bütün partilere eşit yaklaştığı, tarafsız bir şekilde bu süreci yöneteceğine dair olumlu işaret vermesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, her yıl hayvanlara yönelik kötü muamelelere tanıklık edildiğini belirterek, "Hayvanlar, yeryüzünü birlikte paylaştığımız dostlarımız. Evlerimizde, kapımızda, sokağımızda birlikte yaşadığımız dostlarımız. Hayvanlarla birlikte yaşam için onların doğadaki yaşamlarını kolaylaştırmak için parlamentonun da tetikte olması gerekiyor." dedi.
Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda barınma sorunu olduğunu ileri süren Beştaş, öğrencilerin geçici yurt halindeki inşaatlara yerleştirildiğini iddia etti.
Beştaş, TÜİK raporuna göre de çocukların yeterli gıdaya erişemediğini öne sürdü.
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Medeni Kanun'un, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleşen tarihteki en önemli aydınlanma ve çağdaşlaşma devrimlerinden, Cumhuriyet'in en önemli kazanımlarından birisi olduğunu söyledi.
Gazeteci Merdan Yanardağ'ın 101 gün sonra hakim karşısına çıktığını ifade eden Başarır, "Aslında 30-35 günde bu duruşmalar yapılabiliyor. Uygulamada öyle. Herkeste biliyor ki burada bir suç ve delil yok. Umarım mahkeme tahliye kararı verir." sözlerini sarf etti.
Başarır, Merkez Bankası Başkanı'nın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna yaptığı sunuma da değinerek, "Belli ki Sayın Cumhurbaşkanı'nın 'faiz sebep enflasyon sonuç' tezini unutturmak istiyor. Bu uygulamanın faturasını sokakta, pazarda emekli, işçi, öğrenci ödüyor. TÜİK enflasyonun yüzde 60'ın üzerine çıktığını söyledi. Emekliye ve memura verilen zamlar şu anda eridi. Bu parlamentonun görevi toplumun en temel kesimlerinin sorununu çözmektir. Uluslararası anlaşmalar önemli, konuşalım ama neden emekli ve memurun maaşlarını, enflasyon karşısındaki ezilen kesimin halini konuşmuyoruz? Neden onun için de bir torba yasa gelmiyor?" diye sordu.
Rusya Devlet Televizyonunda, "Akkuyu Nükleer Santralinin kendilerine ait olduğu, söz haklarının da yine kendilerine ait olacağı" yönünde açıklama yapıldığı iddiasında bulunan Başarır, "Bir ülkenin şirketi gelip benim topraklarımda bir nükleer santral inşa edecek... Şu anda orada Rus askerleri ve görevlileri var. Mersin Silifke bölgesinde binlerce Rus var. 'Orası benim limanım' diyecek. Oranın güvenlik ve sinyal, tüm organizasyonunun şifresini Ruslar bilecek. Hükümetten çıt yok. Çıkıp açıklasınlar. Türkiye için bu bir utanç meselesidir." sözlerini sarf etti.
AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, bugün 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü olduğunu anımsattı.
Usta, "Can dostlarımızın yaşam alanının rahatlatılması ve onların da bizler gibi kendi ortamlarında yaşamaları için bugüne kadar yapılan hizmetlerin daha da ileri bir noktada yürütülmesi; sokakta hayvan kalmaması, sokaktaki hayvanlarımızın sahiplendirilmesinin çok daha iyi bir çözüm olabileceğini düşündüğümü özellikle hatırlatmak istiyorum." dedi.
Fransa'nın 2024 Paris Olimpiyatlarında sporcuların başörtü takamayacağı yönündeki kararını eleştiren Usta, "Demokrasinin ana kaynağı olduğunu iddia eden Fransa'da bu tip yasakların hala gündeme gelmiş olması maalesef tüm dünyanın gittiği kötü noktayı gösteren önemli bir tespittir. Hem bu İslam düşmanlığını hem de bu yasakları kınadığımızı belirtiyorum. Umarım bu yasaktan vazgeçilir ve sporcular kendi başarılarını ortaya koyabilir." değerlendirmesinde bulundu.
Okullarda öğrencilere ücretsiz yemek verilmediği konusuna değinen Usta, taşıma uygulaması kapsamında olan öğrencilerin hepsine öğlen yemekleri verildiğini hatırlattı.
Taşıma kapsamında olmayan öğrencilerin okul müdürlerinin sosyal yardımlaşma vakıfları ile birlikte yaptıkları tespitler ve talepleri durumunda öğrencilerin yine ücretsiz olarak taşıma kapsamında olan öğrenciler gibi yemek yemelerinin de sağlandığını bildiren Usta, "Bu konu ile ilgili ihaleler de tamamlanmış ve yemeklerin ücretleri de ödenerek okullarımızda yemek hizmeti başlatılmıştır." ifadelerine yer verdi.
Usta, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır'ın, Akkuyu Nükleer Santraline yönelik açıklamalarına, "Bu açıklamanın doğruluğu ile ilgili bir bilgi kaynağı gelmedi. Akkuyu Nükleer Santrali bizim kendi santralimizdir. Rusya ile işbirliği içerisinde yapılan bir nükleer santraldir. Burada çalışan elbette yabancı mühendisler ve işçiler de vardır. Kendi işçilerimiz ve mühendislerimiz de vardır. Burası Türkiye'nin malıdır, Türkiye'nin yeridir. Limanı da bizimdir, Akkuyu Nükleer santrali de bizimdir." yanıtını verdi.
Genel Kurulda, gündem dışı konuşmalar ve grup başkanvekillerinin değerlendirmelerinin ardından siyasi partilerin gündeme ilişkin grup önerilerine geçildi.
Saadet Partisinin "deprem bölgesinde yaşanan sorunların tespiti ve bu konuda yapılması gereken çalışmaların belirlenmesi", İYİ Parti'nin "öğrencilerin yurt ve barınma konusunda yaşadıkları sorunlar", Yeşil Sol Partinin "emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi" ile CHP'nin "ekonomiye ilişkin alınan kararlar" konularındaki araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önergelerinin ön görüşmelerinin bugün yapılması önerileri kabul edilmedi.
Genel Kurulda grup önerilerinin ardından uluslararası anlaşmaların görüşmelerine geçildi.
TBMM GENEL KURULU'NDA, ULUSLARARASI ANLAŞMALARA İLİŞKİN 3 KANUN TEKLİFİ KABUL EDİLDİ
TBMM Genel Kurulunda, Dünya Ticaret Örgütünü Kuran Marakeş Anlaşmasını Tadil Eden Protokol ve Protokolün Eki Balıkçılık Sübvansiyonları Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Spitsbergen ile İlgili Olarak 9 Şubat 1920 Tarihinde Paris'te İmzalanan Antlaşmaya Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Hükümetlerarası Kuru Limanlar Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi kabul edildi.
Saadet Partisi Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, görüşmelerde söz alarak yaptığı konuşmada, balıkçılığın Türkiye'nin önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu söyledi.
Türkiye'de balık üretim ve tüketiminin, olması gerekenin altında bulunduğunu kaydeden Torun, balıkçılık sektörünün özellikle büyük denizlere açılma konusunda zayıf olduğunu, okyanuslarda avlanma konusunun geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Torun, "Bölgemizde yani Karadeniz ve Akdeniz'de avlanmak değil, artık dünyanın her yerinde yapılan anlaşmalarla elbette kaçak olarak değil, balıkçılık yapmaları ve ülkeye gelir kazandırmaları gerekmektedir. Dış politika şüphesiz başta ülkelerin ve milletlerin menfaati, sonrasında tüm insanlığın ortak değerlerinin yaşanması amaçlarıyla yürütülen süreçler olmalıdır." ifadesini kullandı.
İYİ Parti Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş Taş ise üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'de balıkçılığın önemli bir iş kolu ve gelir kaynağı olması gerekirken, hak ettiği noktada olmadığını, bunun içi atılması gerekli birçok adımın olduğunu kaydetti.
Taş, Türkiye'yi tüketen ve tükenen değil; üreten, büyüyen, kazanan yapmanın birinci öncelik olması gerektiğini vurguladı.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de dış politikaya değinerek, "Dış politikada birçok hata yapılıyor ve maalesef bu konularda da gereken önlemleri almaktan uzaksınız. Biz, Türkiye'nin dış politikada diğer ülkelerle arasındaki sorunları gidermesinden, diyaloğu artırmasından yanayız ama maalesef sizin zaman zaman anlamsız şekilde barıştığınızı, anlamsız şekilde de kavga ettiğinizi görüyoruz. Çünkü sizin asıl meseleniz iç politikadır, meydanlara oynamaktır ve dış politikayı da iç politikanın bir enstrümanı olarak kullanmaktır." sözlerini sarf etti.
Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki ise İstanbul hakkında konuşmak istediğini belirterek, rant odaklı yıkım projelerinin kenti adım adım yaşanmaz hale getirdiğini ileri sürdü.
Çok az sağanakta bile artık kent merkezinde ölümlü seller yaşandığını söyleyen Saki, "Ayrıca, bütün bir kent adeta bir şantiye halinde. En son basına yansıyan haberlerde görmüşsünüzdür, en fazla işçi cinayetlerinin olduğu yer İstanbul. 'Mega proje' diye adlandırdıkları projelerle bir bütün olarak kent yıkım kenti haline getirildi." dedi.
İstanbul bu mega projelerle tahrip edilirken ismi bilinen şirketlere rant olarak sunulduğunu iddia eden Saki, bu projelerin hepsinin yerle bir edilmesini ve yaşamın eşit, özgür biçimde yeniden kurulmasını istedi.
Görüşmelerin tamamlanmasının ardından kanun teklifleri kabul edildi.
Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, birleşimi 5 Ekim 2023 Perşembe günü saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları