TBMM'de 30 Haziran'da neler oldu? neler önerildi? neler kabul edildi? neler reddedildi? Hangi kanun teklifleri görüşülüyor?
TBMM Genel Kurulu, 30 Haziran 2022 Perşembe 14:30'da Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. Genel Kurulda, gündem dışı konuşmaların ardından grupların gündeme ilişkin önerileri ele alındı.
AK Parti Sivas Milletvekili Semiha Ekinci, Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylar hakkındaki gündem dışı konuşmasında, "Bu acı verici olay hepimizi derinden yaraladı. Acısını halen yaşıyoruz." dedi.
Hedefin Türkiye'nin iç barışı olduğunu belirten Ekinci, "Sinsi odaklar, karanlık senaryolar sahneleyerek tırnağı etten ayırmak istediler. Farklılıklarımızı istismar etmek suretiyle yüzlerce yıllık kardeşliğimizi kanla, gözyaşıyla sınamak istediler." diye konuştu.
Anadolu topraklarının, birlikte yaşama modellerinin en güzel örneğini sergilediğini dile getiren Ekinci, "Sünnisi Alevisi ile bizler birlikte yaşamış, kız almış, kız vermişizdir. Bu birlikteliğimizi çekemeyenler, bunu bozmayı defalarca denediler; Maraş'ta, Çorum'da, Sivas'ta denediler, Gezi olayında, en sonunda 15 Temmuz'da denediler ama başaramadılar, başaramayacaklar." ifadelerini kullandı.
Genel Kurulda, AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, Muğla konusunda, HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer ise Diyarbakır'ın sorunlarına ilişkin gündem dışı konuşma yaptı.
TBMM Genel Kurulunda, gündem dışı konuşmalardan sonra grup başkanvekilleri yerlerinden söz aldı.
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, ekonominin, bir deney tahtası haline geldiğini, yeni ekonomik model ile ilgili sözlerin masal çıktığını söyledi.
"Türkiye'nin, üreten, işsizliği bitiren, dış ticaret fazlası veren bir ekonomi olacağı" söylemlerinin üzerinden 6 ay geçtiğini ancak hiçbir şeyin düzelmediğini dile getiren Beştaş, "AK Parti eliyle ithalat yapmadan üretemeyen bir ülke yaratıldı. Ekonomi yönetilemiyor, tek çözüm var kenara çekilmeleri." diye konuştu.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 2022 yılı ek bütçesinin dün Meclisten geçtiğini hatırlatarak, "Bu bütçe kur korumalı mevduat sahibi zenginler, faizden para kazananlar için geldi." ifadelerini kullandı.
Mayıs 2021'de 4 milyar lira kar eden Türkiye'deki bankaların, Mayıs 2022'de 33 milyar lira kar ettiğini belirten Altay, "Bu kötü ekonomi yalnızca zengini zengin etmeye yaramış, vatandaş inim inim ezilmiş. Burada kur korumalı mevduat sahibi zenginlere dün 40 milyar para gitti." dedi.
Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre, 110 SMA Tip 1 hastası bebeğin bulunduğunu aktaran Altay, "Tedavileri çözülmezse bu çocuklar 4 yaşını göremeyecek. Hükümet dün 1 trilyon 80 milyar lira bütçe aldı. Bunun içinden kur korumalı mevduat sahibi zenginlere 40 milyar lira veren yüce Meclis, 110 bebeğimiz, çocukluğunu, gençliğini görsün, ölmesin diye 1 milyar 800 milyon lira veremez mi? 110 bebek ölüme gidiyor, ey Meclis, ey Cumhurbaşkanı duy bu feryadı." şeklinde konuştu.
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, dün 2022 yılı ek bütçesinin geç saatte, tüm partilerin desteğiyle Meclisten geçtiğini hatırlattı.
Tüm partilerin katılımıyla güzel bir çalışma dönemi yaşandığını söyleyen Turan, şunları kaydetti:
"Plan ve Bütçe Komisyonunda, çok farklı sosyal kesimlerin konularının değerlendirildiği, çalışanlarımızdan emeklilerimize, çiftçilerimizden üreticilerimize bütün sosyal kesimlerin yakından takip ettiği, ek göstergelerin, maaş artışlarının içinde olduğu muazzam bir paket görüşülüyor. Bugün birkaç saatte bitmesini öngördüğümüz bu komisyon çalışmasının yarın itibarıyla Genel Kurulda görüşülmesini ve müjde anlamını taşıyan paketin tüm partilerimizin omuz vermesiyle makul, katma değer üreten bir usulle inşallah yarın akşam itibarıyla bitirilmesini öngörüyoruz."
Ekonomiye ilişkin eleştirilere değinen Turan, "Tüm dertler bizim dertlerimiz, sorunların hepsini biliyoruz. Nasıl ki birçok adım attık, bundan sonra da adımlar atmaya devam edeceğiz. 3600 ek gösterge düzenlemesini çok tartıştık, yerine getiriyoruz. Göreceksiniz, kamuoyu ne bekliyorsa, eksik, fazla omuz vermek bizim görevimiz. Dünyada konjonktürel sorunlar var, ülkemize yansıyan sorunlar var, razı olmadığımız süreçler var ama savaşlar, pandemiler birçok mesele ortak meselemiz. Bunu aşmak için hep beraber yoğun mesai harcayacağız. İnşallah kısa süre içinde toparladığımızı, toplumumuzun beklediği adımları tek tek atacağımızı göreceksiniz." değerlendirmesinde bulundu.
Genel Kurulda, gündem dışı konuşmaların ardından grupların gündeme ilişkin önerileri ele alındı.
İYİ Parti'nin "Tarımsal üretimde elektrik kullanımı" ile ilgili araştırma önergesi üzerinde söz alan İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Samsun'a her tarla için ayrı bir elektrik sayacı bağlanması ve abonelik uygulaması ile başlatılması planlanan aylık fatura ödemelerinin çiftçileri mağdur ettiğini söyledi.
Samsun'un tarımsal üretimde Türkiye ihracatına önemli katkılar sağladığına dikkat çeken Yaşar, "Samsun'da her tarla için ayrı ayrı abonelik yaptırmayan üreticilere ve çiftçilere para cezaları kesiliyor. Her tarla için ayrı bir elektrik sayacı ve abonelik uygulamasının üreticiler açısından hiçbir şekilde uygulama imkanı yok." diye konuştu.
HDP'nin "iklim değişikliği" ile ilgili araştırma önergesi üzerinde söz alan HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, iklim değişikliğinin insan refahı ve gezegenin sağlığı için bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
İklim krizine ve hükümetin izlediği çevre politikalarına bağlı Türkiye'de yaşanan sel olaylarında ve doğal afetlerde sıkça can kaybı ve ekonomik kayıplar yaşandığını iddia eden Koç, "Ormanların hızla yok edilmesi, dere yataklarının ve vadilerin şantiye haline gelmesi, yol inşaatı için su yataklarının daraltılması, yok edilmesi veya duvarlarla suyun geçiş alanlarının engellenmesi, ülkede yaşanan sel tahribatlarının başlıca nedenleri arasındadır." diye konuştu.
CHP'nin "Belediyelerin mali sorunları"na ilişkin grup önerisi üzerinde söz alan CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, her geçen gün girdilerin ve maliyetlerin artması nedeniyle belediyelerin zor durumda kaldığını söyledi.
Belediyelerin sorumluluk ve giderlerinin arttığını ancak gelirlerinin artmadığını savunan Torun, "Şu anda, pandemi ve arkasından gelen ekonomik krizle birlikte işler çözümsüz hale geldi. Önümüzdeki süreçte eğer kaynakları artırılmazsa belediyeler hizmet veremez hale geleceklerdir. Belediyelerin 2012'den bu yana değişmeyen genel bütçe pay oranları mutlaka ama mutlaka artırılmalı." ifadelerini kullandı.
İYİ Parti, HDP ve CHP'nin grup önerileri kabul edilmedi.
AK Parti'nin, TBMM'nin çalışma takvimine ilişkin kabul edilen grup önerisine göre, Genel Kurulda bugün, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ele alınacak.
Grup önerilerinin ardından, bedelli askerlik düzenlemesini de içeren Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine geçildi.
BEDELLİ ASKERLİK DÜZENLEMESİNİ DE İÇEREN KANUN TEKLİFİ TBMM GENEL KURULUNDA KABUL EDİLDİ
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlüler bu hizmetten faydalanabilecek. Genelkurmay Başkanının yaş haddi, birer yıllık süre ile 72 yaşına kadar Cumhurbaşkanınca uzatılabilecek. Yüksekokul mezunu astsubaylara bir kademe intibakı sağlanarak astsubayların dokuzuncu derecenin ikinci kademesinden göreve başlatılması sağlanacak.
Kanuna göre, firar ve izin tecavüzü gibi suçlarla ilgili olarak hakkında ön inceleme yapılanın bulunamaması nedeniyle ifade almayı imkansız hale getiren zorunlu hallerde, ilgilinin ifadesi alınmayacak.
Yükümlü erbaş ve erlerden askeri araçları kullanmakla görevlendirilenler, araç kazası nedeniyle harp malzemesine zarar vermek suçundan kast veya ağır kusur nedeniyle mahkum olmaları durumu hariç, aracın kullanımı nedeniyle meydana gelen zararı tazminle sorumlu olmayacak.
Genelkurmay Başkanının yaş haddi, birer yıllık süre ile 72 yaşına kadar Cumhurbaşkanınca uzatılabilecek.
Yüksekokul mezunu astsubaylara bir kademe intibakı sağlanarak, dokuzuncu derecenin ikinci kademesinden göreve başlatılacak. Görevde olan ve emekli personele de bir kademe intibakı sağlanacak.
Kanun yürürlüğe girdiğinde en az 2 yıl ve daha uzun süreli yükseköğrenimini tamamlamış olan astsubayların bulundukları derece ve kademeye bir kademe ilave edilecek. Lise ve dengi okul mezunlarından, düzenleme yürürlüğe girdiği tarihten sonra en az 2 yıl süreli yükseköğretim bitirenler için bulundukları derece ve kademeye bir kademe ilave edilerek intibakları yapılacak. Bu kapsamda ilave kademe verilen astsubayların sonraki rütbelerinin ve rütbe kademeliliklerinin ilk kademeleri verilen ilave kademe miktarı kadar fazla olacak.
Emekli oldukları tarihteki öğrenim durumları esas alınmak suretiyle en az 2 yıl ve daha uzun süreli yükseköğrenim tamamlamış astsubaylardan bu görevleri üzerinden emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı ile dul ve yetim aylığı alanlar için de uygulanacak.
Bu düzenleme uyarınca yapılacak intibak ve buna bağlı ödemeler 3 ay içinde sonuçlandırılacak. Bu kapsamda emeklilik keseneği veya kurum karşılığı veya sigorta primi çalışan ve işveren paylarında oluşacak fark tutarı; gecikme cezası, gecikme zammı veya faiz uygulanmaksızın, düzenleme yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde ilgili kurumlar tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenecek.
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte maaş derecelerinin üçüncü kademesinde bulunanlar, düzenleme kapsamında yapılan intibaklarla bir üst maaş derecesinin birinci kademesine; birinci derecenin üçüncü kademesinde bulunanlar birinci derecenin dördüncü kademesine yükseltilecekler.
Bu düzenlemenin uygulanması nedeniyle geriye yönelik herhangi bir ödeme yapılmayacak.
Milli Savunma Bakanlığı kadrolarında çalışan kamu görevlileri ile Askeralma Kanunu kapsamında askerlik hizmetini yerine getiren yedek subaylar ve yedek astsubaylar ile erbaş ve erleri ilgilendiren ve askeri hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların çözümünde ilgilinin görev yaptığı yerin idari yargı yetkisi yönünden bağlı olduğu bölge idare mahkemesinin bulunduğu yerdeki idare mahkemesi yetkili olacak.
Personel Temin Daire Başkanlığı, Arşiv ve Askeri Tarih Daire Başkanlığı, müze, mehteran ve bando faaliyeti yürütenler ile üniversite gibi askeri kuruluşlarda da döner sermaye kurulacak.
Kanunla Milli Savunma Üniversitesi, kuvvet komutanlıkları, Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü, Tersaneler Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü ve Askeri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki döner sermaye işletmelerine tahsis olunan sermaye toplamı 100 milyon liraya çıkarıldı. Tahsis edilen sermaye miktarı Cumhurbaşkanı kararıyla 5 katına kadar artırılabilecek.
Milli Savunma Bakanlığınca yürütülen personel ve askeri öğrenci temin faaliyetleri için oluşturulan komisyonlarda görev yapan diğer kamu kurum ve kuruluşları personeline görev yaptıkları her gün için 750 gösterge ve ayda en fazla 12 bin gösterge rakamının memur aylık kat sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere döner sermaye gelirlerinden ücret ödenebilecek. Ödenecek ücret, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak.
Kanunla Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde daha güçlü bir kadro yapısının oluşturulması, diğer üniversitelerde olduğu gibi öğretim görevlilerine proje bazlı döner sermaye imkanlarının sağlanması, bu üniversiteyle özel sektör iş birliğinin artırılması, savunma sanayi alanında yeni ve özgün projeler geliştirilerek yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesine imkan sağlanacak.
Milli Savunma Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi gelirlerinden yapılacak kesintilerle tahsil edilecek vergiler, gelirlerin dağıtımı ve tahsisi ile bu gelirlerden üniversitenin rektör dahil akademik yöneticileri ve genel sekreteri ile sivil ve asker öğretim elemanlarına yapılacak ödemeler hakkında, Yükseköğretim Kanunu'nun döner sermayeye ilişkin hükümleri uygulanacak.
Aylıklarını Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na göre alanların bu şekilde ek ödeme matrahlarının belirlenmesinde, aylıklarını Yükseköğretim Personel Kanunu'na göre alan aynı akademik unvan ve derecedeki sivil öğretim elemanlarının mali hakları esas alınacak.
Milli Savunma Üniversitesine bağlı harp okulları, astsubay meslek yüksekokulları ve enstitülerde atamalı veya görevli sivil öğretim elemanlarına, almakta oldukları brüt üniversite ödeneğinin yüzde 30'u oranındaki ödemenin net tutarı, bu düzenleme uyarınca aynı aya ilişkin yapılacak net ödeme tutarından mahsup edilecek.
İşletmelere tahsis edilen sermaye miktarı ile halihazırda mevcut sermayeleri arasındaki fark, merkezi yönetim bütçesine mali yük getirmeden yalnızca mevcut sermayenin işletilmesinden elde edilen kardan karşılanacak. Buna göre, 100 milyon liraya çıkarılan sermaye tutarı mevcut sermayenin işletilmesinden elde edilecek karlarla karşılanacak.
Uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçmek için gerekli başvuru şartlarına sahip ve 1 Ocak 2019'dan bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadarki dönemde icra edilen harekat veya yurt dışı operasyon görevleri nedeniyle başvuruda bulunamayan veya seçme sınavına katılamayan uzman erbaşlardan istekli olanlar, hizmet yılı hariç belirtilen diğer şartları taşımaları kaydıyla kullanamadıkları sınav haklarını, hala sınav hakkı bulunanlar son sınav hakkının bitimi tarihinden, sınav hakkı bitmiş olanlarsa bu maddenin yürürlük tarihinden sonra yapılacak ilk seçme sınavından başlamak ve sınava giremedikleri süreyi geçmemek üzere kullanabilecek.
Kanunla yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine imkan sağlanacak.
Buna göre, "askerliğe elverişli" kararı verilmiş olanlar bedelli askerlikten yararlandırılacak. Ödenecek bedel, ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur aylık katsayısı dikkate alınarak belirlenecek. Seçim sonrasında bedelli askerlikten yararlanma hakkı elde edip de vazgeçenlere yeni bir hak verilmeyecek.
Bedelli askerlik hizmetinden, fiili askerlik hizmetine başlayanlar; müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlardan, bedelli askerliğe müracaat edip de seçim öncesi vazgeçenler veya müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde ödemelerini yapmayanlar yararlanamayacak.
Kanunla yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olan yükümlülerin, diğer yükümlülerden daha fazla bedel ödeyerek bedelli askerlikten sürekli faydalandırılması amaçlanıyor.
Müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlar hakkında, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalınan tarihten müracaat tarihine kadar geçen sürenin her ayı için ödenecek tutara ilave ek bedel alınacak. Ek bedel, 3500 gösterge rakamının ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur aylık katsayısı ile geçerli mazeretler hariç yoklama kaçağı, saklı ve bakaya kaldıkları toplam sürenin her ayının çarpımı sonucu bulunacak.
Belirlenen ek bedele esas sürenin hesabında, 1 ila 30 gün bir ay kabul edilecek. Bir ayı aşan günler müteakip aya eklenerek hesaplanacak.
Dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlardan; ödemeleri gereken yabancı ülke parasını ödemedikleri veya herhangi bir takvim yılında toplam olarak 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulundukları için dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlar, yurt dışı temsilciliklere veya askerlik şubelerine 31 Aralık 2025'e kadar müracaat etmeleri ve 40.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı, müracaat tarihinde Merkez Bankasınca tespit edilen döviz alış kuruna göre avro veya karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını müracaat tarihinden itibaren 10 iş günü içinde ayrıca ödemeleri halinde; önceden ödemiş oldukları tutar, müracaat tarihinde düzenlemede öngörülen tutardan az olanlar, eksik kalan tutarı müracaat tarihinden itibaren 10 iş günü içinde ödemeleri halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.
Önceden ödediği döviz tutarı, müracaat tarihinde ilgili düzenlemede öngörülen tutara eşit veya bu tutardan fazla olanlar ise askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Ancak bunların fazladan ödedikleri döviz geri ödenmeyecek.
Bu düzenleme kapsamındaki döviz ödemeleri, yurt dışında yurt dışı temsilcilikleri, yurt içinde Merkez Bankasınca tahsil edilerek bütçeye gelir kaydedilecek.
Görüşmelerin ardından yapılan oylamada, bedelli askerlik düzenlemesini de içeren Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kabul edilerek yasalaştı.
E-TİCARETE YÖNELİK KANUN TEKLİFİ, TBMM GENEL KURULUNDA
TBMM Genel Kurulunda, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.
30 Haziran 2022 Perşembe 23:59
Teklifin görüşmelerinde söz alan İYİ Parti Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, düzenlemenin, milletvekillerine 48 saat hazırlanma süresi verilmeden komisyona getirildiğini, "iktidarın acele kanunlaştırma iradesi sergilediğini" söyledi.
Bu durumun, TBMM İçtüzüğüne aykırı olduğunu öne süren Altıntaş, "Teknik detay içeren bu teklifin, komisyondaki görüşme sürecinin kısa tutulması milletvekillerince titiz bir inceleme yapılmasını imkansız hale getirdi." dedi.
MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, dünyada büyüyen e-ticaret hacminin Kovid-19 salgını döneminde rekor seviyeye ulaştığını belirtti.
Dünyadaki e-ticaret hacminden rakamlar paylaşan Başkan, "2020 verilerine göre bu alandaki en büyük payı 2,31 trilyon dolarla Çin alırken, ABD 961 milyar dolarla ikinci, AB ise 425 milyar dolarla üçüncü sırada yer alıyor. Bunların dışında kalan diğer tüm ülkelerin toplam e-ticaret hacmi Çin'in yarısı kadar. Ülkemizde ise 2019'da yüzde 9,8 olan e-ticaretin genel ticarete oranı yaklaşık 2 katına çıkarak 2021'de yüzde 17,7 olarak gerçekleşti. Önümüzdeki dönemde bu oranın daha da artması bekleniyor." ifadelerini kullandı.
HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, yasa yapılırken sektör temsilcisi ve tüketicilerin görüşlerinin alınması gerektiğini ifade etti.
Kenanoğlu, teklifin aceleyle hazırlandığını, sektörde kayıt dışı istihdamın olduğunu ve bu sektörde emek gösteren çalışanların da sorunlarının çözülmesi gerektiğini savundu.
CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan da düzenlemeye Meclis'teki siyasi parti gruplarının olumlu baktığını söyledi.
Tarhan, "Siyasette rakibiz ama düşman değiliz, asla düşman olmamalıyız. Hepimizin amacı vatandaşlarımızın her bir ferdinin yaşam kalitesini yükseltmek, gelecek kuşakların refah ve barış içinde yaşamasını sağlamak olmalı. Yeterli bir çalışma olmamasına rağmen bu teklifi genel olarak olumlu buluyoruz." dedi.
AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu da kanun teklifi ile piyasaların adil ve etkin şekilde işleyebilmesinin yanında KOBİ ve esnafın haklarının korunmasının hedeflendiğini belirtti.
Pazaryerlerinin, kendilerine ulaşan satış bedelini satıcıya 5 iş günü içinde ödemesinin sağlanacağını vurgulayan Çolakoğlu, "Pazaryerince satıcıların kampanyalı mal ve hizmet satışına zorlanmasının önüne geçilecek. Pazaryerlerinin, satıcıların satış fiyatlarına tek taraflı değişiklik yapmaları, haksız ticari koşul olarak kabul edilecek. Pazaryerleri ile satıcılar arasındaki ticari koşulların sözleşmeye bağlı olması ve bu sözleşmeye şeffaflık ekseninde satıcıların kolaylıkla ulaşabilmesi de sağlanacak. Ayrıca herhangi bir hizmet verilmediği halde satıcılardan bedel alınması engellenmiş olacak." bilgisini paylaştı.
Satıcıların, diledikleri zaman kendilerine ait verileri diğer pazaryerlerine taşımalarının önünün açılacağını ifade eden Çolakoğlu, "E-ticaretin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, sağlıklı şekilde büyümesi ve gelişmesi, etkin rekabetin sağlanması açısından önemli bir adım atılıyor." diye konuştu.
Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, birinci bölümünün görüşmelerine geçildi.
TBMM Başkanvekili Celal Adan, teklifin birinci bölümü üzerindeki görüşmeler sırasında birleşime ara verdi. Aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine Adan, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları