TGC Önceki Onur Kurulu Başkanı Hıfzı Topuz son yolculuğuna uğurlandı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin en kıdemli üyelerinden, önceki Onur Kurulu Başkanlarından, Sürekli Basın Kartı sahibi değerli gazeteci-yazar Hıfzı Topuz 28 Eylül 2023 Perşembe günü son yolculuğuna uğurlandı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin en kıdemli üyelerinden, önceki Onur Kurulu Başkanlarından, Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü(1998), TGC Basın Özgürlüğü Ödülü (2003) ve Sürekli Basın Kartı sahibi değerli gazeteci-yazar Hıfzı Topuz 28 Eylül 2023 Perşembe günü son yolculuğuna uğurlandı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki Onur Kurulu Başkanlarından Hıfzı Topuz için 28 Eylül 2023 Perşembe günü saat 11.00’de Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatro Salonu’nda bir anma toplantısı düzenlendi. Burada yapılan konuşmalardan sonra Hıfzı Topuz’un cenazesi Teşvikiye Camisi’ne getirildi. Kılınan öğle namazının ardından cenaze Feriköy’e götürülerek buradaki aile mezarlığında toprağa verildi.
Törende aile adına Hıfzı Topuz’un oğlu Kerem Topuz, eşi Ayşe Topuz, yeğeni Elif Topuz, torunları Cem ve Sami Topuz da hazır bulundular.
Hıfzı Topuz’u son yolculuğuna uğurlanmak üzere düzenlenen anma törenlerine Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Vekili Vahap Munyar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Yönetim Kurulu Üyesi Göksel Göksu, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, İLAD Genel Sekreteri Füsun Özbilgen, İletişim akademisyenleri Prof. Dr. Şükran Esen, Prof. Dr. Özden Cankaya, Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu, Bakırköy Belediyesi Sanat Danışmanı İlhan Gülek, TGC üyeleri Şükran Soner, Ali Öz, Kadir İncesu ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Ayrıca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve bazı milletvekilleri Teşvikiye Camisi’ndeki törene katıldılar.
HIFZI TOPUZ KİMDİR?
1923 yılında İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi'ni ve İ.Ü. Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1947-58 yılları arasında Akşam Gazetesi'nde muhabir, istihbarat şefi, yazı işleri müdürü ve genel yayın müdürü olarak çalıştı, İstanbul Gazeteciler Sendikası Başkanlığı’nı yaptı. Strasbourg Üniversitesi'nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans (1957-59) ve yine Strasbourg Hukuk Fakültesi'nde gazetecilik doktorası yaptı (1960). Paris'te UNESCO Genel Merkezi'nde, İletişim Sektöründe Özgür Haber Dolaşımı Şefi olarak çalıştı (1959-1983). Uluslararası gazeteci örgütleri arasında işbirliği, basın ahlakı ve gazetecilerin korunması projelerini yönetti, Afrika ülkelerinde, Hindistan'da, Filipinler'de gazetecilik eğitimi seminerleri düzenledi. Kara Afrika'da Kırsal basın projesini oluşturdu. Anadolu, İstanbul ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültelerinde Basın, Radyo ve TV Tarihi, Uluslararası İletişim ve Siyasal İletişim dersleri verdi. TRT'de Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı (1974-75). 1993'te BRT İstanbul Radyo ve Televizyon Genel Yayın Koordinatörlüğü yaptı. 1986'da İletişim Araştırmaları Derneği’ni (İLAD) kurdu. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nda iletişim Komitesi Başkanlığında bulundu. 1997'de İzmir’de Birinci Ulusal Kültür Kongresini, 1998'de de İstanbul'da Kültür Politikaları Sempozyumu'nu düzenledi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Onur Kurulu Başkanlığı’nı yaptı. TGC Balotaj Kurulu’nda çalıştı. Sürekli Basın Kartı taşıyordu. 1998 yılında TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’nü, 2003 yılında TGC Basın Özgürlüğü Ödülü’nü, 2020 yılında Nazım Hikmet Dostluk Ödülü’nü aldı. İngilizce ve Fransızca biliyordu. Evli ve bir çocuk sahibiydi. Çeşitli konularda 51 kitap yayınladı. Başlıcaları şunlar: Kara Afrika (1970), Türk Basın Tarihi (1973), Caricature et Societe (Paris, 1974), Uluslararası iletişim (1985), İletişimde Karikatür ve Toplum (1985), Lumumba (1987), Status, Rights and Responsibilities of Journalists (Prag, 1989), Basında Tekelleşmeler (1989), Yarının Radyo- TV Düzeni (1990), Siyasal Reklamcılık (1991), Parisli Yıllar (1994), Hoşgörü (1995), Dünya Karikatürü (1996), Meyyale (1998), Kültür Politikaları (1998). Gazi ve Fikriye, Başın Öne Eğilmesin, Vatanı Sattık Bir Pula, Devrim Yılları, Bana Atatürk’ü Anlattılar.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları