loading
close
SON DAKİKALAR

TMMOB, İstanbul Havalimanı'nda kar yağışı nedeniyle meydana gelen çökmeye ilişkin 2014 yılında uyarmış

TMMOB, İstanbul Havalimanı'nda kar yağışı nedeniyle meydana gelen çökmeye ilişkin 2014 yılında uyarmış
Tarih: 25.01.2022 - 18:26
Kategori: Sendika

TMMOB, İstanbul Havalimanı'nda kar yağışı nedeniyle meydana gelen çökmeye ilişkin 2014 yılında sizleri uyardık, ÇED Raporunda hortum, aşırı sağanak yağışlar ve fırtınalar gibi risklerin değerlendirilmediğini belirtmiştik.

TMMOB'nin İstanbul il Koordinasyon Kurulunun Aralık 2014 yılında 3. Havalimanı Teknik Raporu tekrar gündem oldu.

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu 3. Havalimanı hazırlayan Çalışma Grubu, Üye Şubeler; Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Harita Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi.

Raporda o gün meteorolojik değerlendirmede şu sonuç çıkmış;

3.2. METEOROLOJİK DEĞERLENDİRME

ÇED Raporunda meteorolojik değerlendirmeler ve hava kalitesi modellerinde Kumköy ve Florya Meteoroloji İstasyonu verileri kullanılmıştır. Yükseklik (ana sondaj verisi) verileri olarak da Göztepe Meteoroloji verilerinden yararlanılmıştır. Öncelikle Florya ve Göztepe istasyonları proje alanına oldukça uzaktır ve iklim olarak daha ılıman bir bölgede yer almaktadırlar. Kumköy İstasyonu ise proje alanına 20-25 km kadar uzakta olup, en yakın meteoroloji istasyonudur. Ancak konum itibarıyla Kumköy bir koyda yer almaktadır ve bu nedenle biraz daha korunaklı olduğu söylenebilir. Proje alanı ise doğrudan deniz üzerinden gelen rüzgarlara açıktır. Uçuş için uçağın gelen rüzgarı önden alması gerekir, yandan ya da arkadan alması tehlikelidir. Ayrıca Türk Hava Kurumu Teknik Birimi’nin, Karadeniz tarafından gelen rüzgarlar nedeniyle projeye onay veremediği bilinmektedir. Bu nedenlerle raporda kullanılan meteoroloji istasyonlarının verileri proje alanındaki değerleri yansıtmamaktadır. Yılda 150 milyon kişinin taşınacağı bir havalimanında meteorolojik parametrelerin gerçekliğe uygun olarak ölçülebilmesi için proje alanında bir meteoroloji istasyonu kurulmalı ve en az 5 yıllık bir ölçümden sonra projenin yapılıp yapılmayacağına karar verilmelidir. Raporda ayrıca iklim değişikliğinden kaynaklanan riskler (hortum, aşırı sağanak yağışlar ve fırtınalar) de değerlendirilmemiştir. İklim modelleri ile bu riskler değerlendirilebilmektedir.

ÇED Raporu’na göre yılın 107 günü fırtınalı, 65 günü ise yoğun bulutlu olan bu kıyı bölgesinde hava taşımacılığı ve piste iniş ve kalkışların fiziksel çevre şartları bakımından sorun yaratabilir.

 

RAPORUN TAMAMINA ULAŞMAK VE İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN!

TMMOB'nin İstanbul il Koordinasyon Kurulunun Aralık 2014 yılında 3. Havalimanı Teknik Raporu 

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları