İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2011 - 2012 eğitim - öğretim yılının açılacağı 19 Eylül Pazartesi günü İstanbul trafiğinin aksamaması için alınacak önlemleri anlattı.
İstanbullular yol yapım çalışmaları ve kazalar nedeniyle saatlerce trafikte kalmaya alıştı
Ancak dün akşam saatlerinde İstanbul’da yaşanan trafik sıkışıklığının nedeni ne kazaydı ne de yol çalışması. TEM otoyolu, Fatih Sultan Mehmet köprüsü, Boğaziçi Köprüsü ve diğer yollarda dün akşam tam da iş çıkış saatinde kilometrelerce kuyruk oluştu. Mahmutbey kavşağından başlayan sıkışıklık FSM köprüsüne kadar uzandı. D-100 Karayolu’nda da trafik Asya yönüne doğru Merter’den, Avrupa yönüne doğru ise Mecidiyeköy’den başladı. Saatler süren bu nedensiz trafik çilesi gecenin ilerleyen saatlerine doğru etkisini azalttı. Ama olan yine saatlerce yollarda kalan sürücülere oldu, kimi uçağını kaçırdı, kimi hastaneye yetişemedi.
TOPBAŞ'TAN 19 EYLÜL UYARISI
Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Florya tesislerinde düzenlenen basın toplantısında metro çalışmaları ve Sultanahmet'in tarihi silüetini bozan gökdelen inşaatıyla ilgili soruları da yanıtladı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, " İstanbul Belediyesi olarak bizim okulların açıldığı hafta itibariyle çok ciddi önlemler aldığımız için, İstanbul'luların göstermiş olduğu hassasiyetler sebebiyle problem yaşanmamakta. Ben yine İstanbul'lulardan rica ediyorum . Pazartesi itibariyle ve ilk üç gün bireysel araçlar tercih edilmesin; toplu taşım araçları tercih edilsin. Yine okul saatlerine dİkkat edilsin. Öğrencilerimize de başarılar diliyorum.Bu konuyla ilgili önlemler aldık. Özelikle kazı çalışmaları durdurulacak okul çevreleri ağırlıklı olmak üzere. Toplu taşım araçlarında ek seferler marifetiyle bir dizi önlemler alınıyor. 06.00 - 13.00 ücretsiz toplu taşım araçları öğrencilere ücretsiz hizmet verecek " dedi.
ÜSKÜDAR'DAN ÇEKMEKÖY 24 DAKİYA İNECEK
Başkan Topbaş, ulaşım konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Üsküdar - Ümraniye metro hattının ihalesini yaptıklarını dile getiren Topbaş, " 22 kilometrelik, 26 istasyonlu bir hat. Bunun teklifleri alındı. 38 aylık bir süre içinde tamamlanmasını hedefe koyduğumuz önemi bir sistem. Anadolu yakasında takriben günde 700 bin yolcu taşıyacak bir hat olacak. Bu hat birçok bireysel aracı devre dışı bırakacak . 38 ay, 22 kilometre dediğimiz zaman ciddi bir rekor anlamı taşımakta. Dünyada metro yapan kentlerden bahsettiğimiz zaman çok başarılı bir süreci hayata geçirmiş olacağız. Üsküdar'dan çıkan bir insan Çekmeköy'e Sancaktepe'ye olan mesafeyi 24 dakikada alacak " şeklinde konuştu.
" BEYLİKDÜZÜ'NE METROBÜS BİRAZ GECİKEBİLİR "
Topbaş ihalesi yapılması planlanan yeni metro hatlarından da bahsetti. Topbaş, " Yeni bir hat çalışmamız var.Beşiktaş'tan Mahmutbey'e kadar olan, Gaziosmanpaşa'dan geçecek Tekstilkent'ten Mahmutbey'e gidecek olan 24 kilometrelik bir hat daha var. Onun da bu yıl içinde ihalesini gerçekleştiririz diye düşünüyorum. Diğer bir hattımız da Ulaştırma Bakanlığımıza tevdi ettiğimiz devir çalışmaları da yapılan, Bakırköy Bahçelievler'den Beylikdüzü'ne gidecek hat ile Bağcılar'dan Kirazlı Bakırköy İDO iskelesi arasındaki 9 kilometrelik hat . Bu hattın da ihale çalışmaları yapılmakta " dedi.
Metrobüsün Beylikdüzü'ne ulaşmasının gecikeceğine dikkat çeken Topbaş, "29 Ekim hedefini koymuştuk ama bazı kamulaştırma çalışmaları nedeniyle biraz gecikebilir. Bu yıl bitirmeyi hedefliyoruz bir aksilik olmazsa " diye konuştu.
Halen hizmet veren İETT ve Halk otobüslerini rehabilite ettiklerini de belirten Topbaş, İETT otobüslerinin şu anda hizmet veren erguvan renkli otobüsler gibi sarı damalı ya yeşil damalı olacağını belirtti. Topbaş bunun seçimini de halkın oylarıyla yine internet üzerinden yapacaklarını kaydetti.
SİLÜETİ BOZAN GÖKDELENLERE TOPOGRAFİK HARİTA ÖNLEMİ
Topbaş, Sultanahmet'in tarihi silüetini bozan Zeytinburnu'ndaki gökdelen inşaatlarıyla ilgili bir soruyu da yanıtladı.
Topbaş, " Bizim de kaygı duyduğumuz tarzda bir yapının ortaya çıkışı var. Bununla ilgili hangi müdahaleler yapılabilir, bu da bir taraftan çalışılıyor.İlgili ve yetkililerle görüşülüyor. Bir daha bu tarzda problemler ortaya çıkmaması adına İstanbul'un tamamıyla ilgili dijital ortamda topografik haritasını yapmak üzere bir çalışma başlattık. Bir yapı yapılacaksa, bu sanal maket üzerine yerleştirilerek, İstanbul'un her noktasından gözlenecek bir düzenleme getiriyoruz " dedi.
"Bugün itibariyle bakıldığında biraz geç kalınmış bir çalışma diye düşünebiliriz " diyen Topbaş, "Bu baştan belki yapılsaydı, bu yapıyı konuşmazdık. Buna benzer başka örnekler çıkmasın diye de, arkadaşlarımız çalışmaları yapıyor. Bu yanlışların kenti etkilememesini arzu etmekteyiz " diye konuştu.