Cinsel kimliklerinden dolayı ayrımcılığa uğrayan trans kadınların hizmet satın alamadıkları için açmış oldukları dava kabul gördü...
İZMİR – İzmir Siyah Pembe Üçgen Derneği üyesi 4 trans kadın, İzmir Balçova’da bulunan ve ünlü bir sanatçının geleceği bir mekâna rezervasyon yaptı. Günü geldiğinde mekâna giden kadınlara en başta servis yapıldığı; ancak sonrasında mekânı terk etmelerine dair cümlelerin sarf edildiği öğrenildi. Gerekçe olarak ise “transları buraya almıyoruz” denildiği ve kadınların bu durum karşısında ödedikleri parayı geri istedikleri; ancak kadınlara ödedikleri paranın yarısının verildiği belirtildi. Hizmet satın alamadıkları için mağdur olan kadınların hakkını savunmak adına dava açan İzmir Siyah Pembe Üçgen Derneği’nin Türk Ceza Kanunu’nun 122. maddesi gereğince yaptıkları başvuru kabul gördü.
‘Türkiye’de bir ilk olduğu için emsal olacağını düşünüyoruz’Yaşanan duruma ilişkin değerlendirme yapan İzmir Siyah Pembe Üçgen Derneği aktivisti Demet Yanardağ, 122. maddenin uzun süre önce uygulamaya konulması gerektiğini söyleyerek, “Bu madde hiç bir zaman uygulanmadı. Bu madde üzerinden hiç bir dava açılmamıştı. İlk defa trans oldukları gerekçesiyle hizmet satın alamayan bireylerin şikâyetleri kabul edilmiş oldu. Bu da Türkiye’de bir ilk olduğu için emsal olacağını düşünüyoruz. Bundan sonra sırf cinsel kimliğinden, ırkından, farklı dil konuştuğu için mal veya hizmet satın alamayan bireylerin Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerine şikâyette bulunmalarının yolu açılmış oluyor. Bu yönde mutluyuz” diye konuştu. LGBT bireylerin sürekli olarak esnaf arasında ya da hizmet satın alacakları sırada uğrayacakları ayrımcılık esnasında şikayetçi olmaları gerektiğinin altını çizen Yanardağ, “İzmir yerelinde ve Ege bölgesi dahilinde olan bütün bu trans davalara bakabiliriz. Diğer LGBT bireyler de mal veya hizmet alamadıkları zaman bize başvurup destek alabilirler” dedi.
‘Türkiye’de ayrımcılık içerikli bir yasa olmasına rağmen uzun zaman uygulanmadı’
Bu yasanın kullanabilir olmasının kendilerini sevindirdiğini ifade eden Yanardağ, şunları söyledi: “Türkiye’de ayrımcılık içerikli bir yasa olmasına rağmen uzun zaman uygulanmadı. Transeksüel olduğu gerekçesiyle birçok arkadaşımız mal ve hizmet satın alamıyorlar. Bu yasanın kullanılabilir olması bizi sevindiriyor. Çünkü bunun üzerinden dava açılabilir. Artık bu tarz ayrımcılıklara maruz kalmak istemiyoruz.”
122. maddeyle birlikte Meclis’te acilen nefret suçları yasasının da çıkması gerektiğini belirten Yanardağ, “Çünkü transseksüel olduğu için, sırf eşcinsel olduğundan, acı çeken darba uğrayan çok insanlar var. Haklarını arayamıyorlar. Nefret suçlarının acilen çıkması ve bu yasanın da kullanılması gerekiyor. Ne yazık ki Türkiye hukuk devleti deniliyor. Uygulanan yasalar yasa yapıcılar geldiğinde uygulanmıyor. Bence adalet herkes için olmalı, transseksüel, Kürt ya da Ermeni demeden herkesin eşit olduğu bir dünya için acilen nefret suçları yasasının da çıkmasını istiyoruz” diye konuştu.