loading
close
SON DAKİKALAR

Tüketici Hakları Derneği: Dört kişilik ailenin yoksulluk sınırı 4 bin 878 lira

Tüketici Hakları Derneği: Dört kişilik ailenin yoksulluk sınırı 4 bin 878 lira
Tarih: 08.08.2017 - 17:45
Kategori: Ekonomi

Tüketici Hakları Derneği, Türkiye'deki ekonomik politikaları Türkiye İstatistik Kurumu'nda (TÜİK) yayınlanan verileri değerlendirerek tepki gösterdi.

Tüketici Hakları Derneği, Türkiye'deki ekonomik politikaları Türkiye İstatistik Kurumu'nda (TÜİK) yayınlanan verileri değerlendirerek tepki gösterdi. Derneğin açıklamasına göre Türkiye’de dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı geçen yıl 4 bin 461 TL iken bu yıl 4 bin 878 TL oldu.

Tüketici Hakları Derneği, Türkiye'deki ekonomik politikalar ile ilgili bir açıklama yayınladı.

İşte Tüketici Hakları Derneği'nden yapılan açıklama....

Temmuz 2016 – Temmuz 2017 dönemindeki gıda fiyatlarındaki artışları incelediğimizde; tüketicilerin dengeli beslenebilmesi için gerekli olan gıda maddelerindeki artış oranlarının resmi gıda enflasyonunun üzerinde olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, gerekli temel gıda maddelerindeki fiyat artışlarının aynı zamanda asgari ücretlilerin, çalışan memurların, işçi ve memur emeklilerinin maaş artışlarının üstünde olduğu görülmektedir.

Satın alma gücü düştü

Temmuz 2016 – Temmuz 2017 döneminde asgari ücretlilerin net maaşlarında yüzde 7,92, çalışan memurların yüzde 10, emekli memurların yüzde 10,13, emekli işçilerin ise yüzde 10.9 oranında artış olmuştur. Bu maaş artışları ile gıda fiyat artışlarını karşılaştırdığınızda, asgari ücretlilerin 53 gıda maddesinde, çalışan memurlar ve emekli memurların 45 gıda maddesinde, emekli işçilerin ise 41 gıda maddesinde satın alma güçleri düşmüştür. Bununla birlikte, asgari ücretlilerin ambalajlı su ve şehir şebeke suyla birlikte enerji malları, ulaşım hizmetleri ve temizlik mallarının tamamında satın alma güçleri düşmüştür.

"TÜİK ihtiyaca değil tüketime bakıyor"

TÜİK’in Temmuz 2016’ya göre Temmuz 2017 ayındaki gıda ve alkolsüz içecek enflasyon oranı yüzde 10.07’dir. TÜİK’in gıda enflasyonu, yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan tüketicilerin dengeli ve yeterli beslenebilmesi için hangi gıdaları ne kadar tüketmesi gerektiğine göre değil, fiili olarak ne tükettiklerine bakarak hesaplanmaktadır. Bu bakımdan bilimsel ve gerçekçi değildir. Çünkü, Türkiye’de yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan tüketiciler ağırlıklı olarak unlu gıdalardan oluşan karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme tarzı sürdürmek zorunda bırakılmışlardır. TÜİK’de bu beslenme tarzını oluşturan gıda maddelerini enflasyon hesaplarında ağırlık noktası olarak ele almaktadır.

"Asgari ücretliler açlık sınırının altında yaşıyor"

Temmuz 2016 ayında iki çocuklu eşi çalışmayan bir asgari ücretlinin eline net bin 362 TL geçmekte iken Temmuz 2017 ayında ise bin 470 TL geçmektedir. Yani, asgari ücretlinin maaşı son bir yıl içerisinde 107.91TL artmıştır. Oysa, dört kişilik bir ailenin dengeli ve yeterli beslenebilmesi için Temmuz 2016’da gıda giderleri bin 369,76TL iken Temmuz 2017 ayında bin 497 TL olmuştur. Bu rakamlar aynı zamanda açlık sınırıdır. Yani, dört kişilik bir ailenin aylık geliri bu rakamların altında ise bu aile açlık sınırının altında yaşıyor demektir. Bu duruma göre, Türkiye’de eşi çalışmayan iki çocuklu asgari ücretliler açlık sınırının altında yaşıyorlar.

Asgari ücretlinin son bir yıllık net ücret artışı 107 TL iken, dört kişilik bir ailenin gıda giderleri 129 TL artmıştır. Yani, eşi çalışmayan iki çocuklu bir asgari ücretlinin maaş artışı dengeli ve yeterli beslenme için gerekli olan gıda artışını bile karşılamıyor.

Dört kişilik ailenin yoksulluk sınırı 4 bin 878 TL

Türk-İş’in araştırmasına göre, Türkiye’de dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı Temmuz 2016’da 4 bin 461 TL iken Temmuz 2017’de 4 bin 878 TL olmuştur. Eğer, dört kişilik bir ailenin aylık geliri bu rakamın altında ise bu aile yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Türkiye’de milyonlarca kişi resmi asgari ücretin altında sigortasız çalıştırılmaktadır. Ayrıca, genç işsizlik rakamları da yüzde 25’ler dolayındadır. Söz konusu açlık ve yoksulluk rakamları ile TÜİK’in hane halkı kullanılabilir gelir rakamlarını karşılaştırdığımızda, nüfusun yüzde 20’den fazlasının (16 milyondan fazla kişi) açlık sınırının altında, yüzde 60’dan fazlasının ise (48 milyondan fazla kişi) yoksulluk sınırının altında yaşadığı anlaşılmaktadır.

Hükümete çağrı

Ülkeyi yönetenlere ve hükümete sesleniyoruz: bu manzara sürdürülemez. Bu nedenle, açlık ve yoksulluğun nedeni olan yanlış ve büyük sermayeden yana olan ekonomik politikalar ile tarım-gıda, enerji, ulaşım, ısınma-barınma ve fiyat politikalarını değiştiriniz. İşsizliği giderecek, tüketicilerin satın alma gücünü artıracak gerekli tüm politikaları uygulamaya koyunuz.
(Cumhuriyet)

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları