'Tüm veriler özelleştirildikten sonra şeker fabrikalarının kapatılacağını gösteriyor'
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirme kapsamına alınan şeker fabrikalarının akıbetini endüstri mühendisi gözüyle değerlendirdi.
KİT Komisyonundayken fabrikaların durumunu ve Sayıştay raporlarını tek tek incelediğini söyleyen Ömer Fethi Gürer, “Tüm veriler özelleştirilen fabrikaların kapatılacağını gösteriyor” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi ile kapanma sürecinin başlayacağını belirterek, “Fabrikaların kaderi 2019 seçimlerinin sonucunu göre belirlenecek” dedi.
Özelleştirilecek fabrikaların varlığını sürdürebilmesi için Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasının sıfırlanıp gıda ürünlerinde kullanımının yasaklanması gerektiğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Hükümet tarafından, halkın özelleştirmeye karşı tepkisini engellemek için, fabrikaların kapanmayacağı belirtiliyor. Kafa karıştıran bu açıklamaların inandırıcı olabilmesi için NBŞ kotasının sıfırlanması ve gıda kullanımının yasaklanması gerekiyor” diye konuştu.
ÖZEL SEKTÖR BU FABRİKALARI ÇALIŞTIRAMAZ
Tüm verilerin, özelleştirildikten sonra şeker fabrikalarının kapatılacağını gösterdiğini anlatan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, “KİT Komisyonundayken, 2014, 2015 ve 2016 yıllarına ait Sayıştay raporlarını tek tek inceledim. Endüstri mühendisi gözüyle mevcut fabrikalarının durumunu değerlendirdim. Yaklaşık 10 yıldır hiç yatırım yapılmayan fabrikalar var. Bu fabrikalara yatırım yapılması gerekiyor. Özel sektör bu fabrikaları verimli çalıştıramaz. Ayrıca ülkemizde kurulu kapasitenin yarıya yakını kullanılmıyor. Ekim kotası da var” dedi.
TÜM VERİLER FABRİKALARIN KAPATILACAĞINI GÖSTERİYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Başbakan Binalı Yıldırım’ın “Fabrikalar müteşebbise devredildikten sonra açık kalacak” şeklindeki açıklamasına da değinerek, “Yaklaşık 10 yıldır yatırım yapılmayan, modernizasyonu sağlanmayan fabrikaların, özel sektör tarafından işletilebilmesi, rekabet açısından mümkün görünmüyor. Tüm veriler, Başbakanın söylediğinin aksine birkaç fabrikanın hemen kapanacağını gösteriyor” diye konuştu.
300 BİN OLAN PANCAR ÜRETİCİSİ SAYISI NEDEN 67 BİNE DÜŞTÜ?
Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle ilgili olarak “Bin kere düşündük” sözünü de eleştiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2000 yılında 300 bin olan pancar üreticisi sayısının 2016 yılında 67 bine düştüğünü anımsatarak, “Bu gerileme neden oldu? Çiftçi pancar ekmemeye zorlandı. Ekim kotaları getirildi. Fabrikadaki kadrolu işçi sayısı 1000’den 200’e düştü. Mevsimlik işçiler çalıştırıldı” diye konuştu.
ÖNCE NBŞ KOTASINI SIFIRLAYIN
Fransa ve İngiltere’nin Nişasta Bazlı Şurup kotasını sıfıra indirdiğini, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 10 olduğuna dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu kotanın hükümet tarafından yüzde 50’e çıkarma imkanı da var. Bundan sonra NBŞ pazarı genişleyecek. Halkın sağlığına ne kadar zararlı olduğu bilinen bu şurubun gıdada kullanımının yasaklanması gerekiyor” dedi.
NBŞ, ŞEHİR HASTANELERİNİN MÜŞTERİ POTANSİYELİNİ ARTIRMAKTAN BAŞKA BİR İŞE YARAMAZ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, nişasta bazlı şeker kotasının sıfırlanmaması ve gıda kullanımının yasaklanmaması halinde, hükümet tarafından ‘şeker fabrikaları özelleştirilecek ama kapatılmayacak’ şeklindeki yapılan açıklamaların inandırıcı olmayacağını da belirterek, “bu şurubun kullanımı yasaklanmazsa, müşteri garantili şehir hastanelerinin müşterisini artırmanın dışında bu ülkenin insanına hiçbir faydası olmayacaktır. Bu gidiş halkın yararına değildir. Çiftçi, nakliyeci, işçi, esnaf, besici doğrudan etkilenecektir” dedi.
HÜKÜMET ÖZELLEŞTİRMEDEN VAZGEÇİP, FABRİKALARI MODERNİZE ETMELİ
14 şeker fabrikasının özelleştirme kapsamsına alınmasıyla birlikte, bazı fabrikalara son 10 yıldır neden yatırım yapılmadığının da anlaşıldığını vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu fabrikaların özelleştirme kapsamına alınması ve süreç içinde kapatılması için düğmeye önceden basıldığı anlaşılıyor. Devlet bu işten çekilirse diğer özelleştirilen fabrikaların akıbeti gibi şeker fabrikaları da yok olacak. Hükümetin yapması gereken, bu fabrikaların satılması değil, tesislere yatırım yapması ve devlet eliyle işleterek, geleceğe taşımasıdır. Özelleştirme anlayışından vazgeçilip fabrikalar modernize edilmelidir. Fabrikalara teknolojik yatırım yapılmalıdır. Çiftçilere uygulanan kota kaldırılmalı, fabrikalara kadrolu kalifiye eleman alınmalıdır” şeklinde konuştu.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları